Madalyalı Kahraman Şehir Yarışması’nda Türkiye Birincisi Olan Kompozisyon

İstanbul-Bahçelievler   Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencisi Abdurrahman OKUTAN’ı Türkiye Birincisi yapan “SAĞ ELİNİZİN ALTI“ isimli kompozisyon eseri.Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü...

İstanbul-Bahçelievler   Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencisi Abdurrahman OKUTAN’ı Türkiye Birincisi yapan “SAĞ ELİNİZİN ALTI“ isimli kompozisyon eseri.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü münasebetiyle Kahramanmaraş Belediyesi, Millî Eğitim Müdürlüğü ve Bilim ve Sanat Merkezi işbirliği ile ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen Geleneksel 4.  “Madalyalı Kahraman Şehir” konulu ülke geneli ,  ortaokullar arası kompozisyon yazma yarışması TÜRKİYE BİRİNCİSİ  olan  İstanbul-Bahçelievler   Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencisi Abdurrahman OKUTAN’ın kompozisyonu.

SAĞ ELİNİZİN ALTI

Her dil eksik söyledi beni. Kimi kuru övgü sözleriyle süslemeye çalıştı, kimi sıradan sıfatlar yakıştırdı adıma. Ve sonunda aynı listeye koydu adımı diğerleriyle: şehir.

Milletlerin tarihlerinde şan ve şerefle dolu altın sayfalar vardır. Üzerinden yıllar geçse de eskimeyen, tozlu raflarda asırlar boyu kalsa da hep parlayan.. .Ben de onlardan biri.

Elinize aldığınızda ay yıldızlı haritayı; hemen sağ elinizin altında, kocaman tarihi, haritadaki alanına sığmayan bir şehir vardır orada. "Şehir" dediğime bakmayın; kanlı canlı, yaşayan bir şehir... Halkına vatan toprağı, düşmana zindan olan bir şehir. Türlü içmeleriyle dertlere deva olan, doğanın masum çocuğu, Akdeniz'in incisi. Sağ elinizi onun üzerine, sol elinizi sol göğsünüze koyup dinleyin beni. Kendi hâlinde yaşamakta olan bir halkın şahlanışını duyunca hızlanmalı kalp atışlarınız. Hissetmelisiniz vatan uğruna dirilen kahramanların hürriyet aşkını. Bir şehrin kurtuluşu değildi sadece anlattığım. Türk milletinin şerefiydi, çiğnenemezdi. Onuruydu, yere düşemezdi.

Önce İngilizler, sonra Fransız ve Ermeniler... Şanlı Türk tarihine kara satırlar yazmak istediler 1920 başlarında. Dayanışmanın, yardımlaşmanın, birliğin en büyük örneğini gösterdi bize Maraşlı. Vatan toprağına göz dikmiş şaşkınlara "Türk toprağı kutsaldır, kolay alınmamıştır. Kolay da bırakılmaz." dercesine karşı koydu tek bir vücut, tek yumruk olup. Sonbaharda dökülen yapraklar gibi düşerken bağrıma kahraman Mehmed'im, gülüyordu vatanı için öldüğünü bilerek. Kucakladım hepsini. Vatanın sınırlarını yıkılan bedenler yükseltti ve geçilmez oldu. Kutsal değerlerine: vatanına, namusuna, şerefine el uzatılınca Türk'ün neler yapabileceğini gösterdi her Maraşlı.

Uzunoluk Hamamı şahit oldu kahraman İmam’a ve sıcacık sularıyla temizledi topraklarımızda dolaşan lekeleri. Bir Çakmakçı Sait düştü toprağa, renk renk çiçekler açtı. Ve bin yiğit yükseldi arşa. Bir Ermeni kızının isteğiyle al bayrak inince kaleden, uyandı halkım. Gökyüzüne uzanan aziz bir el oldu ve dikti burca bayrağı tekrar. Sokaklarımda dolaşan namert ayaklar, özgürlüğüme dikilmiş kötü bakışlar temizlendi kahraman halkımca. Nurhak Dağı'nda bir mağara inlemeye, Güvercinlik'te sular kaynamaya başladı. Cesareti Ali Kayası gibi heybetli halkımın içini yakan vatan ateşini Hopur'dan, Döngel'den, Cela'dan coşup gelen sular söndürdü. Her Maraşlının gönlünde bir vatan yeşerdi ve bu topraklar "Kahraman" sıfatıyla bahara erdi.

Nice yiğitler vardır memleketlerinin ismini duyuran ve memleketler vardır insanlarını yücelten. Ruhu olan şehirler... Kadını, erkeğiyle, yaşlısı ve genciyle yükselen milletler vardır. Vezir Hoca'sıyla, Osman Eşbah'ıyla, Çuhadar Ali'siyle, Muallim Hayrullah'la, Şehit Evliya'larla yükselen... Acının da acısı biber kokusu yükselir onların birinden. Isıtır içinizi. Kimi Markas olarak duymuştur onu, kimi Maraj. Ama o tarihe "Kahraman" olarak mühür vurmuştur. İşte o benim, sağ elinizin altında: Kahramanmaraş.

Abdurrahman OKUTAN

Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu / Bahçelievler/ İSTANBUL

“Madalyalı Kahraman Şehir” konulu ülke geneli ortaokullar arası kompozisyon yazma yarışması  TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Gündem Haberleri