Öğrencilerin hayata bakışı değişecek!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Bektaş, orman mühendislerine, orman endüstri ve ağaç işleri endüstri mühendislerinin, 5531 sayılı yasa ile daha yetkili hale geleceğini...

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Bektaş, orman mühendislerine, orman endüstri ve ağaç işleri endüstri mühendislerinin, 5531 sayılı yasa ile daha yetkili hale geleceğini söyledi. Bektaş, yetkili hale gelen öğrencilerin hayata bakışının değişeceğini belirtti.

Bektaş, Manşet Gazetesine yaptığı açıklamada, Nevşehir Kozaklı’da, yapılan Orman Mühendisleri Öğrenci Konseyi seçimi yapıldığını, bu seçimin orman mühendislerinin gelişimi açısından çok önemli olduğunun altını çizdi. Orman Mühendisleri için 2006 yılında bir yasanın çıktığına değinen Bektaş şunları kaydetti: “Orman Mühendislerinin girişimi ile 2006 yılında, 5531 sayılı yetki yasası çıktı. Bu yetki yasası ile orman mühendislerine, orman endüstri ve ağaç işleri endüstri mühendislerinin, yapacakları işleri yasal güvenceye aldı. Yasadan önce, belli bir kural yoktu. Örnek verecek olursak, bilirkişilik ile bir raporunuzun olduğunu farz edin. Bunu herkes imzalayabiliyor. Büro açarken, sertifika işlemi yaparken, tomrukların kalitesine yönelik yapılan çalışmalarda, ağaçların kalitesine yönelik yapılan çalışmaların tamamı artık yasal güvencede. Bu işlemleri özel yetkili kişiler yapacak. Bu durumdan şunu anlayabiliriz. Örneğin bir mimar bir proje yapıyor.”

MÜHENDİSLER HARİCİ İŞLEM YAPACAK KİMSE KALMAYACAK

Bektaş, artık yasal statü ile orman mühendislerinin öneminin artacağına vurgu yaparak: “

orman mühendislerine, orman endüstri ve ağaç işleri endüstri mühendislerinin kendi alanlarında onayları olmadan hiçbir işlem yapılamayacak. Gümrükleme dahil. Odun taşıma, kalite kontroller, Tarım Bakanlığının karantina işlemleri de dahil. Tamamı yasa ile güvence altına alınmışı durumda. Bu büyük bir iş alanı da ortaya çıkarıyor. Aslında yetki yasası, 2006 yılında çıktı, lakin bilen çok az kişi var. Çok büyük güvenci getiriyor. Özel sektörde;  orman mühendislerine, orman endüstri ve ağaç işleri endüstri mühendislerinin can veriyor. Orman mühendislerinin özel sektöre yönelik bir çalışması yoktu. Bu yasa ile orman mühendislerinin önemi arttı. Orman mühendisleri odası zaman zaman bu tip seminerler düzenliyor. Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Küçükaydın buraya gelerek öğrencileri bilgilendirir bu konu hakkında.” İfadelerini kullandı.

EŞREF GİRGİN’İN ÖNEMİ ÇOK

Orman Bakanlığı eski Ağaçlandırma Genel Müdürü ve Müsteşar Yardımcısı Eşref Girgin’in bu yasanın çıkması için çok mücadele verdiğini belirten Bektaş şöyle konuştu: “ Şu anda bu durum biraz daha sistematik hali geldi. 9 üniversitenin Orman Fakülteleri, öğrencilerden 2 tane temsilci çağırmış. Nevşehir Kozaklı’da temsilci seçimi yapmışlar. Bu yasanın çıkmasında Orman Bakanlığı eski Ağaçlandırma Genel Müdürü ve Müsteşar Yardımcısı Eşref Girgin’in büyük katkıları var. O da bu konularda bilgiler vermiş. Toplam 5 öğrenci katıldılar. Bu daha başlangıç, bu öğrencilerin içinden Fakülte temsilcisi seçilerek, sürekli bu tip toplantılara katılacaklar. Öğrencilerimizin, sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine katılmalarını istiyoruz. Bunun içinde teşvik ediyoruz. Tema, Orman mühendisleri odası bunlardan bir kaçı. Bunları katılımlarını teşvik ediyoruz. Öğrencilerimizin bu tip etkinliklere katılmaları size ilaveten sinerji getiriyor. Diğer bu yönü de şu; ormanlarımız özelleştirilecek. Bu özelleştirme kapsamında işlerin tamamı özel sektör tarafından yapılacak. Şu anda devletin yaptığı işlerin  çoğu özel firmalar tarafından yapılacak. Bunlarda da yine yetki yasası devreye girecek. Yani yetkili kişiler, yetkili bürolar  gibi faaliyet görecekler. Burada yetkili kurum odalar olacak. Bunlardan yetki alınıp işler yapılacak. Öğrencilerimizi tebrik ediyorum, cesaretli bir iş yapmışlar. Bu faaliyetlere katılan öğrencilerimizde burada bulanan topluluklara durumu anlatıyor. Seminerlere katılanlara maddi destek te sağlanıyor.”

Nevşehir Kozaklı’da yapılan seçime katılan öğrencilerden Gülizar Sevinç’te şunları kaydetti: “Güzel bir beraberlikti. Güzel bir birlik olursa yarına iyi işler çıkabilir.”

Seçime katılan öğrencilerden Aycan Sincer ise şunları belirtti: “Orman mühendislerine, orman endüstri ve ağaç işleri endüstri mühendislerinin ve Orman Mühendisleri Odasının öğrenci komisyonu seçimi. Mühendislerin ileride daha işler yapılması için ve bölümümüzün tanınması için iyi işler yapmak. Öncelik komisyon kurmaya yönelikte. Seçim yaptık. 9 üniversiteden iki aday çıktı birisi Kahramanmaraş’tan birisi de Isparta’dan, Isparta’dan bir arkadaşımız başkan oldu.”

Gündem Haberleri