Subtropik meyvelerin kraliçesi olan incir, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sınırlı alanlarda üretilmektedir. Kahramanmaraş ili de bu şanslı illerden biridir. Ekolojik istekleri bakımından seçici olan incir özellikle kuvvetli kış soğukları ile ilkbahar geç donlarına hassastır. Ara bölgelerde ise ağaç canlılığını sürdürmekle birlikte meyve vermemektedir. Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Marmara Bölgesinin belirli yerlerinde başarı ile yetiştirilmektedir. Toplam üretim miktarı (2016-tüik) yaklaşık 305.000 ton olup, Ülkemiz kuru incir üretimi ve ihracatında uzun yıllardır Dünya liderliğini korumaktadır.
Sağlık ve beslenme açısından faydaları ile özel öneme sahip incir meyvesi gerek taze gerekse de kurutularak çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Önemli bir ihracat meyvesi olarak ta ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaktadır. Gıda sanayinde önemli bir hammadde olan incir reçel, tatlı, biskivü-pasta sanayisi, bebek mamaları, diyet besinleri ve yaşlı beslenmesinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Ayrıca uzun yıllar boyunca yapraklarından çıkan sütü doğal peynir mayası olarak da kullanıla gelmiştir. Tıbbi olarak da çeşitli kullanım alanları vardır. Görüleceği üzere ham meyvelerinden yapraklarına kadar her şeyi değerlendirilen incir meyvesi dinimizce de kutsal sayılmış ve özel addedilmiştir.
Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİARALİOĞLU ‘İlimizde özellikle Onikişubat, Türkoğlu, Dulkadiroğlu, Andırın ve Pazarcık İlçelerimizde Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu İklim özelliklerinin etkisi altındaki belirli bölgelerde başarılı bir şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Uzun yıllar ticarete dahil olmamış, genellikle yöre halkının kendi ev ihtiyaçları için kullanılmıştır. Özellikle bağ ve zeytinliklerin kenarına 3- 5 ağaç dikilerek marjinal üretim alanlarında yer bulmuştur. Son 10- 15 yıldır şehir yaşamının güçlenmesi ile birlikte halkın tüketim alışkanlıkları ve talebi ile ticarette yerini almış ve ticari bahçeler kurulmuştur.
İlimizde başta Abbas İnciri olmak üzere, bardak, Sarı incir, ağ incir, Sarılop, Güz inciri, Dürdane (siyah),Mor incir, Bursa Siyahı gibi birçok incir çeşidi mevcuttur. Ancak genellikle üretimin büyük çoğunluğu (sarı ve ağ incir hariç) taze tüketime yöneliktir. Taze tüketimden arta kalan incirler kurutmalığa uygun olup olmadığına bakılmadan geleneksel şekilde meyvelerin içi açılarak güneşte kurutulmakta ve çeşitli şekillerde değerlendirilmektedir.
2016 yılı Tüik kayıtlarına göre ilimizde incir üretim miktarı 1.340 ton, üretim alanı ise 1.087 da’dır. Ağaç başına verim 38 kg dır. Toplam ağaç sayısı 43.825 adet olup, bunun 35.500 adedi meyve veren 8.325 adedi meyve vermeyen yaştadır. Ancak bunlar fiili durumu tam olarak yansıtmamaktadır. Bunun temel nedeni incir bahçelerinin mülkiyet sorunu olan araziler üzerinde kurulmuş olmasıdır. Ayrıca ağaçların dağının şekilde bağ ve zeytinliklerin içerisinde olması da önemli bir etkendir. Yekün olarak bakıldığında önemli bir ağaç varlığı söz konusudur ancak kayıtlara yansımamaktadır.
Böylesine uygun iklim özelliklerine sahip olan ilimizde İncir üretimini ve ticaretini güçlendirmek adına İl Müdürlüğümüzce çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bunlardan bir tanesi de Pazarlama imkanları açısından cazip, hem taze tüketime hem de kurutmaya uygun Sarılop İncir Çeşidinin İlimiz ekolojisindeki adaptasyonu ve çeşit performansını ortaya koyacak Demonstrasyon çalışmalarıdır. 5 yıl önce 4 ayrı lokasyonda başlattığımız demonstrasyon çalışmalarının sonuçları göstermiştir ki Sarılop çeşidi de yer seçimini doğru yapmak kaydıyla Kahramanmaraş ilinde başarıyla yetiştirilebilir ve dünya standardında kuru incir üretimi ve ticareti yapılabilir. 5 yıl önce dikilen, bu gün de içinde bulunduğumuz bu bahçe 2. Yılından itibaren meyve vermeye başlamış olup, görüldüğü üzere 5. Yaşında ticari bahçe haline gelmiştir. Geçen süreç içerisinde İl Müdürlüğümüzce sınırlı sayıda olmakla birlikte % 50 fidan desteği sağlanarak Sarılop Çeşidi ile kurulan ticari İncir bahçelerinin sayısı arttırılmaktadır. Öte yandan girişimci üreticilerimiz gelip demonstrasyon bahçelerini yerinde görerek kendi imkanları ile de ticari incir bahçeleri tesis etmektedir. Muhtemelen önümüzdeki 5 yıl içerisinde yeni tesis bahçelerin tam verimliliğe başlaması ile birlikte çeşit özelliği olarak bütün şekilde dalında kurumaya bırakılan incirler, dünya kuru incir standardına uygun olarak ilimizden de pazarlanmaya başlanacaktır. Birim alana getirisi ve pazarlama kabiliyeti yüksek Sarılop incir çeşidinin ilimiz meyveciliği içerisindeki potansiyelinin yakın gelecekte hızla artacağı düşünülmektedir’ dedi.