Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türkiye’de hükümetin gündeminin, son olaylardan sonra milletin gündeminin önüne geçtiğini belirterek, MİT yasasının Anayasaya aykırı olduğunu söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, 17 Aralık olaylarından sonra çok zor günler yaşadığını ifade ederek, yaşanan bu olaylardan ve hukuksuz düzenlemelerden dolayı bütün dünyanın gözünün Türkiye’nin üzerine çevrilmiş durumda olduğunu vurguladı. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hükümetin, HSYK ve internet yasalarının ardından MİT kanununu da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine getirdiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu kanun, MİT’e çok geniş yetkiler vermektedir. Bu yetkiler, ülkemizde tartışma konusu haline gelmiş, kamuoyu rahatsız olmuştur. Son günlerde hükümet, Türkiye’de hukukun üstünlüğüne ve özgürlüklere zarar verecek düzenlemeler gitmektedir.
Yargı bağımsızlığı ortadan kalkmıştır. Türkiye’de hukukun üstünlüğü yerine, üstünlerin hukuku tercih edilmiştir. Bu düzenlemelerden sonra Türkiye’nin yönünün neresi olacağı belirsiz hale gelmiştir. Yaşananlar Türkiye açısından gerçekten üzüntü verici bir durumdur.
Milli İstihbarat Teşkilatı, ülkemizin en önemli kurumlarından birisidir. Bu kurum, Türk Milletinin milli değerlerinin korunması ve devlet olma konusunda çok önemli çalışmalar yapmış ve bu çalışmalarına da devam etmeye çalışmaktadır.
Burada görev yapan personelin büyük bir çoğunluğu, vatan ve millet sevgisini ön planda tutarak çalışmaktadır. Bu kurumu siyasallaştırmak, siyasetin emrine sokmak hiç kimseye fayda sağlamaz. Ülkeye ve hukuka zarar verecektir.
Tam tersine, verimli ve başarılı bir şekilde çalışması engellemiş olacaktır. MİT yasasında hükümet tarafından yapılan düzenleme, bu kurumu tamamen siyasallaştıracaktır. Hükümet tarafından verilen bu yetkiler, Türkiye’yi, bir istihbarat devleti haline dönüştürecektir.
Bu nedenle, toplumun hemen hemen bütün kesimleri bu yasa teklifine tepki vermektedir. En önemlisi de bu kanun teklifi bu haliyle Anayasa’ya ve hukuka aykırıdır. MİT’e olağanüstü yetkiler getiren teklif, ülkemizi hukuk devleti olmaktan biraz daha uzaklaştırmaktadır.
Bu teklifle, MİT personelinin yargılanması adeta imkânsız hala gelmektedir. MİT personelinin yargılama dışı bırakılması hukuksuz bir durumdur. Aksi halde, ülkemizde hukuk devleti, demokrasi ve insan haklarından söz etmek mümkün değildir.
Kanun teklifinde yer alan diğer düzenlemeler de tartışmalıdır. Bankalar, finans kurumları, vergi daireleri, özel şirketler, dernekler, sendikalar hatta siyasi partiler bile MİT’e bilgi ve belge vermek zorunda kalacak.
Kanun teklifi ile MİT, bütün vatandaşların banka hesaplarındaki mevduata, tapu kayıtlarına ve sağlık bilgilerine kısaca tüm kişisel bilgilerine rahatlıkla ulaşabilecek.
Yine bu tekliften sonra kişisel bilgilerin hiçbir gizliliği kalmayacak. Pek çok soruşturma MİT’ten gizli yürütülemeyecek.
MİT’ten bilgi ve belge saklayanlara ise 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Sınırsız dinleme yapabilecek olan MİT, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gizli bilgi ve belgelerine de rahatlıkla ulaşabilecek.
Bütün bu düzenlemeler, Anayasal düzene, hukuk sistemine, çoğulcu demokrasiye, temel hak ve hürriyetlere aykırı bir düzenlemedir.”