Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) 2014-2015 Akademik yıl açılış töreni Avşar Yerleşkesi Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda yapıldı. Salonun dolduğu törende açılış dersi Kahramanmaraş Milletvekili ve Ak Parti Gurup Başkanvekili Mahir Ünal tarafından verildi.
Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Yıldırım M. Ramazanoğlu, Sıtkı Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Garnizon Komutanı Mu. Kur.Alb. Kerim Acar, Baro Başkanı Av. Vahit Bağcı, Ak Parti İl Başkanı Av. Metin Doğan, Onikişubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları, Bazı Kamu Kurumlarının Daire Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temselcileri, İş Adamları, Öğretim Üyeleri, İdari Personel ve Öğrencilerin katıldığı tören saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı.
Ev sahibi olarak açılış konuşmasını yapmak için kürsüye gelen KSÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Fatih Karaaslan ‘Hoş geldiniz’ diyerek başladığı konuşmasında kendi dönemi içinde yaptıklarından bazı bilgiler verdi. Karaaslan Konuşmasına şöyle devam etti: “ Her şeyden önce söylemek isterim ki; Sayın Grup Başkan Vekilim, değerli milletvekillerimiz, hizmet yıllarında sizler çok önemli işler başardınız, çok güzel projelere imza attınız. Ne mutlu sizlere. Bunların devamını diliyoruz. Ve sizlerin, tarihin akışının hızlandığı bir dönemde, çok acı olayların yaşandığı bir zaman diliminde sergilediğiniz Hak’ tan yana duruş; bu insani duruş, tarihte hak ettiği güzel yeri mutlaka alacaktır. Şimdilerde, bazı zeminlerde, ihtiraslar yüzünden, bu anlaşılamıyor ya da dile getirilemiyor olsa da vicdanlar bunu reddedemeyeceklerdir. Bizler de göreve başladığımız günden beri şehrimiz ve Üniversitemiz adına çok şeyler yapmayı arzu ettik. Neler gerçekleştirdiğimizi bilgilerinize sunmak isterim; öncelikle şehrimizle barışık halde, daha sıcak ilişkiler ve işbirliği geliştirme yolunda önemli mesafeler kat ettik. Fizik kapasite eksiğimizi kapatma yolunda çaba harcadık; bugün sahip olduğumuz tüm kapalı alanların %42’ si son dört yıl içinde tamamlandı. Buna ek olarak Mühendislik- Mimarlık Fakültesinin birinci kısım inşaatı 2015’ te bitecek, ihaleleri yapılmış olan kongre- kültür merkezi ve kütüphane inşasına kısa zamanda başlanacak. Yılların özlemi olan Tıp Fakültesi Hastanemiz de öngörülenden 1,5 yıl önce hizmete açıldı. Yurt dışından gelen öğrencilere kapımızı açtık. Türkiye’ de henüz 12 üniversitenin uygulayabildiği uzaktan eğitimi bizler başlattık. Önlisans, lisans ve lisansüstünde, toplamda 135 olan bölüm/program sayısını 261’ e çıkarttık. Böylece Fakülte ve Yüksekokullarımız büyüdü, zenginleşti. Bütün bunların sonucu olarak dört yıl önce 17.000 olan öğrenci sayımız bu yıl 30.000’ i aştı. Elbistan Teknoloji Fakültesi ve Göksun Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’ nu bünyemize kattık. Ayrıca Diş Hekimliği Fakültesi ve Afşin Sağlık Yüksekokulu YÖK’ de kabul görmüş ve Bakanlar Kurulu’ na sunulmuştur. Bunların yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaptığı Girişimci -Yenilikçi üniversite sıralamasında tüm üniversiteler arasında 23. sıradayız. Bu bir önceki yıl 41, geçen yıl ise 33 idi. Bu gurur verici bir sonuçtur. Teknokentimiz 2012’ de faaliyete geçti. Gösterdiği performansla tüm teknokentler arasında 21, son üç yılda kurulanlar arasında ise 2. Sırada yer almaktadır”
Hemen ardından kürsüye gelen Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesini beklediğinden daha iyi bir yerde bulduğunu belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti. Vali Güvençer: “ Bazı şehirlerle içinde bulunan üniversite ile özdeşleşmiş durumda yani o yerin adını söylediğinizde akla hemen o üniversite geliyor, ben şunu samimiyetimle söyleyebilirim ki belki Kahramanmaraş denildiğinde Sütçü İmam Üniversitesi akla gelmiyor ama Kahramanmaraş halkı Üniversitesi ile üniversite ise Kahramanmaraş’la gurur duyuyor” dedi. Üniversitelerin birer bilim yuvası olmasının yanında bir lokomotif görevi görmesi gerektiğini dile getiren Vali Güvençer; “İlin Valisi olarak bizler her zaman Üniversitemizin yanında olacağımızı deklare ediyoruz, çünkü aradığımız da Üniversitemizi her zaman yanımızda göreceğimizi biliyoruz, 2014-2015 Akademik yılın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
‘Toplum ve Demokrasi’ konulu açılış dersi için kürsüye gelen Kahramanmaraş Milletvekili ve Ak Parti Gurup Başkanvekili Mahir Ünal konuşmasının ders olarak değil hem bir akademisyen, hem de siyasetin içinde Ak Parti Gurup Başkanvekili olarak yaşadığı deneyimlerin paylaşımı gibi algılanmasını isteyerek başladığı konuşmasında; “ Ben uzun yıllar çeşitli Üniversitelerde dersler verdim, uzun yıllar demokrasi, sivil toplum, siyaset üzerine konuştum ama ne zamanki milletvekili oldum, kanun çıkarılırken yaşanan süreçleri teorik olarak bilmeme rağmen gözden geçirmeye başladım. Yani Devlet nedir? Devlet hangi ihtiyaçtan doğmuştur? Temel çağdaş devlet sistemleri nelerdir? Siyaset nedir?, Demokrasi nedir? bunları okuduk ama içine girdiğimde bir kere daha merak ettim. Gidebildiğim yere kadar gittiğimde ise ‘Toplumsal Egemenlik Hakkı’nın ne kadar değerli bir hak olduğunu gördüm” dedi. Monarşi, Oligarşi ve Demokrasiden bahseden Ünal: “ Türkiye’de demokrasi ve toplum ilişkisi çok kıymetlidir çünkü bu ülkede yaşayan her bir birey hiçbir zaman devlete karşı gelmemiştir. Osmanlıda ki isyanlarda buna dâhildir. Osmanlıda ki isyanlar devlete karşı değildir, bölgeseldir. Çünkü bizim kültürümüzde hep şu dua vardır ‘Allah devlete ve millete zeval vermesin’ deriz. Çünkü bizim kültürümüz devlet ile milleti hep bir arada görür” dedi. 1950 yılında Demokrat Partinin ezici bir çoğunlukla iktidara gelmesine rağmen alaşağı edildiğini dile getiren Ünal: “ Maalesef demokrasimizin gelişmesi için fırsat tanınmamıştır. Oysa demokrasiler kendi krizleri ile gelişirler. Demokrasiler kendi krizlerini, sorunlarını aşarak gelişirler eğer buna izin vermezseniz, fırsat tanımazsanız müdahale ederseniz Demokrasiler gelişemez. Bizim demokrasimiz her krizle karşılaştığında maalesef müdahalelere maruz kalmıştır. Toplumumuz 1960, 1980 ihtilalleri, 1971 ve 28 Şubat müdahaleleri ile 27 Nisan muhtırası ile karşılaşmasına rağmen sağduyulu davranmış, sokağa inmemiş ve tavrını sandıklarda göstermiştir, şöyle geriye dönüp baktığınızda toplumun sandıkta kimleri yok ettiğini görürsünüz” dedi. Sözlerinin sonunda Ak Parti geleneğinden banseden ve her türlü dalavereye ve kapatma tehditlerine karşı, Ak Partinin meşru siyaset zemininde kaldığını dile getiren Mahir Ünal: “Ak Parti ısrarla siyaset dışına itilmeye çalışılmasına rağmen, siyaset zemininde kaldı, marjinalleşmedi ve demokratik teamülleri kullanarak sandıkla iktidara geldi” dedi.
Soru cevap kısmında sorulan soruları cevaplayan Mahir Ünal’a program sonunda KSÜ Rektörü Prof.Dr. Karaaslan tarafından bir plaket takdim edildi.