Türkiye’nin ilk Keklik Üretim Merkezi konumunda bulunan Kahramanmaraş Kapıçam’dan getirilen 500 adet kınalı keklik Elbistan- Şardağı-Tellioluk Mevkiinde doğaya salıverildi. Yaban hayatın canlandırılmasına katkı adına yapılan programa katılan Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun yaptığı değerlendirmede, “Önemli olan kekliklerin doğal hayata salımının yanında onların korunmasıdır” dedi.
Son zamanlarda yaban hayatı koruma adına yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Kahramanmaraş Kapıçam Kınalı Keklik Üretim İstasyonu’nda üretilen 500 adet kınalı keklik, Elbistan’da doğal yaşama bırakıldı.
Şardağı Telliloluk Mevkiinde düzenlenen kınalı kekliklerin doğa ile buluşması programda; Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Kahramanmaraş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hacı Kalınkütük, Emniyet Müdürü Barış Murat Başol, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan, Orman İşletme Şefi Ceyhun Alkan, Elbistan Doğa Sporları ve Offroad Kulübü Derneği yönetici ve üyeleri ve fahri av müfettişleri yer aldı.
Kahramanmaraş Kapıçam’dan kafesler içerisinde getirilen kınalı kekliklerin doğaya salınmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, bırakılan kınalı kekliklerin mutlaka korunması gerektiğini ifade ederek, bu sayede ilçedeki yaban hayatının daha da gelişeceğini söyledi. Kaymakam Tuncay Akkoyun, değerlendirmelerinde şu ifadelere yer verdi:
“Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün getirmiş olduğu kekliklerden, ilçemizin Tellioluk mevkiinde 500 adet keklik salımını gerçekleştirdik. Burada, Milli Parklar Genel Müdürlüğü personelimiz var. Orman İşletme Şefliği, kamu kurumlarımızın temsilcileri, ELOFF üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcilerimiz var. Geniş katılım ile bu salımı gerçekleştirdik.
Buradaki amaç; yaban hayatının korunması, yaban hayatının canlandırılması, bu anlamda eksikliklerin giderilmesidir. İnşallah önümüzdeki sene bu sayıyı 3-4 katına çıkaracağız. Daha büyük boyutta ikinci salımı gerçekleştireceğiz. Burada önemli olan kekliklerin doğal hayata salımının yanında onların korunmasıdır. Bu saatten sonra bizlere düşen görev, burada bulunan vatandaşlara, görevlilere, avcılara özellikle seslenmek istiyoruz. Mutlaka ki buradaki yaban hayatının korunması gerekiyor. Özellikle bu mevkideki kekliklerin korunmasında fayda var. Vatandaşlarımızın duyarlı olmasını diliyorum.
Aynı zamanda Elbistan yaban hayatının canlandırılması noktasında büyük çalışmaların olduğu bir yer. Bu bölgede ve diğer bölgelerde yine dağ keçilerinin de sayılarının arttığını, belki de on katına kadar arttığı arkadaşlarımız bize söylüyorlar. Bu anlamda da özellikle vatandaşlarımız, görevlilerimiz, herkese görev düşüyor. Bu sadece Milli Parklar veya Orman Genel Müdürlüğü’nün görevi değil, hepimize görev düşüyor. Bu noktada da vatandaşlarımızın duyarlı olmasını, koruyucu olmasını istiyoruz. İnşallah ilerleyen dönemlerde çok daha fazla sayıda kekliği bu alanlara salacağız. Bu organizeden dolayı Milli Parklar, Orman İşletme ve diğer kamu kurum personellerine ve katılan herkese teşekkür ediyorum.”
Değerlendirmelerin ardından güzel ve anlamlı duyguların yaşandığı kınalı keklikler büyük bir coşkuyla doğaya salıverildiler. Bir süre uçan keklikler Şardağı’nın kayalıklarında edalı edalı poz vererek bir anlamda konuya hassasiyet gösterenlere teşekkür ettiler.