Başta Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile diğer kurumlardan gelen Suriyelilerin çalışma talebine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten olumlu yanıt geldi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük’ün gündeme getirdiği ve kentte yaşayan Suriyelilerin çalışma izinleri ile ilgili açıklama yetkili isimlerden geldi. Yapılan bu olumlu açıklama sonrası iş dünyasında heyecan yaşandı.
Çelik ; “İnsanımızı Etkilemeyecek”
Çelik, "Şu anda işçi bulmakta, işgücü temininde zorlanılan bütün illerimize dönük açık işler var. Oraya dönük bir çalışmadır. Mevcut işgücümüzü, mevcut işgücü talebine, kendi ülke insanımızın vereceği cevabı etkilemeyecek bir çözüm arayışı içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum" diye konuştu.
Çelik ; “Asgari Ücretin Altında Olamaz”
Planın sadece güneydoğuda değil, bir çok ilde hayata geçirilebileceğine dikkati çeken Çelik, şunları söyledi: "Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bakanlar Kurulu'nda tartışılacak. Burada tüm iş gücü piyasası ele alınacak. Bunlar şu anda gidici misafir değil. Yakın zamanda gitmeyecekler. Bu da mevcut durumda kayıtdışılığı getiriyor. Kayıtdışılığın getirdiği rekabetle ücretlerde ciddi bir dalgalanma oluyor. Bunların tümünü ortadan kaldıran, asgari ücret bandını da koruyacağımız bir düzenleme olacak. Çünkü bilemiyoruz oradan gelenin mali durumu nedir. Belki asgari ücretin altında da çalışma durumu olabilir. O zaman bizim yerli iş gücümüzü olumsuz etkiler. Onu da yapmayacak şekilde bir düzenleme ihtiyacı var. Mevcut asgari ücretin altında kesinlikle olamaz. Çünkü o zaman yerli iş gücüne zarar verir."
Çelik ; "5-10 Güne Yetişir"
Çalışmanın 5-10 günlük bir sürede hazır olacağını, önümüzdeki Bakanlar Kurulu'na ya da sonraki haftaya yetişebileceğini söyleyen Çelik, "Ama Bakanlar Kurulu bunu nasıl değerlendirir, nasıl kıstaslandırır o, tamamen Bakanlar Kurulu'nun kararı" dedi.
Başkan Kemal Karaküçük "Olumlu Bir Gelişme"
Konu hakkında bir açıklama yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: “ Talep ettiğimiz konuların başında geliyordu. Gelişen Kahramanmaraş sanayisinde iş gücü ihtiyacı en üst düzeyde. Bizim hükümetimizden talep ettiğimiz bu uygulama sonrası iş gücünde ciddi bir rahatlama olacak ve önemli bir iş gücü açığı kapanacaktır” dedi.
26 Ekim’de Kahramanmaraş’a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu’na 6 ana maddede rapor sunduklarını ve bu maderlerden birinin Suriyelilerinin çalışma izinlerin çıkması olduğunu hatırlatan Karaküçük: “Sayın Ahmet Davutoğlu’na Ramada otelde 6 ana maddeyi içeren 9 sayfalık rapor sunduk. Raporumuzda; ‘Yaklaşık 3 yılı aşkın bir süredir devam eden çatışmalar nedeniyle ülkemize geçici koruma statüsü altında 220 bini barınma merkezinde olmak üzere 1 milyon Suriye vatandaşı gelmiştir. Güvenlik, ekonomi, eğitim, sağlıkta yaşanan sıkıntıların başında Suriyelilerin çalışma izinleri gelmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın konuyla ilgili tanıtıcı kimlik ve çalışma izni verilmesi için çalışmaların yürütüldüğüne dair açıklamalar yapılmıştır. Bu çalışmaların ivedilikle sonuçlandırılması, yerli işçilerimizin de düşünülerek çadırkent bulunan şehirlerde, işletmelerde yüzde 10 oranında Suriyeli personel bulundurulmasının önünün açılması, bir yandan Türk özel sektörünün işgücü açığına çözüm olurken bir yandan da atıl durumda olan bu kitlenin ekonomiye kazandırılmasıyla sosyal sorunların önlenmesi bakımından çok önemli katkıları olacaktır.’ Yaşanan bu olumlu gelişme tüm ülkemize hayırlı olsun” dedi. Kaynak : kmtso.org.tr