2015 yılı SODES proje başvuruları kapsamında, Nurhak İlçesinin yerel ihtiyaçları gözetilerek 5 adet proje başvurusu hazırlanmış, Kahramanmaraş Valiliği tarafından yapılan değerlendirmede İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün (Nurhak Halk Eğitim Müdürlüğü) 3 projesinden biri olan, “YAŞAM BOYU ÖĞRENMEYE SODES DESTEĞİ” adlı proje desteklenmeye değer görülmüştür.
Nurhak Kaymakamlığı Proje Etüt Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Proje Koordinatörü olan Nimet ÇELİK, proje hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu.
Önce ilçe hakkında bilgiler veren Nimet ÇELİK:
Nurhak ilçesi coğrafi konum itibarı ile 1580 metre yükseklikte, dağlık, kış şartlarının ağır geçtiği Kahramanmaraş’ın en uzak ve kuzey ilçesidir. Nüfusu 2014 verilerine göre 13.414 civarındadır. İlçe ulaşım, alt yapı ve iş imkanları açısından yetersizdir. İlçede herhangi bir sanayi kuruluşu veya büyük işletme yoktur. Bu sebeple ilçe ekonomik ve sosyal olarak gelişme gösterememiştir. İş alanlarının kısıtlı olmasından dolayı ilçe nüfusu sürekli göç verdiğinden nüfusu az ve işsizlik oranı çok yüksektir.
*İlçedeki işsizlik sorunun çözümüne katkı sağlamak üzere meslek edindirme kurslarının açılmasının, ilçe için çok önemli olacağını değerlendirmekteyiz.
*Projeye meslek öğrenmeye yarayacak şekilde atölyeler oluşturularak başlanacaktır. Devamında meslek edindirme kursları açılacak ve devamında da gezi, sinema, seminer ve bilinçlendirme faaliyetleri gibi sosyo-kültürel etkinliklerle devam edilecektir.
*Açılacak meslek edindirme kurslarıyla işsiz ve herhangi mesleği olmayan kişilere önce her yerde kabul görecek mesleklerden öğretilecek ve böylece iş bulma ve istihdama katılmalarına yardımcı olunacaktır.
*Açılacak meslek edindirme kurslarının özellikle kadınlara yönelik olması planlanmıştır. Çünkü ilçede yaşayan kadınların meslek öğrenecekleri bir mesleki eğitim kurumu veya iş alanı yoktur. Açılacak kursların, kadınların yapabileceği meslekler üzerine olması tasarlanmıştır.
*İlçemizin dağlık yapıda olması ve iklimi gereği keçi yetiştiriciliğine ve arıcılık faaliyetlerine çok uygundur. İlçede yaşayan çiftçilere bu meslekleri daha bilinçli yapmalarına katkı yapılması tasarlanmaktadır.
*İlçede sinema, tiyatro, konser ve gezi gibi herhangi bir sosyo-kültürel faaliyet düzenlenememektedir. Hatta hayatında hiç sinemaya veya tiyatroya gitmemiş ilçede birçok kişi bulunmaktadır. Proje kapsamında yapılacak bu faaliyetlerle ilçenin sosyo-kültürel yaşamında bir hareketlilik sağlamak hedeflenmiştir.
Proje kapsamında yapılacak ayrıntılı faaliyetler ise;
Proje kapsamında;
1 adet Tig (Argon) Kaynaklıçılığı Atölyesi,
1 adet Elektrik Tesisatçılığı Atölyesi,
1 adet Tekstil Dokuma Atölyesi,
1 adet Mutfak olmak üzere
4 adet atölye oluşturularak bu atölyelerde halk eğitim müdürlüğü tarafından meslek edindirme kursları açılacaktır.
*1 adet Açık Öğretim Bürosu Oluşturulması:
İlçemizde çeşitli imkansızlıklar nedeniyle eğitimine devam edemeyen veya eğitimini yarıda bırakan kişi sayısı oldukça fazladır. Açılacak Açık Öğretim Bürosu ile halkın yarım kalan eğitim hayatlarına devam edebilmelerine yardımcı olmak hedeflenmektedir.
*1 adet Toplu Taşıma Aracı Kiralanması:
İlçemizin coğrafi yapısının dağlık, yerleşiminin ise dağınık olması ilçe merkezinde yapılacak eğitsel faaliyet/kurs vb. etkinliklere katılımı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle toplu taşıma aracı kiralanması yapılacak faaliyetlere katılımı oldukça arttıracağı değerlendirilmektedir.
*Proje Kapsamında Açılacak Meslek Edindirme Kursları:
1 adet Trikotaj Kursu
1 adet Çocuk Bakım Elemanı Kursu
1adet Argon Kaynakçılığı Kursu
1adet Elektrik Tesisatçılığı Kursu
1adet Aşçılık Kursu
1adet Yöresel Kilim Dokuma Kursu
*Çiftçilere Yönelik Açılacak Meslek Edindirme Kursları:
1 adet Arıcılık Kursu
1 adet Keçi Yetiştiriciliği Kursu
*Sosyo-kültürel ve sportif içerikli faaliyetler:
Seminer, gezi, sinema ve tiyatro ve sergi gibi organizasyonların gerçekleştirilmesi gibi proje hedeflerinin bulunduğunu belirtti.
Projeye ait özet bilgilerin ise;
Projenin Adı : Yaşam Boyu Öğrenmeye Sodes Desteği
Proje Bütçesi : 325.087 TL
Proje Uygulama Süresi : 12 Ay
Proje Uygulama Yeri : Nurhak İlçe Geneli
Proje uygulama Birimi :Nurhak İlçe Milli Eğitim Müd. (Halk Eğitimi Mrk. Müd.)
Son söz olarak, projenin ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yukarıda sayılan kurslarımıza ilgi duyan vatandaşlarımızın halk eğitim müdürlüğüne müracaat etmelerini istiyoruz. Proje hazırlama süreçlerinde fikirleriyle çalışmalarımıza yön veren, İlçemiz Kaymakamı Sayın Osman DEMİR’E ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Hüseyin MARANGOZ’A kurul üyeleri adına teşekkürlerimizi arz ederiz.