MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, engellilere yönelik yapılan düzenlemelerin yetersiz olduğunu belirterek, engellilerin yollarda çile çekmeye devam ettiğini söyledi.
Dedeoğlu, Türkiye’deki 8.5 milyon engelli nüfusun 3 milyon 783 bin kişisinin erkek ve 4 milyon 648 bin kişisinin de kadın engelli kişilerden oluştuğunu ifade ederek, erkek engellilerin toplam nüfusa oranının yüzde 11.1 ve kadın engellilerin oranı da 13.4 olduğunu vurguladı.
Ayrıca, engelli nüfusun yüzde 12.69’u kentlerde ve yüzde 11.67’sinin de kırsal kesimde yaşadığına işaret eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, “Ülkemizdeki engellilerin, yüzde 29,2’si zihinsel engelli, yüzde 25,6’sı süreğen hastalığı olan engelli, yüzde 8,8’i ortopedik engelli, yüzde 8,4’ü görme engelli, yüzde 5,9’u işitme engelli, yüzde 3,9’u ruhsal ve duygusal engelli, yüzde 0,2’si dil ve konuşma engelli ve yüzde 18’i birden fazla engele sahip olanlardan oluşmaktadır” dedi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, kayıtlı olan engelli bireylerin yüzde 56,8’inin engelinin hastalık sonucu ortaya çıktığına dikkat çekerek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Engelin ortaya çıkma nedenlerine bakıldığında, ikinci sırada yüzde 15,9 ile genetik veya kalıtsal bozukluk, yüzde 9,6 ile kaza ve yüzde 3 ile gebelikte/doğum sırasında yaşanan problemler yer almaktadır. Kamu kurumlarından yeterince rehabilitasyon ve bakım hizmeti bile alamayan engelli vatandaşlarımızın en önemli sorunlarından birisi de işsizliktir. Kamu kurum ve kurumlarındaki kadro yetersizliği nedeniyle bugün ülkemizde, engelli vatandaşlarımızın çok az bir bölümü iş gücüne dâhil edilebilmiştir. Fiziksel çevre sorunu, çok boyutlu bir sorun olarak ülkemizde yaşanmaktadır. Bu sorunun henüz tam anlamıyla çözülmüş değildir. Bu konuda mevzuattaki yaptırımlarımlar yeterli değildir.”
Mesut Dedeoğlu, fiziksel çevrenin ulaşılabilir hale getirilmesi konusunda hükümete ve özellikle de yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü hatırlatarak, bu konuda yerel yönetimlerin kaynak bakımından hükümet tarafından çok ciddi şekilde desteklenmesi gerektiğini bildirdi. Yapılı çevrenin engelliler için uygun hale getirilerek engelsiz yaşam çevreleri oluşturulması gerektiğine de değinen Dedeoğlu, bu konuda bir yandan mevcut yerleşim bölgelerinde engellilerin hareketlerini kısıtlayan uygulamalara son verilirken, diğer yandan da yeni kurulan yerleşim bölgelerinde engelsiz bir yaşam konusunda planlama yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.