Narenciyedeki verimi, emsallerine oranla yüzde 10-30 arttıran Hekagro firmasının ithal ettiği patentli sıvı gübreler ile bahçelerde bayram yaşandı.
Erdemli’nin Tömük Beldesi’ndeki mandarin bahçesinde düzenlenen Okitsu (mandarin) Hasat Şenliği’nde 10 yaşındaki ağaçlardan 420 kiloya kadar verim alınması, tüm narenciye üreticilerinin geleceğe yönelik umutlarını arttırdı. Hasat şenliğine, Mersin’in yanı sıra Antalya, İzmir, Adana ve Hatay’dan, aralarında üreticiler, bayiler, ziraatla ilgili resmi ve özel kurum ve kuruluşların temsilcilerinin bulunduğu 600 kişi katıldı.
12 yıldır çalışıyorlar
Narenciye üreticisinin verim ve kalite ihtiyaçlarını karşılamak için patentli organik asit teknolojisiyle hazırlanmış çevre dostu ürünleri piyasaya sunan Hekagro Firması, dikimden itibaren 10 yıldır bakımını yaptığı Burak İmer’in narenciye bahçesinde hasat şenliği gerçekleştirdi. Tömük beldesinde 5’incisi düzenlenen Okitsu(mandarin) Hasat Şenliği’nde, her yıl değişen şartlarda büyüyen ağaçların artan verim ve kalitesi, Hekagro ürünlerinin başarısını bir kez daha kanıtladı.
Toprakta ve meyvede insan ve çevre sağlığına zararlı olabilecek kalıntılar bırakmayan, bitkilere yakıcı olmayan ürünleri tanıtan Hekagro Yönetim Kurulu Başkanı Enis Hekimoğlu, 12 yıldır Türkiye’de tüm meyveler üzerinde arazi çalışmaları yaptıklarını kaydetti.
Kaliteyi ispatladık
Çukurova’da arazide teknik destekle, analizler yaparak danışmanlık yapan tek firma olduklarını ve ABD ile birlikte Türkiye’de 55 ilde çalıştıklarını belirten Hekimoğlu, “15 kişilik ziraat mühendisi kadromuz ile 12 yıldır Türkiye’de, meyveler üzerinde ticari ve ticari olmayan arazi çalışmaları yaparak Elimizdeki bilimsel sonuçları görsel olarak çiftçilere aktarmaya çalışıyoruz. Okitsu(mandarin) Hasat Şenliği’nde, 10 yaşındaki ağaçların artan verim ve kalitesini bir kez daha ispatlayarak gösterdik.”dedi.
Çevre dostu ürünler
Enis Hekimoğlu, çalışmalarını toprak ve yaprak analizlerine göre şekillendirdiklerini belirterek “Daha sonrasında dönemsel ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak damla sulama ve yaprak uygulamaları ile müdahil oluyoruz. Aynı boy ve kalitedeki meyvelerin nasıl alınabileceğini teknolojik ürünlerle göstermeye çalışıyoruz. Amerika’dan getirdiğimiz bu ürünler çevreye zarar vermeyen ve yer altı sularını kirletmeyen dünyadaki en düşük tuz indeksine sahip ve klor , ağır metal , nitrat içermeyen gübrelerdir. Her yıl bu dönemlerde meyve sayımı yapmakta ve besleme programımızı bu donelere göre şekillendirmekteyiz” diye konuştu.
Üretici ne kadar verim alabileceğini görüyor
HEKAGRO’nun hasat şenliği Mersin’de çiftçi kuruluşlarının temsilcilerini de bir araya getirdi. Hasat bahçesinde inceleme yapan Mersin Tarım Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala, Mersin’in narenciye kenti olarak anıldığını belirtti. Çiftepala, şöyle dedi:
“Narenciyenin tamamını değerlendirdiğimizde Mersin Türkiye birincisi. Hasat günlerinin düzenlenmesi iyi bir artı oluşturuyor. Üreticimiz rahatlıkla buraya gelip bir ağaçtan 300-400 kilo verim alınabileceğini görüyor. Bu da üretici boyutunda iyi bir seviyeye ulaşılabileceğinin göstergesi”
Narenciye en önemli yaş meyve grubunu oluşturuyor
Narenciyenin ülke açısından büyük bir katma değer olduğunu ifade eden Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz ise, “Türkiye’de narenciye, en önemli yaş meyve grubunu oluşturuyor. Yaş meyve ihracat hedefimiz 10 milyar dolar. Bu hedefin 3 milyar dolarını narenciye oluşturuyor. Ülkemizde bu ihracatı gerçekleştirmek için bol ve kaliteli üretim var” dedi.
420 kilo ürün, büyük başarı
Mersin Turunçgil Üreticileri Başkanı Ahmet Dursun Şahin ise Hasat Şenliği’yle ilgili görüşlerini “Bu tür etkinliklerin toplumun daha çok bilinçlenmesi adına iyi olacağına inanıyorum. Burada ne yapıldığı, bu ürünlerin nasıl ve ne duruma geldiği herkes tarafından görülüyor. Ağaç başı 420 kilo ürün alındı. Bu çok güzel bir başarı.” diye aktardı.