Kahramanmaraş'ın Trafiği Buradan Yönetiliyor

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ulaşım Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Trafik Yönetim Merkezi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu.Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç,...

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ulaşım Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Trafik Yönetim Merkezi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç, ni ziyaretinde Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanı Cengiz Şirikçi’den bilgiler aldı.

Daire Başkanı Şirikçi Trafik Yönetim Merkezine ilişkin yaptığı açıklamada: “Şehir trafiğini izlemek, anlıkta müdahale etmek, olası sorunları görmek ve çözüm geliştirmek amacıyla Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığımız bünyesinde Trafik Yönetim Merkezi kurulmuştur.

Trafik Yönetim Merkezi ile; trafik akışının sürekliliğinin sağlanması, yol ağı kapasitesinin etkin olarak kullanılması, trafiğin 7/24 saat gerçek zamanlı izlenmesi, kontrol edilmesi, tek merkezden kontrolü ve yönetimi hedeflenir. Bu merkez ile Kent içi şehir trafiğinin daha etkin biçimde yönetilmesi planlanmaktadır.

Trafik Yönetim Merkezi, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Eylem Planı (2014-2016) ve Strateji Belgeleri gereği Büyükşehir Belediyelerinin gerçekleştirmesi gereken iş ve işlemler içerisinde yer almaktadır.

Büyükşehir Belediyemiz, Tüm ulaşım hizmetlerinin bilgi ve iletişim teknolojileriyle yönetildiği ve yönlendirildiği, kendi içinde ve Dünya ile entegre bir Şehir olmak yönünde ilerlemektedir” dedi.

Trafik Yönetim Merkezi’nin işleyişine ilişkin bilgiler veren Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanı Şirikçi: “

Trafik Yönetim Merkezi işleyişini 6 ana başlıkta topladık.

  1. 16 adet kent içi kavşakta trafik kontrol kamerası ve 2 adet şehir kamerası ile trafik canlı olarak izlenebilmektedir. Sistemde, yüksek çözünürlüklü 360 derece hareket edebilen gelişmiş kameralar kullanılmaktadır. Geçmişe dönük 1 aylık görüntüler sistemde saklanmakta ve yapılan müdahalelerin sonuçları eski görüntülerle karşılaştırma yapılarak etkisi izlenebilmektedir. Kapalı çarsı girişlerinde ve içlerinde bulunan 7 adet kamera ile çarşı girişleri kontrol edilmektedir. 2016 yılının sonuna kadar Kent içi Trafik kontrol kamera sayısını 50’ye çıkarmayı hedeflemekteyiz.
  2. Online olarak trafik sinyalizasyon sistemlerine erişim ve kontrol sağlanmaktadır. Mevcut 12 kavşakta anlık olarak trafik sinyalizasyon sistemleri kontrol edilmektedir. Belediyemize ait altyapı Fiber-Network ağının gelişmesiyle bu sayı artacaktır.

Yollarda trafik akışının azalması ya da durması durumları gözlemlendiğinde, Merkezimizden hızlı bir şekilde sinyalizasyon sürelerini değiştirerek o kavsak kolunda bulunan araçların akışı sağlayabilmekteyiz.

Kıbrıs Meydanı kavşağında bulunan dinamik kavsak kontrol sistemi ile Trabzon Bulvarı, Azerbaycan Bulvarı, Atatürk Bulvarı ve Garajlar Caddesinden gelen ve giden araçlar digital olarak kamera aracılığıyla sayılmakta ve sayım oranına göre trafik sinyalizasyon süreleri anlık belirlenmektedir. Bu ay içinde faaliyete geçen ve test aşamasında olan dinamik kavsak kontrol sistemi ile zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanacak, çevreye verilen CO2 oranı azalacaktır.

Dinamik Kavşak kontrol sistemleri başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bazı Büyükşehirlerde kullanılmaktadır. Şehrimiz için de gerekli olan bu sistemleri en kısa zamanda tüm sinyalize kavşaklara yapılandırmayı hedeflemekteyiz.

  1. Trafik kameralarının olmadığı kavsak ve yollarda Güncel ve anlık Trafik yoğunluk haritaları kullanılarak trafiğin akışının sağlanması için trafik ekiplerimizce gerekli müdahaleler yapılmaktadır.
  2. Trafik simülasyon programı VİSSİM, Kavşak geometrilerinin karşılaştırılması, sinyalizasyonun etkilerinin incelenmesi, toplu taşıma önceliğinin analizi gibi çalışmalarda kullanılan mikro ölçekli bir yazılımdır. Merkezimizde, kavşak kollarındaki araç sayımları yapıldıktan sonra, trafiği etkileyecek parklanma, yayalar vb. tüm öğeler program aracılığı ile digital ortama aktarılmakta ve sinyalizasyon sürelerini belirlemeden önce ya da geometrik düzenleme yapmadan önce bu simülasyonu yapılmakta ve daha sonra uygulamaya geçilmektedir.
  3. Akıllı ulaşım sistemleri içerisinde olan toplu tasıma otobüs ve durakların güzergah üzerindeki yerleri, hızları, diğer bilgiler Merkezimizden anlık olarak takip edilmektedir. Takip verileri her 3sn de merkezimize gelmektedir.
  4. Merkezimiz vasıtasıyla ileriki zamanlarda yapmayı planladığımız işler içerisinde; Kent içi trafiği rahatlatmak adına yollara konuşlandıracağımız VMS (değişken mesaj kontrol) Sistemleri ile seyahat süresi tahmini, buzlanma, yağış, yolların kapalı olması durumlarında araçları alternatif yollara yönlendirme, Trafik ve yol durumu bilgisini kullanıcılara web üzerinden iletme gibi işler bulunmaktadır” diye konuşarak bilgi verdi.

Ziyaretin ardından Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanı Cengiz Şirikçi ve teknik ekibe teşekkür eden Başkan Erkoç, trafikte yaşanan sıkıntıların en aza indirilmesi için gayret edilmesini istedi.

Gündem Haberleri