Elbistan Meslek Yüksek Okulu (EMYO) Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde kullanılan kömürün üst katmanını oluşturan gidya ile hiç gübre kullanmadan yetiştirdikleri karpuz ve domatesten yüksek verim elde ettiklerini ifade ederek, gidyanın tarım sektörüne kazandırılması gerektiğini söyledi.
EMYO kampüsünde kullanılmayan yaklaşık 5 dönümlük alanda, hiç gübre kullanmadan organik karpuz ve domates yetiştirdiklerini belirten Binici, gidyanın doğal gübre özelliğini kanıtlamak ve çiftçilere yol göstermek amacıyla çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerine kömür sağlanan AEL İşletmesinde kömürün üstünden çıkan tam kömürleşmemiş katmanın şuanda ekonomiye kazandırılamadığını, kömür alınan alanlara tekrar döküldüğünü anlatan Binici, gidyanın tarıma kazandırılması halinde Türkiye'nin kazanacağını söyledi. Gidyanın su tutma özelliği sayesinde, daha az miktarda su ile daha geniş alanların sulanabildiğini belirten Binici, gidyanın aynı zamanda doğal gübre görevi gördüğünü de ifade etti. Binici, "Okulumuza ait olan ve kullanılmayan yaklaşık 5 dönümlük alana karpuz ve domates diktik. Karpuz ve domatesi, santraller için çıkartılan kömürün üst katmanında yer alan gidya kullanarak diktik. Gidya doğal gübre ve suyu tutma özelliğine sahip. Bu özelliği nedeniyle hem ürünlerimizi daha az suluyoruz, hem de gübre atmadan tamamen organik olarak yetiştirebiliyoruz. Bizim buradaki amacımız; çiftçilerimize gübre kullanmadan, daha az su kullanarak, daha fazla verim alabileceklerini göstermek. Üniversiteler birer bilim yuvalarıdır ve tek görevleri öğrencileri yetiştirmek değildir. Aynı zamanda bulunduğu bölge ve ülkesine katma değer sağlamaktır. Biz karpuz ve domates üretiminde başarılı olduk. Ektiğimiz alanlardan yüksek verim aldık. Karpuz ve domateslerimiz tadı ve rayihası ile de dikkat çekiyor" dedi.
Gidyanın mutlaka tarımda kullanılması gerektiğine de değinen Binici, şunları söyledi:
"Kömür alınan alanlardaki milyonlarca ton gidya, tekrar geri toprağa gömülüyor. Oysa gidya çok değerli bir materyal. Bunun farkına varanlar üretimde kullanıyor ama şuanda çok yaygın değil. Gidyanın ülke ekonomisine kazandırılması için çalışmalar yapılması gerekiyor. Biz EMYO olarak gidyaya dikkat çekebilmek için örnek bir bahçe yetiştirdik ve başarılı da olduk."