Kahramanmaraş çıkmaz sokak değil, modern bir kavşak olacak
Kahramanmaraş-Çağlayancerit-Gölbaşı yolunu gündeme getirerek Adıyaman üzerinden Kahramanmaraş’ı doğu illerine direk bağlama fikrini ortaya atan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Siverek-Kahta arasına yapılan Nissibi köprüsünün ise bu bağlantının en önemli parçası olacağını söyledi.
Atatürk Barajı üzerine yapılan ve son segmentinin yerleştirilmesiyle Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır yol güzergahını tamamlayan Nissibi Köprüsü, bölgede büyük bir heyecan yarattı. Türkiye’nin 3’üncü büyük köprüsü olma unvanını da kazanan Nissibi Köprüsü’nün bu öneminden Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Kahramanmaraş-Çağlayancerit-Gölbaşı yolunu gündeme getirdiği her platformda sıklıkla bahsetmişti.
Bitlis, Siirt, Şırnak, Batman, Mardin, Van ve Diyarbakır illerinin Adıyaman üzerinden batı illerine olan ulaşımını sağlanacak Nissibi köprüsüyle bu güzergahın devamında Adıyaman-Gölbaşı- Çağlayancerit üzerinden Akdeniz ulaşımı da sağlanmış olacak.
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’ın kamuoyu oluşturarak sıklıkla dile getirdiği bu önemli proje, Nissibi köprüsünün tamamlanmasıyla daha da büyük bir önem kazandı. Doğuya ulaşımı kilometrelerce kısaltacak olan bu alternatif yolla bölgenin de kalkınacağını ifade eden Başkan Okay, özellikle Kahramanmaraş’ın bu pastadan çok büyük bir pay alacağını söyledi.
DİYARBAKIR-KAHRAMANMARAŞ ARASI 310 KİLOMETREYE DÜŞÜYOR
Dulkadiroğlu Belediyesi olarak hem seçim sürecinde hem de seçimden sonra yaptıkları ziyaretlerde bölgenin kalkınması için gerekli çalışmaları yapacaklarına dair vatandaşa söz verdiklerini hatırlatan Başkan Okay, bu sözü yerine getirmek için mücadele ettiklerini kaydetti. Sıklıkla dile getirdiği Kahramanmaraş-Çağlayancerit-Gölbaşı yolunun hem bölgenin hem de Kahramanmaraş’ın kalkınması için çok önemli bir proje olduğunu hatırlatan Başkan Okay, bu projenin öneminin yapımı tamamlanan Nissibi Köprüsü ile bir kez daha gündeme geldiğini anlattı. Gaziantep üzerinden ortalama 380 kilometre ile ulaşılan Diyarbakır’a, bu güzergâhı ile 310 kilometre sonunda ulaşımın sağlanacağını hatırlatan Başkan Okay, aynı şekilde Şanlıurfa ulaşımının da bu yolla daha da kısalacağını söyledi.
Başkan Okay, köprünün yola kattığı önemi şu sözlerle anlattı : “Türkiye’mizin 3.büyük asma köprüsü olan Nissibi köprüsüyle Siverek’ten direk Kâhta Adıyaman üzerine bağlantı söz konusu. Yalnızca Siverek’ten değil o bölgede bulunan Diyarbakır, Mardin ve Batman’dan da batıya Adıyaman üzerinden ulaşım var. Ama bu Nissibi köprüsü yapıldığı takdirde bu mesafe çok fazla kısalacak. Şanlıurfa üzerinden Adıyaman-Diyarbakır arası 251 kilometre. Ama Nissibi faaliyete geçtiği takdirde 200 kilometreye düşüyor. Bu bölgede bir yol standardının geliştirilmesi söz konusu. Buda yapıldığı takdirde bu mesafe 191 kilometreye düşüyor. Adıyaman-Kahramanmaraş arası 124 kilometreye düşüyor. Diyarbakır-Kahramanmaraş yaklaşık 310 kilometreye düşüyor. Tam 100 kilometrelik tasarruf söz konusudur. Eğer biz bu bağlantıyı yaptırırsak doğudaki şehirler bu yolu kullanmayı tercih edecek. Kimse fazladan 100 kilometre yol gitmek istemez. Dolayısıyla bizim üzerine titrediğimiz ve kamuoyu oluşturarak her alanda dile getirdiğimiz Çağlayancerit- Gölbaşı yolu, Nissibi köprüsü ile daha da büyük bir değer kazanıyor. Doğu illerine seyahati kolaylaştırmak isteyen vatandaşlar bu yolu kullanacak ve bu da bölgemizin kalkınmasına önemli bir etken olacak. Çağlayancerit-Gölbaşı arasına yapılmasını arzu ettiğimiz bu yol Akdeniz’i Güneydoğu ve doğuyu birbirine bağlayan en önemli ve alternatif yol olacak.”
KAHRAMANMARAŞ ÇIKMAZ SOKAK DEĞİL, MODERN BİR KAVŞAK OLACAK
Kahramanmaraş’ta başlatılan ulaşım hamlesinin bu projeyle daha da büyük bir anlam kazanacağını hatırlatan Başkan Okay, Kayseri karayolunun tamamlanması, bu projenin de hayata geçirilmesiyle şehrin önemli bir kavşak haline geleceğini söyledi. Buradaki tek amacın şehrin kalkınması ve bölgelere açılması olduğunu hatırlatan Başkan Okay, sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Hep beraber Kahramanmaraş’ta kamuoyu oluşturacağız. Bu yol Kahramanmaraş’ı bir kat daha büyütecektir. Çünkü Kahramanmaraş-Göksun-Kayseri yolu önümüzdeki 1 buçuk yıl içerisinde bitecek. Bu yol çok yüksek standartta bir yoldur. Pozantı yolundan daha yüksek bir standartta sahip olduğunu belirtmeliyim. Bizim Pozantı’ya geçişimiz burası olacak. Bu yolla Kahramanmaraş’ımızın çıkmaz sokak tabirinden kurtarmış olacak. Kahramanmaraş artık yol güzergâhı olacak. Farklı ve yoğun bir şekilde çalışacağız. Bu yolun en önemli sebeplerinden bir tanesi de doğu ve batıyı tarihi anlamda birleştirecek olmasıdır. Yol güzergâhına baktığımız zaman çok önemli tarihi değerlerin bu bölgede olduğunu görürüz. Kahramanmaraş’ın bu yola kavuşması demek Nemrut Dağı’ndaki tarihi eserlerle ve onları görmeye gidecek insanlarla buluşması demektir. Dünya çapında üne sahip olan bu alanı görmeye gidecek olan turistlerin Kahramanmaraş’a da uğrayarak Germanica antik kentini de mutlaka ziyaret edeceğini düşünüyorum.”