Toplu SMS Yasağında Dikkat Etmeniz Gereken Husus

Toplu SMS gönderimleri ile izinsiz pazarlama yapan firma ve şahıslara büyük cezalar getiren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine ilişkin Yasa 1 Mayıs 2015’te yürürlüğe giriyor, fakat bazı firmalar yasanın getirdiği açıklardan...

Toplu SMS gönderimleri ile izinsiz pazarlama yapan firma ve şahıslara büyük cezalar getiren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine ilişkin Yasa 1 Mayıs 2015’te yürürlüğe giriyor, fakat bazı firmalar yasanın getirdiği açıklardan faydalanarak vatandaşı zarara uğratabiliyor !

Son günlerde gündemi sıkça meşgul eden izinsiz gönderilen toplu SMS'ler dünyanın birçok yerinde de kanun ile kontrol altına alınmışken ülkemizde de Elektronik Ticaret düzenlemesine ilişkin yasayla 1 Mayıs'ta yürürlüğe girerek kontrol altına alınması planlanıyor.

Yeni yasayı incelendiğinde, ticarette sipariş vermeden, ticari iletişime, iletilerden, yaptırımlara, tüketici lehine yeni düzenlemeler yarından itibaren yürürlüğe giriyor. Toplu SMS için bakıldığındaysa tüketicilere, toplu sms almayı istedikleri zaman durdurabilme hakkı veriyor. Yani 1 Mayıs 2015'ten önce firmalar önceden onay almadıkları müşterilerine ticari veya reklam içerikli e-posta ve SMS gönderemeyeceklerdir.

Yasada bulunan onay alma maddesinin ucu açık olmasından dolayı bazı firmalar bu konuda da tüketicilere yük olduğu görülmektedir. Bir çok firma kullanıcılarından onay almak için attığı mesajda "izinli bilgilendirme listemizdesiniz" girişiyle bir mesaj gönderiyor. Mesajın sonunda "Mesaj almak istemiyorsanız hayır yazıp cevaplayın" şeklinde son buluyor. Okuyucularımızdan MarastaHaber.com'a gelen tepkilerde bu durumun bile tüketicilere zarar olduğu söylenmektedir. Çünkü mesaj almamak için cevap verildiğinde kullanıcılardan SMS ücreti kesilmektedir.

Tarafımıza gelen tepkilerde bir okuyucumuz "Yasa güya izinsiz Toplu SMS göndermeyi kontrol etmek için çıkıyor. Yasa izin almak / onay almaktan bahsederken, firmalar bu konuda adeta olayı yanlış kullanıyor. SMS almamak için vereceğimiz cevaba  (mesaj almak istemiyorsanız mail atın, form doldurun, şu telefonu arayın) bile ödeme yapmak zorundayız. Firmaların izin almak için attığı mesajlar bile incelenip değerlendirilmelidir. Hatta kanunda bu konuda ek bir madde ile izin için belirli sınırlar  belirtilmelidir. Tam anlamıyla uymayan firmalara ise ibretlik cezalar uygulanmalıdır." sözleriyle bu konudaki düşüncelerini belirtti.

MaraştaHaber ekibi olarak uyarmak istiyoruz, bazı firmaların gönderdiği "onaylama "mesajlarınıza vereceğiniz red cevapları kullanmış olduğunuz tarifedeki SMS ücretiyle ücretlendirilecektir.

Yürürlüğe girecek yasa, firmaların uyması gereken birçok madde içeriyor. Bu maddelere uyulmaması halinde 50 bin TL'ye ulaşan cezalar devreye girecek.  İşte yasada bulunan bazı maddeler,

- Ticari elektronik ileti, alıcıya önceden onay alınmak kaydıyla gönderilebilecek.

- Tüketici onay vermiş olsa da gerekçe göstermeksizin ticari ileti almayı reddedebilecek.

- Red bildiriminin ardından 3 gün içinde reklam içerikli mesajlar duracak.

- İşletmelere ihlal halinde 15 bin, ileti göndermeye devam etmeleri halinde 50 bin TL'ye kadar ceza kesilebilecek.

Gündem Haberleri