Çok kıymetli Kahramanmaraş sevdalıları ve değerli basın mensupları… Yaklaşık 8 ay önce başlayan ve Kurtuluş’unun 100. yılında hayal ettiğimiz Kahramanmaraş’ı konuştuğumuz projemizin ilk aşaması bu gün sona ermiş bulunuyor.
Kahramanmaraş’ı seven, daha yaşanabilir bir şehir hayali kuran, suçu başkalarının üzerine atmak yerine elini taşın altına koyan, eleştirmek yerine yol gösteren, çözüm üreten ve çözümün bir parçası olmayı kabul eden çok sayıda kişi ve kurumla bu günlere geldik.
Bu gün, sekiz aylık yorucu bir sürecin sonunda, tarihi bir günde huzurlarınızdayız. Bu gün burada, çalışma alanları farklı 70’e yakın Sivil Toplum Kuruluşunun altına imza attığı bir metni sizlerle paylaşıyoruz. Bildirgeye aynı zamanda proje web sitesi www.hedef12subat2020.com sitesinden de elektronik imza atılabilecek.
Çok büyük bir onurla ifade etmek istiyorum ki bildirgeyi ulaştırabildiğimiz kuruluşların tamamı metnin altına hiçbir şart öne sürmeden imza atmış bulunuyor. Bu bildirge, 1 milyon Kahramanmaraşlının altına gönül rahatlığıyla imza atabileceği bir metindir.
Bu gün 6 yıl sürecek büyük bir projenin ana metni ortaya çıkmış bulunuyor. Altına imza attığımız ve daha yaşanabilir bir şehir hayalimizi ortaya koyduğumuz bu bildirge aynı zamanda Kahramanmaraş için bir değişim ve dönüşüm hareketinin başladığını gösteren bir belge olarak da önem taşıyor.
Bu metni hazırlayanların ve altına imza atanların hiçbir siyasi kaygısının olmadığının, bu birlikteliğin bir menfaat buluşması anlamına gelmediğinin, hepimizin ve herkesin daha yaşanır bir şehir hayalimizi ortaya koyduğumuzun da ayrıca bilinmesini istiyorum.
Bizler şehrimizin gelişiminde bir takım çevresel, demokratik, kültürel, sosyal ve ekonomik sorunlar olduğunu, bu sorunların ciddi boyutlara ulaştığını ve artık adı geçen sorunlarla yüzleşme zamanımızın geldiğini düşünüyoruz.
Bu sorunlarla yüzleşirken tüm kusuru başkalarına yüklemenin ve kendimizi sütten çıkmış ak kaşık gibi görmenin uygun olmadığına inanıyoruz. Bu şehri daha yaşanabilir kılmak için bu metnin altına imza atan bizler başta olmak üzere herkes üzerine düşen görevi tam olarak yapmalıdır.
Bizler bu gün burada şehrimizde yaşayan vatandaşlarımıza ve gelişme süreçlerinde yer alan herkese iyimser, iddialı ve yoğun beklentileri olan bu mesajımızı iletmek istiyoruz.
Bu beyannameyi, Kahramanmaraş’ın bütününde değerlerin paylaşımına ve deneyimlerin karşılıklı alışverişine dayalı yeni bir kentsel proje oluşturmaya çağrı olarak sunuyoruz.
Kahramanmaraşlının 1920’de yazdığı destansı zaferin bir benzerini Kurtuluş’unun 100. yılında bir defa daha yazmak üzere siyasetçiler, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve tüm bireyleri bu mücadelede omuz omuza vermeye davet ediyoruz.
Bu arada projenin sadece ilk aşaması sona ermiş olup, belirlediğimiz alt alanlarla ilgili gelecek hafta Çarşamba gününden itibaren her Çarşamba toplantılar yapacağız. Bu toplantılarda sorunlar daha ayrıntılı ele alınacak ve kapsamlı çözüm yolları sunulacaktır.
Yolumuz açık olsun.
Kurtuluş’un 100. Yılında Kahramanmaraş Platformu Adına
Ali ÇAM