TES İŞ Sendikası Afşin- Elbistan Şube Başkanı Kılıç Soma’da Faciasını Değerlendirdi:
TES İŞ Sendikası Afşin-Elbistan Şube Başkanı Mustafa Kılıç, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen ve madencilik dünyasının en büyük felaketleri arasında yer alan olay hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde olayları protesto eden TES İş Sendikası Başkanı Kılıç yaptığı değerlendirmelerde, “Bu bir iş kazası değil cinayettir” dedi.
TES İŞ Sendikası Afşin-Elbistan Şubesi, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde yaptıkları protesto ile Soma faciasını kınadılar. TES İŞ Sendikası Afşin-Elbistan Şube Başkanı Mustafa Kılıç, oldukça sert ifadeler kullanarak kamuoyuna yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“13 Mayıs 2014 Salı günü “Manisa Soma’da meydana gelen maden faciasında 300’den fazla maden işçisi hayatını kaybetmiştir. Bu bir iş kazası değil toplu bir iş cinayetidir. Bu olay güvencesiz çalışma, kayıt dışı çalışma, taşeronluk, ucuz işçilik, ucuz maliyetin ülkemizi getirdiği noktayı gözler önüne sermiştir.
Bu olay, bizlerde ve tüm ülkede büyük bir acıya neden olmuştur. Son yıllarda yaşadığımız iş cinayetlerine ne yazık ki bir yenisi daha eklenmiştir. Kârlarına kâr katmaktan başka bir amaçları olmayan, bunun için insanların hayatlarıyla oynayanlar, bu ülkede köle düzenini hâkim kılmak isteyenler, doymak bilmeyen açlıklarıyla emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir.
İnsanlar bir türlü failleri ortaya çıkarılmayan bu cinayetlerde artık kaybettiklerinin ardından ağlamak istememektedir. Son 10 yıl içinde iş kazalarında 3 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 100 bine yakın kişi yaralanmıştır. Yine son 10 yılda ülkemizde iş kazalarından 13 bin kişi sakat kalmıştır. Türkiye maalesef iş kazalarında dünyada 3. Avrupa’da 1. Sırada yer almaktadır. İş kazası oranlarına bakıldığında ise özel sektörün ve taşeron şirketlerin en önde olduğu açıkça görülmektedir.
Bu iş kazalarının çoğunluğu SGK istatistiklerine göre maden ve enerji sektöründe meydana gelmektedir. Elbette bu tesadüfle açıklanamaz. Maalesef özel sektörün daha yüksek kâr hırsı bu yaşadığımız acı olaylara sebep olmaktadır. Yaşadığımız süreç hükümetin işçi sağlığı ve iş güvenliğini düşünmeksizin oluşturduğu politikalarının bir sonucudur. Özellikle risk katsayısı en yüksek işkolu olan enerji ve madencilik sektöründe rödovans, özelleştirme ve taşeronlaştırma gibi uygulamalardan biran evvel vazgeçilmelidir.
Sermaye sahiplerinin anladığı gibi işçi her türlü sağlıksız şartlarda keyfince çalıştırılabilecek bir meta değil, kısacası bir köle değildir. Bu sadece ülkemizin tüm dünyanın bir sorunu haline gelmiş bulunmaktadır.
İşçi bütün toplumlarda en önemli zenginliklerini sunan, üreten, ürettikçe ülkesini ileri taşıyan kutsal bir varlıktır. Öyle ki dün haber kanalları ekranlarına yansıyan bir olayda madende ölümle pençeleşirken kurtarılan ve ambulansın sedyesine çamurlu çizmeleri yatırılan bir maden işçisi, çizmelerimi çıkartın ambulansın sedyesi kirlenmesin derken yüreğinin temizliğini ve vatanseverliğini ortaya koymaktadır. İşçinin bu önemini herkes anlamalı ve hak ettiği değeri ona vermelidir.
Ayrıca maden işçileri bir bir hayatlarını kaybederken, ekranlara çıkarak büyük bir yüzsüzlükle taşeron firmaların savunuculuğunu yapanları derin bir öfke ile kınıyoruz. bağkur borç sorgulama Bu facianın sorumluları bulunup hak ettikleri cezaları alana kadar konunun takipçisi olunmalı bu faciaya sessiz kalınmamalıdır. Buradan Soma’da hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabırlar, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ruhları şad olsun”