APHB’ nin Yasal Süresi Dışında Verilmesi Halinde SGK Teşviklerinden Yararlanılır Mı?

Geçen haftaki yazımızda yeni çıkan 5 puanlık GSS prim teşvikinden ve + 6 puanlık MYÖ teşvikinden detaylı bir şekilde bahsetmiştik. Tarafıma ulaşan işverenlerin büyük bir çoğunluğu teşvikle ilgili 2013/30 sayılı genelge...

Geçen haftaki yazımızda yeni çıkan 5 puanlık GSS prim teşvikinden ve + 6 puanlık MYÖ teşvikinden detaylı bir şekilde bahsetmiştik. Tarafıma ulaşan işverenlerin büyük bir çoğunluğu teşvikle ilgili 2013/30 sayılı genelge henüz çıkmadan, 2013/Haziran ayı APHB’ ni, + 6 puanlık teşvikten yararlanmadan Kuruma elektronik ortamda gönderdiklerini, 2013/30 sayılı genelgede de 2013/Ocak ila Mayıs ayları için geriye dönük teşvikten yararlanmak için belge düzenlenebileceğinin belirtildiğini beyan edip, 2013/30 sayılı genelge yayımlanmadan önce 2013/Haziran ayı APHB’ ni Kuruma gönderen firmaların bu ay için teşvikten yararlanıp yararlanmayacağını merak etmektedirler.

Bilindiği üzere tüm SGK teşviklerinde, teşvikten yararlanmak için en başta gelen kural APHB’ nin yasal süresinde Kuruma verilmesi ve Hazinece karşılanmayan prim tutarlarının da yasal süresinde ödenmesidir. + 6 puanlık MYÖ teşvikinin nasıl uygulanacağına yönelik SGK tarafından 22.07.2013 tarihinde yayımlanan 2013/30 sayılı genelgede; işverenlerin geriye dönük kâğıt ortamında 2013/Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayı için İptal ve 6486 kanun numarası seçilmek suretiyle Asıl APHB düzenleyip elden kâğıt ortamında bağlı bulundukları SGM’lere vermeleri gerektiği, gerekli kontrollerin yapılmasına mukabil sigortalıların gün ve kazançlarında herhangi bir farklılığın olmaması halinde ilgili prim belgelerinin işleme alınacağı söz konusu aylar için işverenlerin + 6 puanlık teşvikten yararlandırılacağı belirtilmektedir.

Durum böyle olunca genelge metninden, işverenlerin sanki 2013/Haziran ayı ve daha sonraki aylar için sonradan düzeltme amaçlı İptal ve Asıl APHB veremeyecekleri anlamı çıkarılabilmektedir. 6486 sayılı teşviki düzenleyen 2013/30 genelge 22.07.2013 tarihinde yayımlandığından ve mali tatilden dolayı işverenlerin 2013/Haziran ayı APHB’ni 29.07.2013 tarihi mesai sonuna kadar zaten Kurumumuza verebileceklerinden, yani genelgenin yayım tarihinde henüz 2013/Haziran ayı APHB’ nin verilme süresi dolmadığından dolayı genelgeye 2013/Haziran ayı iş bu sebepten dolayı eklenmemiştir.

Peki burada şu soru akla gelmektedir: 5 puanlık MYÖ teşvikinden yararlanmak suretiyle 2013/Haziran ayı APHB’ni yasal süresinde internet ortamında Kuruma gönderen bir işveren; + 6 puanlık MYÖ teşvikinden de yararlanma şartlarını taşıyorsa, + 6 puanlık teşvikten de yararlanmak için sonradan 6486 kanun numarası seçmek suretiyle APHB düzenleyerek Kuruma verip, teşvikten yararlanabilir mi? İşverenin 6486 sayılı teşvikten yararlanmak için sonradan kâğıt ortamında verdiği bu İptal ve Asıl APHB’leri Kurum tarafından kabul edilip işleme alınabilir mi? İşverene idari  para cezası uygulanır mı?

İşte bu sorunun cevabı Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 103.maddesinin 4.fıkrasında saklıdır. İlgili yönetmelik metni aynen aşağıdaki gibidir:

“Daha önce Kuruma belge türü veya kanun numarası hatalı seçilerek verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerine ilişkin düzeltme amaçlı olarak yasal süresi dışında verilen aylık prim ve hizmet belgeleri, düzeltme ile fiili hizmet süresi zammı kazandırma hali hariç, belgede kayıtlı sigortalılar ve bu sigortalıların prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazanç tutarının aynı olması kaydıyla, ayrıca incelemeye gerek kalmaksızın işleme alınır. Bu nitelikte verilen aylık prim ve hizmet belgelerine idarî para cezası uygulanmaz.”2Madde metninin incelenmesi neticesinde de anlaşılabileceği üzere; yasal süresinde verilen APHB’ nin kanun numarasının hatalı seçilmesi nedeniyle sonradan düzeltme niyetiyle yasal süresi dışında verilen APHB’ leri, fiili hizmet kazandırılma hali hariç olmak üzere, sigortalıların gün ve kazançlarında herhangi bir farklılık olmaması halinde Kurum tarafından işleme alınacak ve yasal süresi dışında verilmiş olan bu bildirgelere idari para cezası uygulanmayacaktır. Konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak için bir örnek verelim.

Örnek:

Kahramanmaraş’ ta faaliyet gösterip 12 işçi çalıştıran Ceren Turizm San.Tic.Ltd.Şti. özel sektör işvereni 2013/Temmuz ayı APHB’ ni yasal süresi içinde “05510” kanun numarası seçmek ve 5 puanlık MYÖ sigortası teşvikinden yararlanmak suretiyle Kurumumuza internet ortamında göndermiştir.

Daha sonra işveren; 10 ve üzerinde işçi çalıştırdığı ve diğer yararlanma şartlarını da taşıdığıiçin 2013/Temmuz ayından dolayı + 6 puanlık MYÖ teşvikinden de yararlanmak için 25.10.2013 tarihinde Kurumumuza elden kâğıt ortamında İptal APHB ve Asıl APHB’ si vermiştir. İlk verilen APHB’ si zaten yasal süresinde Kurumumuza verilmiştir. Ancak verilirken kanun numarasını “56486” seçilmesi gerekirken “05510” seçildiğinden bu durumda kanun numarasındaki yanlışlığı düzeltmek için yasal süresi dışında verilen bu APHB’si gerekli kontrollerin yapılmasına mukabil işleme alınacak, sözkonusu işveren + 6 puanlık MYÖ teşvikinden yararlandırılacak ve APHB’ sine idari para cezası uygulanmayacaktır.

Bilgilerinize arz olunur.

Ramazan ELMA

Türkoğlu SGK Müdürü

Gündem Haberleri