ODA DÜŞEN BİR SAC
Şair Gülten Akın ne güzel demiş: “Adamın su gibi akanıdır Maraşlı.” diye. Maraş öyledir işte. Adamın su gibi akanı. Koskoca Hititler’in, Dulkadiroğulları'nın, Osmanlı'nın köklü medeniyetine tanıklık etmiş bu büyük yürekli insanların yaşadığı bu güzelim şehir, esareti, zulmü, hakareti nasıl olur da hazmederdi? 21 Ocakta başlayan bu destansı direniş, yüreklere serpilen bir damla suydu ve sonunda bir okyanus oldu Anadolu toprağına...
Maraş' ı bir silah susturmaz, bir söz uyandırırdı. Bu söz Rıdvan Hoca'nın dilinden Maraş halkının yüreğine ulaştı. “Aziz cemaat, kalesinde düşman bayrağı dalgalanan bir millet, hürriyetini kaybetmiştir. Hürriyeti olmayan yerde Cuma namazı kılınmaz!" Ey Rıdvan Hoca, sen yıllar sonra yaşadığın topraklardan uzakta bir çocuğun yazısına ilham oldun, sen Maraşlının dilinde destan oldun...
Maraş'ı görünce yandım yıkıldım
Kan, yaş oldum yüzden, gözden döküldüm
Od'a düşen bir sac gibi büküldüm
Benim bildiğim Maraş, bu Maraş mıdır?
Maraş mıdır, ataş mıdır, taş mıdır?
Diyen Şair Orhan Şaik Gökyay ne güzel anlatmış Rıdvan Hoca'yı, Sütçü İmam'ı.. .22 gün boyunca Maraş'ta kopan tufanı. Anaları, çocukları, baba yadigarı silahını kapıp ateşe koşan yiğit delikanlıları... Kocasını kaybeden fakat hürriyetini kaybetmek istemeyen Senem Ayşe'yi. O değil miydi çocuğunu bırakıp düşmanın üstüne yürüyen ve o değil miydi Maraş'ta bir damla kan, atılacak tek kurşun kalmayana dek savaşmaya ant içen?
Bir kurşun bir halkı uyandırır mı? O bir kurşunu kimileri öldürmek için sıkar korkakça, barbarca. Kimilerini hürriyet için. Kimilerinin elinde bayrak olur, kimilerinin elinde tutsak. Kimilerinin kavuşmaya ilk adımı, kimilerinin talan aracı. Biz bayrak olsun, hürriyete kavuşmak olsun diye sıkarız kurşunu. İzmir'de Hasan Tahsin, Maraş'ta Sütçü İmam... İsimler farklı, kahramanlık hep aynı.
" Maraş, bize mezar olmadan düşmana gülzar olmaz." Bir şairin kaleminden mi çıkmıştır bu sözler? Bir yazarın sihirli sözcüklerinden mi? Yoksa bir halkın topyekûn direnişinden mi? Bir yerde rastlasaydım bu cümleye hiç şüphesiz mükemmel bir edebiyatçının incileri derdim. Fakat öyle güzelsin ki Maraş, sözlerin şiir, sözlerin destan, sözlerin bir yazarın hayal edebileceği en tılsımlı mekân.
Maraş, bize mezar olmadan, düşmana gülzar olmaz. Maraş Doktor Mustafa'lara mezar olur; ama Fransız'a da gülzar olmaz. Nice yiğitler toprağa düşer gül bahçesinde bir gül olup açmak için. Bu kahramanlık kimin? Sütçü İmam'ın mı? Senem Ayşe'nin mi? Rıdvan Hoca'nın mı? Âşıklıoğlu Hüseyin’in mi? Bu kahramanlık Maraşlının. Analarımızın, yiğit delikanlıların, genç yaşlıların, çoluk çocuk topyekûn mücadele eden Maraşlının. Ve Mustafa Kemal Atatürk nihayet adını teslim etmiştir Maraş'a, Maraşlıya.
Sen ki dünyanın tek madalyalı şehrisin. Hangi şehir tek tek kişilere mal edilmeden İstiklal Madalyasına sahip olabilir? Kutlu olsun Kahramanmaraş. Kutlu olsun.
Osman KARAMIK
Veliköy Belediyesi Ortaokulu Çerkezköy / TEKİRDAĞ
Madalyalı Kahraman Şehir Kompozisyon Yarışması (2014) Türkiye Birincisi