Ekinözü İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarınca gerçekleştirilen eğitimlerde toprağın tahlil edilmesinin önemi, toprak numunesi nasıl alınmalıdır, tahlil sonuçlarının değerlendirilmesi gibi konularda eğitim veriliyor.
İlçe Müdürlüğü teknik elemanlarından TAR-GEL projesi kapsamında görev yapan Ziraat Mühendisi Ali YILMAZ tarafından verilen eğitimlerde, uygulamalı olarak toprak numunesinin nasıl alınacağı da çiftçilere gösteriliyor.
TOPRAK TAHLİLİNİN ÖNEMİ
Tarımda esas amaç, kültür arazilerinden mümkün olan en yüksek verimi ve kaliteli ürünü elde etmektir. Bu amaca ulaşmak ise; her şeyden önce toprakların verimliliklerini arttıracak bir dizi kültürel tedbirlerin alınması ile mümkündür. Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımı önemli bir faktördür. Gübre; bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Etkin bir gübreleme yapabilmemiz için de toprağımızdaki mevcut bitki besin maddelerinin cins ve miktarlarını bilmeliyiz ki, yetiştireceğimiz bitkinin ihtiyacı olan gübrelemeyi yapabilelim.
Ekonomik ve faydalı bir gübreleme; toprak analizi sonucuna göre yapılan gübrelemedir. Toprak analizlerinin amacı; topraklarda bulunan bitki besin maddesi miktarlarını tespit suretiyle o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cinsini ve miktarını ortaya koymaktır.
Toprak analizi yapılmadan tarlaya gübre verilirse şu mahzurlar ortaya çıkabilir:
*Toprağa gereğinden fazla veya az gübre verilebilir,
*Toprağa yanlış cins gübre verilebilir,
*Gübre yanlış bir zaman ve şekilde uygulanabilir.
*Topraklarımızı kirletmemiş oluruz.
Gübreleme yapılmadan önce; hangi gübreden, ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağını öğrenmek gerekir.
TOPRAK NUMUNE ALMA ZAMANI
Toprak numunesinin alınması mevsime bağlı olmakla beraber, toprak numunesi ekimden veya gübre kullanılma tarihinden bir buçuk –iki ay önce alınmalıdır. Numune alınırken toprak, numuneyi alanın ayağına bulaşacak kadar ıslak olmadığı gibi, numune alma aletlerine zorluk çıkaracak kadar da kuru olmamalıdır. Donlu ve çamurlu günlerde numune alınmaz.
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMA DERİNLİĞİ
Numune alma derinliği, toprağın sürme ve işleme derinliğine göre değişir. Gübreleme yönünden bizi daha çok, işlenen toprak tabakası ilgilendirir. Gübreleme amacı (Hububat ve Yem Bitkileri) ile alınan numunelerde bu derinlik genellikle; 15-20 cm. dir. Bağ ve meyve bahçelerinden ise; 0-30, 30-60, 60-90 cm derinliklerinden ayrı ayrı karışık (kompoze) toprak numuneleri alınmalıdır.
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASININ SAKINCALI OLDUGU YERLER
Daha öncede belirtildiği gibi toprak numuneler tarlayı temsil edebilen belirli yerlerden alınmalıdır. Toprak numunesi almak için uygun olmayan yerlerden numune alındığı takdirde, bu numunelerden elde edilecek analiz sonuçları yanlış işlemlere sebep olur.,
Numune almaya uygun olmayan yerler:
-Harman yeri veya hayvan yatmış yerler
-Önceden gübre yığılmış yerler
-Sap kök veya yabani otların yığın halinde yakıldığı yerler
-Hayvan gübresinin bulunduğu yerler
-Tarlanın tümsek veya su birikmesi olan çukur noktalar
-Dere, orman, su arkı ve yollara yakın arazi kısımları
-Binalara yakın alanlar -Sıraya ekim yapılan yerlerde sıra üstleri
-Su biriken kısımlar , akarsu ve sel başmış yerler.