B12 Eksikliği Başarıyı Etkiliyor ! B12 Vitamin Eksikliğine Bitkisel Çözümler

B12 eksikliğinin tipik bulguları arasında yorgunluk, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğünün yanı sıra unutkanlık, halsizlik gibi şikayetler yer almaktadır. Buna bağlı olarak çocuklarda B12 vitaminin eksiliğinden dolayı okuldaki...

B12 eksikliğinin tipik bulguları arasında yorgunluk, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğünün yanı sıra unutkanlık, halsizlik gibi şikayetler yer almaktadır. Buna bağlı olarak çocuklarda B12 vitaminin eksiliğinden dolayı okuldaki başarıları düşmektedir. B12 vitamini eksikliği yaşayan bazı arkadaşlarımız ne yazık ki bunu bitkisel ve sağlıklı oldukları gerekçesi ile haplar veya farklı ilaçlarla tedarik etmek istemekteler.

Oysa ki en güzel b12 vitamin oranı besinler sayesinde yakalanır. Eğer ki sizinde b12 vitamini eksikliğiniz varsa uzman bir doktor ile beraber b12 vitamini içeren besinler, yiyecekler,meyveler, sebzeler tüketerek b12 vitamini eksikliğini tedavi etmelisiniz.

B12 Vitamini İçeren Besinler: Aşağıda ilk bölümde B12 vitamini bakımından zengin gıdaların listesini açıklamalarıyla birlikte bulabilirsiniz.

Hemen alt bölümde ise  b12 vitaminini bulunduran fakat b12 olarak çok zengin olmayan besin maddelerini ayrı bir bölümde toparladım. Unutmayın ki b12 yönünden çok zengin diye bazı besin maddelerini fazlaca tüketmekte farklı sorunları beraberinde getirebilir. Örneğin çok fazla sığır eti tüketmek b12 vitamini bakımından zengin olsa bile bu seferde yüksek kolesterol sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenden dolayı b12 vitamini eksikliği tedavisinde uzman doktorların görüşünü almalısınız.

Kabuklu Deniz Canlıları: İstiridye ve midye gibi kabuklu deniz canlıları çok iyi birer B12 kaynağıdır. Bu canlılar B12 vitamini dışında demir, çinko ve bakır mineralleri bakımından da oldukça zengindir. 100 gram midye (deniztarağı ya da tarak olarak da bilinir) günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 16 katını içermektedir. Kabuklu deniz ürünleri, yüksek kolesterol içerdiğinden dikkatli tüketilmelidir.

Ciğer: Kuzu ciğeri en çok B12 içeren gıdalar arasında ilk sıralarda gelmektedir. 100 gram pişmiş kuzu ciğeri, günlük olarak önerilen B12′nin yaklaşık 13 katı B12 vitamini içermektedir. Kuzu ciğeri aynı zamanda demir, fosfor, bakır, çinko, B6 vitamini ve A vitamini bakımından da zengindir. Midye ve istiridye gibi yüksek kolesterol içeren kuzu ciğeri kalp ve damar sağlığını korumak adına az miktarlarda tüketilmelidir.

Balıklar: Genenllikle omega 3 için önerilen balıklar aynı zamanda yüksek miktarda B12 içermektedir. 100 gram uskumru günlük B12 ihtiyacının 3 katını, somon 3 katını, ton yaklaşık 2 katını, lüfer ise %100′ünü karşılar.

Yengeç ve Istakoz: 100 gram yengeç günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 2 katını, 100 gram ıstakoz ise yaklaşık yarısını karşılar.

Sığır Eti: Protein, çinko, demir bakımından zengin olan sığır eti aynı zamanda yüksek miktarda B12 içerir. Sığır etinde bulunan B12 miktarı, etin hayvanın hangi bölgesinden elde edildiğine bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Ancak yaklaşık bir değer vermek gerekirse, 100 gram sığır eti günlük B12 vitamini ihtiyacının %60-%100 arasında bir oranı karşılar.

Kuzu Eti: Kuzu eti genel olarak B12 bakımından zengindir ancak en fazla B12 vitamini omuz bölgesinde bulunur. 100 gram kuzu pirzola ise günlük B12 ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar.

Peynir: Kalsiyum, protein, Riboflavin (B12 vitamini) içeren peynir çeşitleri, yüksek kolesterol oranları bir yana, B12 vitamini bakımından da zengindir. 100 gram beyaz peynir günlük B12 ihtiyacının %28′ini karşılar.

Yumurta: 100 gram yumurta günlük B12 vitamini ihtiyacının %33′ünü karşılar. Tabii, 100 gram yumurta yemek kolesterolü de önemli miktarda yükseltir. 1 adet yumurtanın sarısı ise günlük gereksinim %6′sını karşılamaya yeter. Bu rakamlar tavuk yumurtası için geçerli. Kaz ve ördek yumurtaları daha yüksek miktarlarda B12 vitamini içerir.

B12 İçeren Diğer Besinler: Parantez içinde belirtilen değerler, gıdanın 100 gramının günlük B12 vitamini ihtiyacının yüzde kaçını karşıladığını belirtmektedir. Yağsız yoğurt (%10) Tam yağlı yoğurt (%6) Yağsız süt (%9) Tam yağlı süt (%7) Tavuk eti (%5) Tofu (%39)

Sağlık Haberleri