Kahramanmaraş'ın yetiştirdiği Türk şiirinin önemli isimlerinden biri olan merhum üstad Abdurrahim Karakoç'un şiir kitaplar Kadim Yayınları tarafından yeniden basılarak okuyuculurıyla buluşturuluyor !
Abdurrahim Karakoç'un şiirleri Türk halkının sıkıntılarına, dertlerine, öfkelerine, özlemlerine, hasretlerine, sevdalarına, aşklarına, inançlarına ve duygularına tercüman olduğu, insanımızın yüreğini sarsıcı, etkileyici ve güçlü ifadelerle dile getirdiği için çok sevilmiştir.
Aynı zamanda Karakoç Türk halk şiirini kendi içinde yenileyerek, ona yeni bir soluk, farklı bir söyleyiş getirmiş, halk edebiyatını bakir ifadeler ve olağanüstü benzetmelerle buluşturmuştur. Şiire, gelenekten beslenen ancak modern bir anlayışla yarınlara seslenen kentli bir çehre ve muhteva kazandırmıştır.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/video-galeri/abdurrahim-karakocun-sesinden-mihriban-siiri-73247h.html" size="large" icon_ icon_position="left" shape="square" color_class="otw-red" target="_blank"]Abdurrahim Karakoç'un Dilinden Mihriban Şiirini Dinlemek için Tıklayın![/otw_shortcode_button]
Musa Eroğlu'nun bestelediği ünlü "Mihriban" şarkısının şairi olan Abdurrahim Karakoç'un birçok şiiri bestelenmiştir. Musa Eroğlu, Âşık Mahzuni Şerif, Bayram Bilge Tokel, İbrahim Tatlıses, Uğur Işılak, Zekeriya Bozdağ, Hasan Sağındık gibi sanatçılar şairin şiirlerini bestelemiş ve dillerde türküleşmesini sağlamıştır.
Kadim Yayınları, 20. yüzyılın en önemli şairlerinden Abdurrahim Karakoç'un şiir kitaplarını 12 cilt olarak yayımlayarak, şairi yeniden okuyucusuyla buluşturmaktadır.
ABDURRAHİM KARAKOÇ TÜM ESERLERİ
1- Vur Emri
2- Kan Yazısı
3- Suları Islatamadım
4- Dosta Doğru
5- Beşinci Mevsim
6- Gökçekimi
7- Akıl Karaya Vurdu
8- Yasak Rüyalar
9- Gerdanlık 1
10- Gerdanlık 2
11- Parmak İzi
12- Gerdanlık 3
ABDURRAHİM KARAKOÇ KİMDİR ?
Abdurrahim Karakoç (1932, Elbistan - 7 Haziran 2012, Ankara), Türk şair, gazeteci.
1932 yılının Nisan ayında Kahramanmaraş ili, Elbistan ilçesinde dünyaya geldi. Dedesi, babası ve kardeşleri de şair olduğu için küçük yaşlarda şiire merak sardı. İlk yazdığı şiirleri 2 kitap olacak hacimde iken beğenmeyip yaktı ve 1958 yılından itibaren yazdıklarını 'Hasan'a Mektuplar' ismi altında 1964 yılında 10.000 adet bastırdı. Fedai Yayınları arasında çıkan bu eser kısa zamanda tükendi ve 2. baskısını yine 10.000 adet bastırdı.
1958 yılında bulunduğu kasabada belediye mesul muhasibi olarak memuriyete girdi. 1981 yılı Mart ayında emekli oldu.
Mücadeleci şiirlerinin çokluğu şartlardan kaynaklanmaktadır. 27 Mayıs Darbesi, zinde güçler, demokrasi maskaralığı ve haksızlıklar hiciv şiirlerini besledi. 30'a yakın mahkemeye verildi, hepsinden beraat etti. Avukat tutmadı, hep kendi kendini savundu. Hiçbir iktidarla barışık olmadı.
Şiirlerinde esas unsur insandır. Serdengeçti, Töre-Devlet, Ocak, Yeni Düşünce, Yenisey, Alperen yayınları olarak şimdiye kadar 12 şiir kitabı, bir tane de makalelerinden derlenen nesir kitabı çıktı.
1985 yılından beri gazetecilik yapmaktadır. Bir ara siyasete girdi ve ayrıldı. Niçin girip, niçin ayrıldığını bir röportajda şöyle cevaplandırdı: 'Allah rızası için girmiştim, Allah rızası için ayrıldım'.
2012 yılında ciğerlerindeki enfeksiyon nedeniyle bir süre Konya'da tedavi gören Karakoç'un, vefat ettiğine dair 24 Nisan 2012 tarihinde Radikal gazetesinde asılsız haberler yayımlanmış, sanatçıyı 25 Nisan 2012 günü tedavi gördüğü hastanede Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ziyaret etmiştir.
7 Haziran 2012 tarihinde, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde yoğun bakımda iken hayatını kaybetti.
kaynak: wikipedia