Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi kent merkezi için büyük önem taşıyan Hükümet Konağı Kale Arası yayalaştırma çalışmalarına başladı.
Yayalaştırma çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, dünyanın belli başlı kentlerinde, slow city (sakin şehir) uygulamasının getirdiği bir akım olduğunu ve bu akımın, kent merkezlerinin yayalaştırılmasını ve araç trafiğinin azaltılmasını öngördüğünü belirterek büyükşehir belediyesi olarak kent merkezindeki yoğunluğu azaltıp araç ve yaya trafiğini rahatlatmak amacıyla yeni projeler geliştirdiklerini söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç; “Kahramanmaraş’ta ekonomik ve sosyal hayatın ana arterlerinden biri olan ve bizim için oldukça önem arz eden Trabzon Bulvarı için bir yayalaştırma projesi hazırladık ve tüm hazırlıklarını tamamlayarak çalışmalara başladık. Projemiz hayata geçtiğinde aydınlatmadan, yer döşemelerine, oturma alanlarından yaşam alanlarına kadar oldukça modern bir yapıya kavuşacak olan Trabzon Bulvarı artık hem vatandaşlarımız hem de esnafımız için bir cazibe merkezi haline gelecek. Bu süreçte vatandaşlarımızı ve esnafımızı elimizden geldiğince mağdur etmeden bu işi en kısa sürede tamamlayacağız. Şimdiden tüm vatandaşlarımızdan vereceğimiz rahatsızlıktan ötürü özür diliyoruz. Ama biliyorsunuz ki güzel şeylerin ortaya çıkması için bazı fedakârlıklar gerekiyor'' açıklamasında bulundu.
TRABZON CADDESİNDE ÖNCELİK YAYALARIN OLACAK
Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı, Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü’nce yürütülecek çalışmalar neticesinde Trabzon Bulvarının araç trafiğinden ziyade yayalara hizmet vermesi amaçlanıyor.
Çalışmalar kapsamında önceliğin yayalara verileceğini belirten Başkan Erkoç; “Kahramanmaraş’ın ticari ve sosyal yaşamının büyük bir bölümünün Trabzon Caddesi ve çevresinde geçtiği ve her gün yüzlerce Kahramanmaraşlının iş, eğlence, alışveriş ve kültürel etkinlikler için buraya geldiği göz önüne alındığında, burayı bu denli farklı yapan değerlerin başında insan varlığının geldiği açıktır. Dolayısıyla temel bir insan hakkı olarak yayaların tüm etkinliklere ve olanaklara rahat ve engellenmeden ulaşımının sağlanması aynı zamanda kent merkezinin canlılığını sürdürmesi ve yaşaması için de bir zorunluluktur” dedi.
PROJE, OTOPARKLA EŞ ZAMANLI HİZMETE SUNULACAK
Proje kapsamında AVM standartlarında hizmetler sunulacağını ifade eden Başkan Erkoç; “Vatandaşlarımız çoluk çocuk ailece alışverişe gelebilsin istiyoruz. Aracımı nereye park ederim, çocukların tuvalet ihtiyacı nasıl giderilecek diye düşünmeden alışverişe çıkmak önemlidir diye düşünüyoruz. Bu kapsamda 1000 araçlık Arasa otoparkını da projeyle eş zamanlı hizmete sunmayı
planladık. Yenişehir otoparkının kapasitesini iki katına çıkaracak bir çalışma da devam ediyor.
Bebek bakım ünitelerini içeren yüksek konfor standartlarında tuvaletler proje kapsamında hayata geçmiş olacak” dedi.
ALTYAPI YENİLENECEK
Altyapıya da büyük önem verdiklerini belirten ERKOÇ; Proje kapsamında geçen yıl Kent Meydanı'nın altından geçen tonozu yeniledik. Daha önce Ulucami Altgeçidini yaparken de üst kısımdaki tonozlar yenilenmişti. Bu çalışma kapsamında da elektrik, içme suyu, yağmur ve kanalizasyon altyapıları tamamen yenilenmiş olacak.
KÜLTÜR -İNSAN İLİŞKİSİ KUVVETLENECEK
Kentin tümüne hizmet etmesi beklenen proje ile kentin tarihi yapısının korunması ve yayaların konforu amaçlanıyor.
Yayalaştırma çalışmalarında insan, tarih, doğa ve kültür bütünlüğünün esas alındığını belirten Başkan Erkoç, son olarak şu ifadelere yer verdi; “Proje ile Kapalı Çarşı; Kent Meydanı ile bir bütün olarak düşünülmüş, aradaki yol kaldırılarak Kapalı Çarşı’nın kent ile kopuk olan eski durumu ortadan kaldırılmıştır. Kent Meydan, Kapalı Çarşı odaklı bir merkeze dönüştürülmüştür.
Tarihi Demirciler Çarşısı'nın restorasyon çalışmalarını bu proje öncesinde tamamlamış olduk. Tarihi dokunun yenilenmesine dönük çalışmalarımız devam edecek.
Tarihi doku ve uzantısında Trabzon Caddesi boyunca yaya odaklı bir merkez oluştururken yayaları ormanlık alana çıkaracak bir de teleferik projemiz var. Teleferik Projesi kapsamında kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Kale'nin eteklerinden Çamlık-Teras Kafe mevkisi arasında kurulacak Teleferik bağlantısıyla tarih-doğa ilişkisi de kurulmuş olacak.
Araçların ikinci planda kaldığı, kent-insan-kültür-doğa bütünlüğünü sağlayacak bir tasarım ile gerçekleştirilecek projede Valilik önünden başlayan yaya sirkülâsyonu yalın ve belirli bir düzen içinde, bağlantı kopmadan Kale'ye kadar devam edecek. Projenin en önemli özelliği; tarihi yapının toplum ile bir bütün olarak düşünülmesidir.
Bu çalışmalar, hazırladığımız projelerin belirli etaplarını teşkil etmekte, Kentin tarihi merkezine yatırımlar devam edecek. Bu yatırımlarla turizmi canlandırmayı hedefliyoruz. Misafirlerimiz şehrimizde daha kaliteli ve uzun zaman geçirsin istiyoruz. Turizmin şehre getireceği bereketten şehrimiz kazanacak, yatırımlar yerini bulacak inşallah.
Proje tamamlandığında Trabzon Bulvarı Kahramanmaraş’a yakışır bir cazibe merkezi haline gelecek .”