Kahramanmaraş’ta hasat mevsimin sona ermesiyle birlikte batı mahallelerinde çiftçiler tarafından yakılan anızlar vatandaşları isyan ettirdi. Çiftçilerin bilinçsizce yaktığı ve büyük yangınların çıkmasına neden olan anız yangınları, Kahramanmaraş’ın batı mahallelerini hava kirliliğinden dolayı yaşanılmaz hale getirdi.
Mazot ve işçilik masraflarını azaltarak toprağı en kısa sürede ekilebilir hale getirmek isteyen bazı çiftçiler, buğday ve mısır kalıntılarını bilinçsizce yakarak toprağa ve barındırdığı canlılara zarar veriyor. Hasat sonrası yaktıkları anızlarla çevreyi rahatsız eden çiftçiler, aynı zamanda da kentte yaşayan vatandaşların sağlığına kastediyor. Yoğun duman nedeniyle kentin dört bir yanında göz gözü görmezken, çıplak gözle hissedilebilen kirli havadan çıkan sis evlerin en ücra köşelerine bile ulaşıyor. Çoğu vatandaş bu durumdan şikâyetlerini sosyal medyada gündeme getirdi. Anız yangınlarından yakınan vatandaşlardan birisi ise Yılmaz Mut. Bu konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Mut, birilerinin artık bu duruma dur demesi gerektiğini söyledi.
ARTIK BİRİLERİ DUR DESİN!
Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi’ne Haydarbey Mahallesinde ikamet eden batı ilçelerde dahi yakılan anız yangınlarının kendi evlerine ulaştığını iddia eden ve bundan rahatsızlık duyduğunu ifade eden Yılmaz Mut, anız yangınlarında çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini savundu. Gece evde hava kirliliğinden dolayı yatamadıklarını söyleyen Mut, gerekli yerlere başvuruları, şikâyetleri yaptığını ifade ederek en yakın zamanda bu işe bir çözüm getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Mut, “1 gün değil 2 gün değil 20-25 gün süren her gün akşam saat 17.00-18.00 da başlayıp sabaha kadar süren dumandan dolayı nefes alamaz olduk. Kapı pencere açamaz olduk. Bu duruma birileri dur demeli. Kış aylarında bile bu kadar hava kirliliği yok. Astım hastası olan var yaşlısı, çocuğu var. Allah rızası için birileri dur desin artık yeter. Yetkililerinden bu işe çözüm bulmasını istiyorum. Gereken yerlere başvuruları yaptım. Her yıl bu dumanı çekmek istemiyoruz. Sigaradan daha beter yakıyor genzimizi. Çiftçiler, tarla sahipleri yakıyor. Biz yakmadık deyip işin içinden çıkıyorlar. Madem hasat ürünü varken bu tarla neden yanmıyor? Onlar yakmıyorsa kim yakıyor? Ceza yaptırımı çok az. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Kahramanmaraş halkı bunu hak etmiyor. Bildiğim kadarıyla da anız yakmak yasak. Çok şükür devletimizin yangın helikopteri, yangın uçağı var. Akşam saat 17.00 -18.00 sularında havadan keşfedilir. Yakılan anızı söndürülür, masrafı da anızı yakan tarla sahibinden tahsil edebilir. Başkaca yaptırımı da varsa uygulanır. Bakalım bir daha yakıyorlar mı?” şeklinde konuştu. ,
Kaynak Manşet Gazetesi, Haber: Meliha Şeyda Akçakale