Türkiye’nin Tek Sualtı Liman Kazısı Çukurova Üniversitesi’nde Anlatıldı

Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Kulübü, etkinliklerine devam ediyor. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Tuğcu, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Arkeoloji Kulübü’nün...

Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Kulübü, etkinliklerine devam ediyor. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Tuğcu, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Arkeoloji Kulübü’nün davetlisi olarak geldiği Adana’da, Türkiye’nin tek sualtı kazısı olan  “Liman Tepe ve Sualtı Kazıları” konusunda bilgi verdi.

ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirilen, çok sayıda öğrenci, öğretim üye ve elemanın dinleyici olarak katıldığı konferansta Yrd. Doç. Dr. İrfan Tuğcu sözlerine, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin tüm çağlar boyunca kültürlere yön verip yeni oluşumlarında öncü rol oynadığına dikkat çekerek başladı. Yrd. Doç. Dr. Tuğcu, “Karada olduğu kadar denizlerimizde de kültürel çeşitlilik ve zenginlikler paha biçilemez hazinelerimizdir. Özellikle son on yılda kara kazı ve araştırmalarının yanı sıra, sualtına yönelik projelerin başlanmış olması son derece önemlidir. Bu çalışmalarda Ankara Üniversitesi öncü rol üstlenmiştir.” dedi.

Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) koordinatörlüğünde Prof. Dr. Hayat ERKANAL başkanlığında yürütülen Liman Tepe / Klazomenai sualtı kazılarının bugün 13 yılı geride bıraktığını da belirten Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Tuğcu, konuşmasını şöyle sürdürdü;

Liman Tepe, Antik Klazomenai Kenti’nin Erken Dönemlerini Temsil Ediyor

“Neolitik Dönemden Roma Dönemine kadar iskân görmüş olan Liman Tepe, aslında Antik Klazomenai Kenti’nin erken dönemlerini temsil etmektedir. M.Ö. 3. bin yılda itibaren merkezi otoriteye sahip olan Liman Tepe, özellikle denizaşırı kültürlerle olan ilişkileri sayesinde sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan güçlü bir yapıya kavuşmuştur.  1992 yılından beri kara, 2000 yılından beri sualtında yürütülen kazı çalışmaları, özellikle ülkemizin kıyı şeridinde bulunan antik yerleşimlerde sualtı kazılarının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.”

Yrd. Doç. Dr. Tuğrul: “Bugüne Kadar Üç Proje Tamamlandı.”

“Liman Tepe kara yerleşiminin kuzeyinde modern Urla Limanının yaklaşık 500 metre doğusunda yer alan antik limanda yürütülen kazı çalışmaları ile M.Ö. 4 yy ve M.Ö. 6 yy liman tabanları açığa çıkarılmıştır. ANKÜSAM koordinatörlüğünde sualtı kazılarının yanı sıra deneysel arkeoloji çalışmaları da 360 Derece Tarihi Araştırmalar Derneği ile ortaklaşa yürütülmektedir. Bu kapsamda yapılan gemi canlandırmaları, tamamen o dönemde kullanılan teknolojilerine sadık kalınarak yapılmışlardır. Bugüne kadar üç proje tamamlanmıştır. Canlandırma projelerinde yapılan gemilerle açık deniz seferleri düzenlenerek antik yol bulma ve denizcilik teknikleri birebir incelenebilmiştir.  Tüm bu projelere Ankara Üniversitesi bünyesinde ve onun geniş desteğinin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tübitak, Hacettepe Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Institute for Aegean Prehistory-ISNTAP Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı –TİNA, Koç Vakfı ve Urla Belediyesi’nin destekleri ile yürütülmektedir.”

Genel Haberleri