Tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olmak isteyen kişiler bebelerinin cinsiyetini seçme şansına da sahip olabiliyorlar. Gelişen tüp bebek yöntemi sayesinde, oluşan embriyoların hangisinin erkek ve kız olduğu anlaşılmaktadır. Bu sayede
cinsiyet seçimiyapılabilir. Bu yöntem genetik bir takım hastalıkların önüne geçmek için uygulanan PGT sisteminin avantajıdır. Monozomi, Trizomi, Down sendromu gibi genetik hastalıkların anneye transfer edilecek embriyoda olup olmadığın kontrol edilmesi sırasında cinsiyette kontrol edilebilmektedir.
PGT ile gelen avantajlar
PGT sistemi bu bakımdan bir faydayı içerisinde barındırır. Öncelikle ileri yaşlarda tüp bebek tedavisine başlamış anne adayına sağlıklı bir embriyonun transfer edilmesi gebelik şansını arttırmaktadır. Aynı zamanda cinsiyet tercihinin de yapılması, anne adayının moraline olumlu etki yapmaktadır. Çoğul gebelik riskinin azalması da sağlanmaktadır. Çoğul gebelik tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Düşük riski ve sağlıksız gebelik durumlarının yaşanması, çoğul gebeliklerin olumsuz neticeleridir. PGT sistemi tüp bebek tedavisinin başarısını arttırdı. Aynı zamanda gebeliğin sonlanmasına neden olabilecek muhtemel sebeplerin önceden görülmesine ve ortadan kaldırılmasına sebep oldu.
Tüp bebek tedavisinin uygulanması esnasında PGT sisteminin de yapılması için genetik uzmanı veya doktordan onay alınmalıdır. Tüp bebek tedavisi gören adaylarında cinsiyet seçimi bu aşamada isteğe göre belirlenebilir. PGT sistemi anne adayından alınan yumurta hücreleriyle baba adayından alınan spermlerin döllenmesi ve embriyonun oluşmasından sonra gerçekleşir. Embriyonun oluşumu izleyen üçüncü veya dördüncü gün PGT uygulaması yapılır. Gen bozuklukları olan embriyolar anne adayının rahmine transfer edilmez. Cinsiyet tercih edilmişse, ona göre embriyolar transfer edilir.