Poyraz : Kahramanmaraş'ta Yaptığımız Hizmetleri İmar Planıyla Taçlandırdık

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, yeni hazırlanan imar planıyla hizmetleri taçlandırdıklarını söyledi.Aksu Tv’de canlı olarak yayınlanan Şehre Dair Programına konuk olan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, moderatör...

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, yeni hazırlanan imar planıyla hizmetleri taçlandırdıklarını söyledi.

Aksu Tv’de canlı olarak yayınlanan Şehre Dair Programına konuk olan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, moderatör Mesut Tuğrul’un sorularını yanıtladı.

Yeni imar planından, yeşil alanlara, mezarlık alanından sosyal belediyeciliğe, siyasetten, projelere kadar birçok konuda sorulara cevap veren Başkan Poyraz, 11 yıllık görev süresi içerisinde yaptıkları hizmetlere yeni imar planını taç yaptıklarını söyledi.

Yamalı Bohça haline gelmişti

Yeni imar planına ilişkin yöneltilen soruya Başkan Poyraz: “Her görev yapan yerel idareciler görev yaptıkları bölgeyi imar etmek için sancılanırlar. Bu bağlamda biz de yeni bir imar planı yapmak istedik. Şehrimizin imar planı 1980’li yıllarda yapılmış ve günümüze kadar imar plan tadilatları ile yamalı bir bohça haline gelmişti. Ta ki 2005 yılında gelen bir müfettiş yaptığımız işin yanlış olduğunu ve yeni bir imar planı yapılması gerektiğini söyleyince biz de kolları sıvadık. 1/5000’lik ve 1/1000’lik yeni Nazım İmar ve Revizyon Planlarını hazırladık. İmar planının büyük çoğunluğunu İller Bankası’ndan hibe yoluyla yaptırdık. İller Bankası yetkililerinin söylediğine göre büyükşehir haricinde il bazında yaptıkları en büyük imar planı olduğunu söylediler.

Bu planla şehrimizin en az 30-40 yıllık imar sorununu çözdük. Yeni imar planımızda yerleşim yerleri, cazibe merkezleri, stratejik merkezler, yollar, iş merkezleri, raylı sisteme varana kadar birçok konuyu işledik. 34 yıl sonra şehrimizin yeni imar planını yapmak bizlere nasip oldu.

Şu anda bazı kesimler itirazlarını dile getiriyorlar, bu itirazlar değerlendirilecek ve önümüzdeki meclis toplantısında onanacak.

Bu yeni imar planımızda mevcut olan bölgeleri imara açtık. Kuzeyde yamaçlama kuşağını biraz daha yukarıya çıkardık. Batıda Jandarmaya kadar olan bölgeyi yerleşime açtık. Doğukent’ten başlayarak, Pınarbaşı’na oradan da Üngüt’e kadar uzanan yeni çevre yolu koyduk. Havaalanı kavşağından başlamak üzere otogara ve oradan da Erdem Bayazıt Bulvarına kadar uzanan yeni bir çevre yolu daha ortaya çıkardık. Erdem Beyazıt Bulvarı köşesinden otogar arasında yeni stratejik merkez oluşturduk. Dönüşüm alanlarıyla birlikte bir bütün olarak ele aldık” diye konuştu.

Mahkeme kadıya mülk değil

Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday yapılmaması konusunda sorulan bir soruya Başkan Poyraz: “Benim hayatımda çok kibar insanlar vardır. İsmet Karaokur Hoca gibi muhterem insanların sözlerini alıp hayatıma nakşettim. Karaokur Hocamız; “Ne yaptığın değil, ne için yaptığın önemli” derdi. Biz yaptığımız işi Allah rızasını gözeterek yaptığımız için aday olup olmama bizim için o kadar da önemli olmadı. Mahkeme kadıya mülk değil. Biz o koltuğa yapışıp kalmadık. Öyle de olmadık. Cenabı Hak nasip etti ve memleketimizin güzel insanlarına güzel hizmetler sunduk. Aday olmama konusunda da hiçbir kimseye kırgın değilim, küs değilim. Biz hizmet için çıktık bu yola. Başka bir amaç peşinde de olmadık. Ben hizmetlerimizi kitap haline getirterek bizden sonraki kuşaklara aktarmak ve torunlarıma göstermek istedim. 2002 yılından öncesi durumla karşılaştırırsak maddi olarak o dönemden daha gerideyim.

Hiçbir Allah’ın kulu benim için yedi, yedirdi diyemez. Şirketler kurdu ortak oldu diyemez. Diyenlerle huzuru mahşerde hesaplaşırım.

Öyle milletvekili sözü verildi felan diye konuşmaların hepsi boşuna. Benim öyle bir insan olarak yapım yok. Ben kimseyle pazarlık yapmadım yapmam da. Bu benim şahsıma yakışmaz. Sayın Başbakanımıza sadece teşekkür etmek için odasına girdim. Teşekkür edip çıkacaktım ama yarım saat oturduk. Konuştuk. Bazı konular konuştuk ama kesinlikle siyaset konuşmadık” diye cevap verdi.

Yeni konaklar restore edeceğiz

Çarşıların restorasyonlarının tamamlanması konusunda yönetilen bir soruya Başkan Poyraz: “Restorasyon konusunda çalışmalarımız devam edecek. Önümüzdeki günlerde Katiphanımızı hizmete açacağız. Onun iç kısmında bir fuaye oluşturuluyor orada şehrimizin simgeleri sergilenecek. Çarşılarımızda restorasyonlar tamamlandı, ufak tefek eksikler tamamlanıyor. Bunun haricinde Kent Konseyi Başkanımızla, Kültür Müdürümüz ve başkan yardımcılarımız Vali beyin bilgisi dahilinde yeni konaklar alıyoruz. Küçük Çavuşlu dediğimiz bölgede birkaç konağı inceledik. Orada bulunan tarihi konaklarımızın restorasyonuna başlayacağız. Çarşılarımızın restorasyonuna 14-15 milyon lira harcadık ama eski kimliğine kavuştu. Şimdi çarşılarımız pırıl pırıl ve cıvıl cıvıl oldu. Trabzon caddesinde yoğunluk azaldı.

Bunun yanı sıra Amerikan Koleji’ni alıyoruz. Bakanlığa yazdık. Orayı da Etnoğrafya Müzesi haline getireceğiz” diye konuştu.

Paraları ödemeye başladık

Kentsel dönüşüm konusunda çalışmaların ne aşamada olduğu şeklinde yönetilen bir soruya Başkan Poyraz: “Yusuflar Mahallesinde dönüşüm kararı çıktı. Orada tripleks evler olacak. Yüksek kat kesinlikle olmayacak. Osmanlı ve Selçuklu mimari çizgisinde yapılaşma olacak.

Gayberli de kamulaştırılan evlerde ödemeler başladı. 100 milyon lira para geldi Bakanlıktan. Ev başına 100-125 bin lira arası paraları ödüyoruz. Burada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Kamulaştırma konusunda mahkeme fiyatı belirliyor ve biz ödemeyi yapıyoruz. 2 bin 500 ev var orada” diye cevap verdi.

Köprünün Statik Planı hazır

Cüceli’ye yapılacak köprüye ilişkin yöneltilen bir soruyu Başkan Poyraz: “Bakın Cüceli’ye yapacağımız köprünün statik planı bile hazırdı. Ancak biz orada bir planlama yapamayacağımız için bu çalışmayı durdurduk. Eğer biz oraya köprüyü yapsaydık. İmar yönünde bir çalışma yapamayacağımız için yerleşime açılmış olacaktı ve gelişi güzel bir yerleşim alanı olacaktı. Ancak Oniki Şubat Belediyesine seçilecek olan arkadaş orada gerekli imar planını yaptıktan sonra köprüyü yapar ve o bölge yerleşime planlı bir şekilde açılır. Alt yapısıyla birlikte planlı bir yerleşim alanı olur” diye cevaplandırdı.

Atıksu Arıtmanın ön ihalesi yapıldı

Atık su arıtma tesislerinin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Başkan Poyraz: “Atık Su Arıtma tesislerinin ön ihalesi yapıldı. Bu proje 50 milyon Avroluk bir proje ve bunun 42 bin Avrosunu hibe olarak alıyoruz. Belediyemiz bütçesinden 2 milyon Avro gibi bir maliyet çıkacak, gerisini de bakanlık karşılayacak. Ön ihalesini yaptık. Bunun akabinde esas ihalesi yapılacak ve proje başlayacak. Eğer yetiştirebilirsek 20 Mart’tan önce temelini atmayı düşünüyoruz. Çünkü 20 Mart’ta seçim yasakları başlıyor. Burada hem biyolojik arıtma yapılacak hem de enerji elde edilecek. Tıpkı katı atık bertaraf tesislerinde olduğu gibi. Karasu elde ettiğimiz enerji ile zaten kendisini amorti diyor” diye konuştu.

Hobi bahçeleri olacak

Yeşil alan ve park konusunda ne gibi çalışmaların yapıldığı yönünde yöneltilen bir soruya Başkan Poyraz: “Muhsin Yazıcıoğlu parkımızda 2. etap çalışmalarımız tamamlandı. Önümüzdeki günlerde hizmete açacağız. Burası 500 dönümlük bir alanı içeriyor. İlk etapta 50 bin metrekaresini hizmete açmıştık. Şimdi ise 55 dönümünü hizmete açacağız. 2. Etapta basket ve voleybol sahaları, gezi parkurları, şömineler, kamelyalar ile mükemmel bir park yaptık. 3. Etapta ise hobi bahçeleri olacak. Onu da bizden sonraki gelenler devam ettirirler sanıyorum.

Bunun haricinde bir şeye daha değinmek istiyorum. İtfaiye müdürlüğümüzün yeni merkez binası bitti, Osman Sayın Spor Salonu’muz bitti, Büğlek ve Erkenez Mahallelerimizdeki kütüphanelerimiz bitti önümüzdeki günlerde bunları hizmete açacağız. 12 Şubat günü de Kent Konseyi ile birlikte yaptığımız Uzunoluk hamamını Kent Müzesi olarak hizmete açılacak” diye konuştu.

Kültür Park yapılıyor

Kültür Park’ın yapımı konusunda yöneltilen bir soruya Başkan Poyraz: “Kültür parkın ihalesini yaptık ve çalışmalara başladılar. Burada bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Kültür parkın altına otopark yapılacaktı ama geri vazgeçilmiş gibi söylentiler geldi. Doğrudur. Zemin meselesi yüzünden otopark yapmaktan vazgeçilmişti ancak yeniden yapılan görüşmelerde Kültürparkın altına 150 araçlık bir otopark yapılacak. Bunu da buradan bir kere daha söylüyorum. Yaklaşık 10 milyon lira gibi bir masrafı olacak. Sanıyorum 6-7 ay gibi bir zaman içerisinde de teslim edecekler” diye konuştu.

Hasancıklı’da zemin yok

Yeni mezarlık alanının seçiminin yanlış olduğu şeklinde gelen bir soruya Başkan Poyraz: “Bakın biz orayı mezarlık alanı olarak belirledik. Birincisi orası yerleşim alanı değil. Orman arazisi. İkincisi ise biz Karasu’yu şehre getirirken yaptığımız etüdlerde o bölgede zemin diye bir şey olmadığını gördük. Karasu hattını 10 kilometre uzatarak başka bölgeden getirdik. Zemin olmadığı için de yerleşime uygun değil. Bundan dolayı yerleşime açamıyoruz. Hem diğer şehirlere de bakarsanız şehrin en güzel yerlerine mezarlık alanları yerleştirilmiş. Bırakın da insanlar biraz da ölümü hatırlasın. Biz orman bölgeden orayı devraldığımızda 590 dönümdü bir miktar daha yer aldık ve şu anda orası 800 dönüme çıktı. Bu da bu şehrin 200 yıl veya daha fazla mezarlık ihtiyacını karşılayacak demektir. Şeyh Ali Sezai Efendi adını verdiğimiz mezarlık alanımızda havalar müsaade ederse yollarının asfaltını da yapıp hemen defin işlemlerine başlayacağız” dedi.

Mobeselerle denetliyoruz

Yaklaşan kış ayları münasebetiyle ne gibi çalışmalar yapıldığı şeklinde yöneltilen bir soruya Başkan Poyraz: “Bakın bugün arkadaşlarla mobeseleri inceledik. Şu anda belediye olarak şehrimizi 17 noktadan mobese ile izliyoruz. Emniyetin kendi mobseleri ayrı. Kış gelmeden tuzu fazlasıyla aldırdım. Ekiplerimiz oluşturuldu ve hazır vaziyette olası bir kar yağışına karşılık hemen tetikteler. Olası bir kar yağışı durumunda hemen müdahale edebilecek durumdayız” dedi.

İlçelerimizde çalışmalarımız devam ediyor

İlçelerimizde ne gibi hizmetler yapıldığı şeklinde yöneltilen bir soruya Başkan Poyraz: “İlçelerimize verdiğimiz sözleri tutuyoruz. Andırın’da büyük park yapım ihalesi tamamladı. İşe başlanıyor. Türkoğlu Taziye Evi yapılıyor. Göksun’da bize gösterilen alan vatandaşın mülkü çıktığı için şu anda orada bir şey yapamıyoruz. Afşin’de zemini biz yapacağız dediler onların zemin çalışmasını tamamlamasını bekliyoruz. Göksun’da bir camii açılışına gitmiştim çok güzel yapmışlar camiyi. Orada da söyledim. Bizim üstümüze ne düşerse yaparız diye. Cami konusu gelmişken burada Salahiye Camii için bir bilgi vermek istiyorum. Salahiye Camii için Şeyh Mansur Vakfı ve Salahiye İlim Vakfı’na toplamda 1 milyon 242 bin 819 lira ödeme yaptık. Biz bu parayı tekrardan alacak değiliz. Hemen az yukarıda bir yer vardı onu kamulaştırarak camiyi oraya yapacağız. Bir eksiğimiz kaldı kamulaştırmada mahkemedeyiz. Yetişmezse bizden sonraki arkadaşa burası bizim kamburumuzdu lütfen bunu tamamla diyeceğiz.

Bunun haricinde şehrimizdeki camilerimizin temizliği konusunda oluşturduğumuz ekipler çalışıyor. Burada bir şey daha belirtmek istiyorum. Biz 11 yıllık görev süremizde hiçbir zaman su parasına zam yapmadık. İlk göreve geldiğimizdeki fiyat ne ise o duruyor. Ancak yasal olarak almak zorunda olduğumuz çevre temizlik, katı atık bedeli gibi bedeller arttığı için faturalar yükseliyor. Biz kesinlikle su fiyatını artırmadık” diye konuştu.

Uygulama projesi yapılıyor

Rekreasyon projelerinin ne aşamada olduğu şeklinde yöneltilen bir soruya Başkan Poyraz: “Kılavuzlu Rekreasyon Porjesi’nde avam projesi tamamlandı. Şu anda uygulama projesi yapılıyor. Bizden sonra gelecek olan arkadaş uygulamaya geçer. Bu arada Kumaşır Gölü için hazırladığımı rekreasyon projesi için de İstanbul Teknik Üniversitesi ile anlaşma imzaladık. Orada da gerekli çalışmalar yapılacak. Kumaşır Gölü Malik Ejder Türbesi ile birlikte ele alınacak” diye konuştu.

Tapu şartı kaldırıldı

Toplu konut konusunda yöneltilen bir soruya Başkan Poyraz: “Gölkent Konutları’nda bloklar yükselmeye başladı. İlkbahara doğru sanırım karkası biter.

Güneşevler konusunda ise bir değişiklik yaptık. Daha önce müracaatlarda üzerine gayrımenkul olanlar müracaat edemiyorlardı. Şimdi bu şartı kaldırdık. Şimdi 17 bin 500 TL peşinatı veren ve bankadan kredi kullanma hakkına sahip her vatandaşımız müracaat edebilir. Mesela Gayberli Mahallesi’nde kamulaştırdığımız mülk sahipleri ben krediyle felan uğraşamam deyip direk olarak parasını peşin vermek suretiyle buradan ev alabilirler” diye cevap verdi.

Biz ödülü Allah’tan diliyoruz

Sosyal belediyecilik konusunda bir hayli ileri olan Kahramanmaraş Belediyesinin ödüle layık çalışmalar yaptığı şeklinde gelen bir soruya Başkan Poyraz: “Bizim sosyal belediyecilik alanında yaptığımız çalışmaları belki de başka şehirler yapmamıştır. Biz ne yaptık? Şehrimizin sosyal envanterini çıkardık.  12 bin aile belirledik ve ekiplerimiz sürekli geziyorlar ve belirlenen adreslerde tarama yapıyorlar. Mahalle mahalle, sokak sokak gezerek nerede bir ihtiyaç sahibi varsa tespit ediyorlar. Şu anda şehir genelinde 3 gıda bankası ile ihtiyaç sahibi insanlarımızın ihtiyaçlarını aylık, 2 aylık ve 3 aylık kartlar vermek suretiyle karşılıyoruz. İhtiyaç sahibi insanlarımız ellerinde kartlarla gıda bankalarımıza giderek marketten alışveriş yapar gibi ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Şu anda 2 bin aileye verilmek üzere 20 bin ton odun dağıtıyoruz. Gıda bankalarımız, aşevimiz ve çorba dağıtım merkezimizle ihtiyaç sahibi insanlarımıza hizmet veriyoruz. Sanayi de çorba evini hizmete açtık. Aynı zamanda aşevimizde insanlarımıza hizmet veriyoruz. Sınav dönemlerinde İkram çeşmemizi üniversite öğrencilerimize tahsis ettik. Kampusleri gezerek öğrencilerimize çorba ikramında bulunuyorlar. Ben şuna inanıyorum. Evinde kahvaltı yapacak imkanı olan hiçbir vatandaşımız gelipte bizim dağıttığımız çorbaya tenezzül etmez. Biz yaptığımız hizmetlerde kimseden bir karşılık beklemiyoruz. Biz sadece mükafatını Cenabı Allah’tan diliyoruz. Bir kişi dua ederse bu bizim için yeter” diye konuştu.

   

Genel Haberleri