Elbistanlılar bunlara neden karşı?

Elbistan şeker fabrikanın özelleştirmesini ve Til ovasına termik santrali yapılmasını İstemiyoruz.Bundan on yıl önceye kadar Elbistan Ovası, Ülkemizin 4. büyük ovası olup, 376.000 hektarlık bir yüzölçümüne sahipti. Ancak...

Elbistan şeker fabrikanın özelleştirmesini ve Til ovasına termik santrali yapılmasını İstemiyoruz.

Bundan on yıl önceye kadar Elbistan Ovası, Ülkemizin 4. büyük ovası olup, 376.000 hektarlık bir yüzölçümüne sahipti. Ancak 2. Termik santralinin yapılması ve akabinde Til Köyüne de özel bir firma tarafından Termik Santrali Yapımının planlaması Türkiye’nin 4. Büyük ovasını olan Elbistan Ovasını bu gidişle 6. Veya 7. Ovası durumuna sokacaktır. Elbistan ovası kömür havzalarına dönüştürülerek yok ediliyor. Elbistan ovası kül ovasına dönüşüyor.

Sıralamanın 6. veya 7. Olması bölge halkının tarımla olan iştigalinin bittiği, dolayısıyla bölge ve ülke tarımının zarar göreceği anlamına gelmektedir. Bu gün gelişmiş ülkeler gelecekteki ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak için ülkelerinin tarım toprağı dışında Afrika’dan tarım toprağı kiralama yoluna gitmektedir. Geleceğin en önemli stratejik maddesinden biride  gıda olacaktır. Hal böyle iken bizler bu ülkenin 4. Büyük ovasını ne hale getiriyoruz. Bu konunun manidar olduğunu düşünüyorum. Gittikçe gıda yönünden dışa bağımlı hale getiriliyoruz. Bu gün hayvancılık bitti. Dışarda hayvan ithal ediyoruz. Marketlerde satılan mercimeğin, nohutun ve fasulyenin menşeine baktığımızda; Madein Arjantin, Madein Kanada, Madein Brezilya’yı görüyoruz.

 Şu an Elbistan için yapılan 2 adet Termik santrali yeterlidir. Elbistan’ın havası her geçen gün Termik Santralleri tarafından kirletiliyor ve bölge yaşanmaz hale geliyor. Bir 3. Termik santrali bölgeyi yaşanmaz hale getirecektir. Bu nedenle Til Köyü ne yapılacak Termik Santralini istemiyoruz.

Yine 1985 yılından bu güne kadar Elbistan ve bölge çiftçisine ve yöre halkına bir ekmek kapısı olan Elbistan Şeker Fabrikasının özelleştirilmesine karşıyız.

Çünkü bu gün Elbistan Şeker Fabrikası 2.300 dekar arazi mülkiyetine sahip olup bunun 970 dönümü üzerinde faaliyet göstermektedir. 2017 yılında 415.000 ton şeker pancarından 51.000 ton şeker, 100.000 ton küspe, 16.000 ton melas üretmiştir. 51.000 ton şekerin piyasa değeri 139.000.000 TL. dir. Fabrikada kampanya döneminde 600 işçi, kampanya dönemi dışında da 300 personel istihdam edilmektedir. Bölge olarak 3000 çiftçi fabrikaya şeker pancarı vermektedir. Bütün bunları topladığımızda Elbistan Şeker fabrikası bölgede 3600  aileye  istihdam sağlamaktadır. Direk olarak bölgede 12.000 kişi, endirek olarak 25.000 kişi bu fabrikadan ekmek yemektedir.

Böyle bir ekmek kapının özelleştirilmesi zamanla bölgede işsizliğe ve tarımsal katma değerin azalmasına ve bölgenin istikrarsızlaştırılmasına sebebiyet verecektir.

Bu sebeple Elbistan Şeker Fabrikasının özelleştirilmesine karşıyız.

  Ali İhsan KARAMAN

 Yönetim Kurulu Başkanı

  Elbistanlılar Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

İlçe Haberleri Haberleri