Sosyal ve kültürel aktivitelerle Kahramanmaraş’ı şiirin ve kültürün başkenti haline getiren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmaları halk tarafından olumlu bulunurken, İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün ise bu konu pasif kaldığı ifade edildi.
****
Sosyal ve kültürel projelerle her geçen gün bu alanda bir adım daha ileriye giden Kahramanmaraş’ta vatandaş bu gidişattan memnun. Özellikle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İlçe belediyelerinin bu alanda sunduğu hizmetlerden memnuniyetini dile getiren vatandaşlar, İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün ise bu noktada çok zayıf kaldığını ifade etti.
Manşet Gazetesi Haber Ekibinin gerçekleştirdiği sokak röportajında, İşçi; İŞKUR’un yeterince reklam yapmamasından, öğrenci; kültürel faaliyetlerin yetersizliğinden, bazı vatandaşlar ise; Büyükşehir Belediyesi’nin kültürel ve sosyal faaliyetlere verdiği önem kadar İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün de önem vermesini istedi. İşte vatandaşın övgüleri ve şikayetleri:
AKİF KÜRKÇÜ: ÖĞRENCİ
“Kitap okumayı seviyorum. En son “Yeşildeniz” adlı kitabını okudum. Şehrimizde eğlence alanlarını artırmak adına çalışmalar yapılabilir. Kültürel ve sosyal faaliyetler çok yetersiz. Büyük ve çok amaçlı spor salonları yapılabilir. Biz öğrenci olduğumuz için sosyal aktivite dediğimizde aklımıza ilk bunlar geliyor. Kahramanmaraş’ın müze konusunda çok yetersiz olduğunu düşünüyorum. Kültür Turizm Müdürü’ne şunu söylemek istiyorum. Bizim bir şey istememize gerek kalmadan kendisinin Kahramanmaraş’ı çok iyi bilip biz istemeden ilk atılımı yapması gerekiyor.”
*********************
VEYSEL DOĞRU: İŞÇİ
“Kahramanmaraş Kültürel Faaliyetler konusunda biraz geride olabilir, ama kültürüne bağlı ve bozulmamakta ısrarcı bir şehir. Kitap okumayı seven bir insanım ve her bireyin kitap okuma konusunda biraz daha ileri gitmesini isterim. Eksikliğimiz kitap ve yetkililerin kitap okuma etkinlikleri düzenlememesi.
Kahraman evlatları olarak bizim de cehalet savaşını kazanmamız gerekli. Ve bu topla tüfekle değil kitapla bilgiyle kalem ve silgi ile kazanırız bu cehalet savaşını. Hala okumakta olduğum Ömer Faruk Reca’nın “Zorluklara Rağmen Başaranlar” adlı kitabında öğrendiğim bir gerçek daha var ki bizim en büyük eksikliğimiz kitap. Okuma Yarışması, etkinlikleri bizim eksikliğimizi tamamlayacaktır diye umuyorum. Aksi taktirde cehalete doğru yol alıyoruz ve bunun farkında değiliz.
Önemli bir ulusun gelecek nesillerini nasıl yetiştireceğimiz konusunda sadece öğretmene bırakmakla yanlış yaptığımızın farkına varmalıyız. En iyi öğretmen insanın kendisidir. Çocukların en iyi öğretmenleri ebeveynleridir. Armut dibine düşer atasözü boşuna söylenmedi. Siz ne iseniz hangi yolda iseniz çocuklarınızda sizin peşinizdedir sizi kopyalarlar kendilerine.
Sen boş vaktini boş işlerle geçirirsen çocuğun dolu vaktini de boş işlerle geçirecektir. Sen boş vaktini de eğitimin için kitap okumakla geçirirsen gelecek nesil de seni takip edecektir. Unutmayın ki öğrenmenin yaşı yoktur ve büyük düşmanımız yabancı ülkeler değil cehalettir. Haydi, kitap okumaya gidelim öğrenmeye ve öğretmeye gidelim, bilgi en büyük hazinedir. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda bizden desteklerini esirgemeyeceğinden eminim. Öte yandan Kültür Turizm Müdürlüğü’nün de bu konuda biraz daha fazla icraatlarını görmek istiyoruz.”
**************************
EBRU ÖZKAN
“Kahramanmaraşlıyım. Üniversiteyi bitirdikten sonra iş hayatına atıldım. Şuan bir mağazada çalışmaktayım. En son okuduğum kitap Pucca’nın “Küçük Aptalın Büyük Dünyası”. Pucca’nın bütün serilerini okudum. Genellikle eğlenceli kitaplar okurum. Kahramanmaraş’ın geneline baktığımızda, şehirdeki kültürel ve sosyal faaliyetlerin yetersizliğinden şikayetçiyim. Park çok ama parka gittiğimizde yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Parklara, duraklara kütüphaneler gibi.. insanların kendini geliştirebileceği faaliyetler yapılabilir. Piazza AVM’deki buz pateni dışında bizim yani gençlerin gezeceği eğleneceği yer yok. Bir tek karting var o da şehrin dışında. Akşam işten geç saatlerde çıkıyoruz ve oraya gitmek sıkıntılı oluyor gidemiyoruz. Kahramanmaraş’ta okuma alışkanlığının bir nedeni de aileler. Bir aile çocuğuna kitap okumayı küçük yaşlarda aşımalıdır. Pahalılık açısından konuşacak olursak; şehrimizi diğer şehirlerle kıyasladığımızda ücret bakımından Kahramanmaraş daha ucuz. Buda Kahramanmaraş’ın yaşanılabilir bir şehir olduğunu gösteriyor. Bu devirde birçok kişi geçim derdi yüzünden sosyal faaliyetleri düşünemiyor ve Kültür Turizm Müdürlüğü’nün eksikliğini göremiyor. Bir başka sorundan bahsedecek olursam; Bayanlar için gündüz olsun akşam olsun, toplanıp güzel bir ortam oluşturabileceğimiz bir yerler olmalı. Aslında gidilecek çok kafe var ama oraların ortamları malum. Öyle yerleri benim gibi birçok bayan sevmiyor.
**************
SİNEM ÖZDAL: ÖĞRENCİ
Burada öğrenciyim. İşletme okuyorum, Aslen Adıyamanlıyım. Kahramanmaraş’a geleli bir yıl oldu. Pek sık kitap okuyan bir insan değilim. Ayda en fazla bir tane okurum. Kahramanmaraş’taki kültürel faaliyetler hakkında şunları söyleyebilirim; Bu şehri Adıyaman’la kıyasladığımda, Kahramanmaraş’ın daha güzel bir şehir olduğunu belirtebilirim. Bence bu şehrin tek eksiği deniz. Eğer bir denizi olsaydı Kahramanmaraş’ın belki de şehir olarak ilk 10’a girebilirdi.
***************
ZAFER ÜREGEN: POLİS
Kahramanmaraş’a gezmeye geldim. Hatay’da Polisim. Göreve yeni başladım. Kahramanmaraş’ın Hatay’a göre daha gelişmiş bir şehir olduğunu düşünüyorum. Kahramanmaraş ‘a yeni geldim şehir merkezini daha gezme fırsatı bulamadım ama şehrin girişinden belli Büyükşehir olduğu. Yollarıyla olsun otogarıyla olsun, Büyükşehir Belediyesi’nin iyi çalıştığı belli oluyor.
Bu şehri doğunun batısı olarak görüyorum. Tek eksiği deniz eğer deniz olsaydı daha da güzel bir şehir olurdu. Bizim şehrimizde Kahramanmaraş dediğinde direk akla dondurma ve tarhana geliyor. Ama bir şehrin gelişmesi için üniversite çok önemli her şey oradan başlıyor. Üniversite gençlerine yönelik ve onları mutlu edecek faaliyetlere daha önem verilmelidir. Yoksa o öğrenci gittiği her yerde şehrin yetersizliğini anlatır.
**********************
MEHMET EMİN: ÖĞRENCİ
Kitap okumayı seviyorum. Haftanın yorgunluğunu atmak için arkadaşımla beraber AVM’ye geldim. Kahramanmaraş’ı çok seviyorum. Ve Kahramanmaraş’ta her şeyin yolunda olduğuna, aynı zamanda belediyenin de çok çalıştığına inanıyorum. Kültür ve sosyal faaliyetler açısından pek fazla olumsuz bir şey görmüyorum. Kısaca Kahramanmaraş’tan ve buradaki insanlardan memnunum.
********************
EMRULLAH ALAGÖZ: KİTAPÇI
Kültürel faaliyet ve sosyal aktivite dediğimizde ilk aklıma gelen kitap okumadır. Kahramanmaraş’ın ise bu konuda çok geride olduğunu düşünüyorum. Kahramanmaraş’ın şuan nüfusu nedir bilmiyorum. Ama gelip bizden kitap alan kişiler aynı. Kitap alanları neredeyse tanıdım diyebilirim. Kendi fikrim Kahramanmaraş’ta kitap okuma oranı “yüzde 10”lardadır. Ben bir kitapçı olarak, Yetkililerden, kitap okuma ortamlarının artırılmasını istiyorum. Daha önce Malatya’da görev yaparken kitap okumayı sevdirmek adına futbol maçlarında statta kitap dağıtılıyordu. Bu ve buna benzer aktiviteleri burada da yapabilirler. Büyük bir alan seçilebilir orayı kapalı alan yapıp ve insanlar hem çayını kahvesini içer, hem de kitabını okur.
Biraz tuhaf olacak ama lokantalarda bile kütüphaneler olabilir. Yani o kitabı insanların gözüne sokacaksın ki; bir değil iki değil üçüncüsünde de o kitabı orada gördüğünde bu kitap her gün burada duruyor okusam mı acaba der, ve kitap okumaya bu şekilde başlayabilir.
****************
HALİL İBRAHİM GÜDÜKLÜ: ÖĞRENCİ
Kahramanmaraş’ kültürel, sosyal faaliyetler ve ticaret bakımından çok geride. Doğru dürüst yolumuz bile yok bazı şehirlere yol bağlantısı olmadığından biraz geride kalıyor. Öte yandan müzenin çok yetersiz olduğunu düşünüyorum. Şehrin tanıtımı açısından, şehrin özelliklerini gösteren büyük bir mekan olması lazım. Dışardan bir misafir geldiğinde burayı gezdirebiliriz. Ve gezdikten sonra Kahramanmaraş’la ilgili her şeyi öğreneceği bir müze gibi mekan olmalı.
Kahramanmaraş’ta spor deyince akla ilk gelen güreş. Aynı zamanda bende sporla uğraşıyorum. Gençlik Spor İl Müdürlüğünden şikayetçiyim. Mesela; Bazı spor müsabakalarında değer şehirlerde maç yapmak için gitmeye kalktığımızda zorluklar çekiyoruz. Bunun da mutlaka gündeme getirilmesi lazım.
**********************
EMİNE KURŞUNCU: İŞÇİ
Ben daha önce kapalı çarşıda çalışıyordum. Ulucami’nin arkasında bir çarşı vardı orası kapatıldı. Orada birçok tarihi zenginlikler arka plana atıldı. Oranın tekrar faaliyete geçilmesi şart bence. Şehir içinde AVM’dışında gidilecek yer yok. Bir iki tane büyük parkımız var onlar da şehir dışında. Arabası olmayan insanlar rahat bir şekilde oraya gidemiyor. Şehir merkezinde de böyle büyük parklar olmalı.
********************
YASİN KAVAK: İŞÇİ
Özel güvenlik ve koruma okudum. Şuan okuduğum bölümle hiç alakası olmayan bir işte çalışıyorum. Kahramanmaraş’ta okuyan ve çalışmak isteyen öğrencilere imkanlar verilmelidir. Burada İŞKUR yeterince reklam yapmıyor. İŞKUR’dan isteğim şudur öğrencilere iş imkânları kazandırsın. Kazandırıyorsa da bu yetersizdir bence.
Şu da bir gerçek biz toplum olarak hep şikâyetçiyizdir. İnsanın önce kendini değiştirmesi lazım ve daha sonra başkasından bir şeyler istemeli. Okumayı seven bir toplum değiliz. Kitabı geçtim, gazete bile okumuyoruz. Size başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum; Tanıdığım esnaflardan örnek veriyorum, sabah bir gazete alırlar ve o gazete 10 esnafın elinden geçer. Diyeceğim şu ki insanlar bir gazete alıp okumak tan bile aciz. HABER: MÜCAHİT DALKARA