Sağlık Bakanlığınca yürütülen “Türkiye’de Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ” kapsamında “HERGÜN 10 BİN ADIM” Temalı Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü Kahramanmaraş'ta yoğun ilgi gördü.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/kahramanmarasta-3-4-ekim-dunya-yuruyus-gunu-yapildi-104976h.html" size="medium" icon_position="left" shape="square"]Habere Ait Fotoğraflar İçin Tıklayın[/otw_shortcode_button]
“HERGÜN 10 BİN ADIM” Temalı, Obezite ile mücadele ve Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü saat 10.00'da Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde bulunan Kervan Pastanesi önünden Necip Fazıl Kültür Merkezi önüne kadar yapıldı.
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilen yürüyüşe Kahramanmaraş İl Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan, KSÜ Rektörü Prof Dr. Durmuş Deveci, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, Göç İdaresi İl Müdürü Harun Demirkol, Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal, İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, Halk Sağlığı İl Müdür Yardımcısı Dr. Harun Çetin, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr.Semih Yancar, Kahramanmaraş Sağlık-Sen Başkanı Bünyamin Mutlu Demirci, Tabibler Odası Başkan Yardımcısı Dr.Ayça Şafaktekin, Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Murat Aras kurumlara bağlı personel, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.
Yürüyüş sonunda bir açıklama yapan Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan şu ifadeleri kullandı:
“Sağlık en önemli değerlerimizden birisi, kaybettiğimiz zaman bunun değerini anlıyoruz. Asıl olan bunu kaybetmemektir. Bunun içinde yapmamız gereken bazı kurallar var bunlardan birincisi hareketli yaşamdır. Çağımızın koşulu maalesef hareketli imkanı sunmamakta. Teknoloji ile insanlarımız hareketten uzak işleri oturdukları yerde yapmakta ve harekete ihtiyaç duyulmakta. BU konuda sağlık Bakanlığımızca “HERGÜN 10 BİN ADIM” Temalı Sağlıklı yürüyüşüne katıldık.
Vatandaşlarımız bilinçlendirmek kamuoyunda bir duyarlılık oluşturmak adına yürüyüş gerçekleştirmiş olduk. Bizim buradaki hedefimizin veya vermek istediğimiz mesaj tüm vatandaşlarımızın bu konuda öncelikle kendi sağlıklarını düşünerek, aile reisi ya da bulundukları yerde idareci, öğretmense öğretmen örnek olması ve bunu hitap ettiği kesime yayarak her tarafa yayılmasıdır." dedi
3-4 Ekim Dünya Yürüyüş günü nedeniyle bir açıklama yapan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlendiğini söyledi.
Dr. Coşkun, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olduğunu kaydetti.
Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, “spor” kelimesi ile eşanlamlı olarak algılandığını ifade eden Dr. Coşkun” Dünya Yürüyüş Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“ Fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir.
‘Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010’ sonuçlarına göre 12 yaş üzeri nüfusun %72’sinin; 6-11 yaş nüfusun ise %60’ının hareketsiz olduğu bulunmuştur.
Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. (Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Bunu şu şekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir.)
- Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz.
- Gün içerisinde toplu taşıma aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir-iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz.
- Size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz.
- Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız arkadaşlarınızla yürüyüş grupları oluşturabilirsiniz.
- Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.
Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır.
Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için fiziksel aktivite düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.
Toplumda düzenli ve yeterli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasında, fiziksel aktivite ile ilgili özel gün ve haftaların etkin olarak kutlanması önem arz etmektedir. Bu kapsamda 81 ilimizde İl Sağlık Müdürlüklerimiz tarafından 3-4 Ekim günlerinde “Dünya Yürüyüş Günü” çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmaktadır. “
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Sağlık Bakanlığınca başlatılan HERGÜN 10 BİN ADIM” temalı sağlık yaşam yürüyüşüne destek verdiklerine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Bu yürüyüşe genç ve yaşlılarımızla bay ve bayanlarımızla destek vererek katıldı, gayet anlamlı ve güzel oldu sağlıklı yaşam bilincinin tüm topluma kazandırılması amacıyla yapılan bu etkinlikte farkındalık oluşturduğumuza inanıyorum” dedi.