Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun çok sayıdaki soru önergesine hükümet adına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde cevap veren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ülkemizde 4 bin 898 kişinin kornea ve 20 bin 581 kişinin de böbrek nakli beklediğini söyledi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ülkemizde kalp nakli bekleyen toplam hasta sayısı 23/7/2013 tarihi itibarıyla 367, olduğunu belirterek, 2012 yılında kalp nakli yapılan hasta sayısının 61 olduğunu ifade etti. Ülkemizde böbrek nakli bekleyen toplam hasta sayısı 23/7/2013 tarihi itibarıyla 20.581 olduğuna işaret eden Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, 2012 yılında böbrek nakli yapılan hasta sayısı 2.903 olduğunu açıkladı.
KORNEA NAKLİ
Canlıdan nakillerin 2.397, kadavradan nakil 524 ve toplam nakillerin 2.900 olduğunu da hatırlatan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ”Ekstremite nakli bekleyen hasta sayısı 43, yine 2007-2013 tarihi itibarıyla, 2010 yılında ekstremite nakli yapılan hasta sayısı 3’tür. Yüz ve saçlı deri nakli bekleyen hasta sayısı 3, 2012 yılında yüz ve saçlı deri nakli yapılan hasta sayısı 4’tür. İnce bağırsak nakli bekleyen hasta sayısı 2 ve 2012 yılında ince bağırsak nakli yapılan hasta sayısı 5’tir. Kornea nakli bekleyen hasta sayısı 4.898 ve 2012'de kornea nakli yapılan hasta sayısı 1.913'tür.” dedi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun Meslek Hastalıkları hastanesi Konusunda bir sorusuna da Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu şu şekilde cevap verdi:
MESLEK HASTANELERİ
“Ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmesi, teşhis ve tedavi, danışmanlık gibi hususlarda hizmet vermek üzere Ankara, İstanbul ve Zonguldak'ta üç meslek hastalıkları hastanemiz bulunmaktadır. Bununla birlikte, 11/10/2008 tarih ve 2701 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği'nin 22/1/2011 tarihli ve 27823 sayılı değişiklik ile, 5'inci maddesinin (2)'nci fıkrası gereği, meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücü kaybı oranları tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye Bakanlığımız meslek hastalıkları eğitim ve araştırma hastaneleri ve devlet üniversite hastaneleri yetkili kılınmıştır.
Ayrıca, 5510 sayılı SGK Kanunu'nun 14'üncü maddesine göre meslek hastalığı, sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık veya ruhi arıza halleri olarak tanımlanmaktadır. Mevcut tanıma göre ülkemizde bir hastalığın meslek hastalığı olarak kabul edilmesinde bir kısıtlılık bulunmamaktadır.”
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun damacana sularının denetimine yönelik bir başka soru önergesine de Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Ülkemizde 319 tesis damacana su dolumu yapmaktadır. Bu tesisler en az yılda bir defa Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca ve yine en az üçer aylık periyotlarla Halk Sağlığı müdürlüklerince mahallinde denetlenmektedir.
DAMACANA SULARI
Tesislerin yıllık denetim sayıları ve bu denetimlerde yapılan analizlerde bakılacak parametrelere ilişkin standartlar günlük üretim miktarı göz önüne alınmak suretiyle İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiştir. Üretimi yapılan ambalajlı sular üretim tesisleri yanı sıra piyasada da en az üçer aylık periyotlarla denetime tabi tutulmaktadır. Gerek üretim yeri gerekse piyasa denetimlerinde damacana sularda az oranda da olsa mikrobiyolojik ve kimyasal olarak uygunsuzluk tespit edilebilmektedir. Uygunsuzluğu tespit edilen suların uygunsuzlukları giderilinceye kadar piyasa sunumuna izin verilmemektedir.” şeklinde cevap verdi.
Öte yandan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ülkemizde üretimi yapılamayan aşılar için son on yılda 1 milyar 898 milyon 251 bin TL ödeme yapıldığını da sözlerine ekledi.