Kavak: Çocuklarda Madde Bağımlığına Dikkat

DUCGED Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Kavak, sağlık bir gelecek için çocuklarımızı bekleyen çevredeki tehlikelere karşı dikkatli olmaları gerektiğini, özellikle madde bağımlılığının küçük yaşlara indiğini ve çocukların...

DUCGED Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Kavak, sağlık bir gelecek için çocuklarımızı bekleyen çevredeki tehlikelere karşı dikkatli olmaları gerektiğini, özellikle madde bağımlılığının küçük yaşlara indiğini ve çocukların cinsel istismara uğrama tehlikeleri gibi hayatını etkileyecek önemli olayların altını çizerek, bütün bunlarla nasıl mücadele edilmesi ve korunması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya Çocuk ve Gençlik Derneği (Ducged) Genel Başkan yardımcısı hemşerimiz Sadullah Kavak ile derneğin kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında konuştuk.

Sağlık bir gelecek için çocukların eğitiminin ve tehlikelere karşı korunmasının önemine değinen Sadullah Kavak; “Çocukluk hepimizin bir dönem yaşadığı ama yaşarken beklide farkında olmadığı, sadece doğum ile yetişkinlik arasında ki dönem olmanın ötesinde bir anlama sahiptir.

Yaşamın ilk yıllarında temeli atılan gelişim, çocuğun ileri yaşlardaki yaşantısını büyük ölçüde etkileyecek bir süreçtir.

Çocuğun hem aile hem de okulda aldığı eğitim ve öğretim, onun gelecekteki yaşantısını etkileyen en önemli unsurdur.

Bir çocuk 3 ile 6 yaş arasında aldığı ve gördüğü her şey onun ömür boyu yaşamında temel atfetmektedir.

Günümüzde toplumların varlıklarını sürdürebilmeleri için yapabilecekleri en iyi yatırımın çocuklara yapılan veya yapılacak olan yatırımların çocuklar olduğu aşikârdır.

Atalarımızın da dediği gibi “EN İYİ YATIRIM İNSANA YAPILAN YATIRIMDIR.”

Bu nedenledir ki…

-Her türlü risklere karşı savunmasız durumda bulunan çocukların korunması,

-Sağlıklı olarak doğup büyümeleri,

-Kız erkek ayrımı yapılmadan eğitim almaları,

-Her türlü barınma sorunların çözülerek huzurlu bir ortamda yetişmeleri,

-Aile sevgisi ile büyümeli,

-Yoksulluğun önlenerek yaşam kalitelerinin yükseltilmesi günümüz toplumlarının en önemli sosyal sorunlarından biri olmuştur.

-Bu sorunlarla mücadelede devletler,

-Çocuk koruma sistemine yönelik politikalar geliştirerek “çocuk refahı” alanında uygulamalar ortaya koyarken,

-Sivil toplum kuruluşları da en büyük yardımcıları olmalıdır.

Evet,

“Bu günün küçükleri yarınların büyükleridir.” diyen Mustafa Kemal Atatürk, bizlere 23 NİSAN gününü yani Türk çocuklarına armağan etmiştir. Ve adını da 23 NİSAN Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı koyarak tüm dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır.

Birleşmiş milletler Eğitim, Bilim ve Kültür kurumu (UNESCO)’nun 1979 yılını “Çocuk yılı “  olarak ilan etmesi üzerine,

Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu bayramı tüm Dünya çocukları ile birlikte kutlamaya karar vermiştir.

Bu tarihten sonra bayram uluslar arası bir nitelik kazanmıştır” dedi.

Çocuk haklarının, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olması gereken sağlık, barınma ve eğitim hakları ile fiziksel, Psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların hepsi için kullanılan evrensel bir kavram olduğunun altını çizen Sadullah Kavak, açıklamasını şu şekilde sürdü: “ 1924 yılında Cenevre Çocuk hakları Bildirisi olarak Milletler Cemiyetinde Kabul edilmiştir.

Ülkemizde ki nüfusa genç oranı toplamı   % 32’dir. Bu her geçen gün azalıyor. Başbakanımız bile üç çocuk diyordu şimdi beş çocuğa çıktı.

Evet, anlaşılıyor ki yaşlanan bir nüfus oranına sahibiz.

İntihara teşebbüs oranın çocuk ve genç yaşlarda daha fazla olduğu gözükmekte ne acı değil mi? yapılan istatistikî bilgi ve belgelerle ortaya konulmuştur.”

Madde bağımlığının küçük yaşlarda özenti ile başladığına dikkat çeken Sadullah Kava, şunları kaydetti:  “Sokaklarda sigara içme ve özendirme yaşı 5 veya 6’lara kadar indiği gözlenmektedir. Ne acı değil mi?

Oysa hep özendiğimiz veya özendirildiğimiz Amerika 21 Avrupa’da ise Alkol alma yaşı 18 sigara ise ailelerin şiddetle karşı çıktığı bir konu.

Ayrıca, Esas acı olan esrar, eroin, hap vb. daha ortalama 8 veya 9 çocuk yaşlara kadar indiğini gözlemlemişler. İşte acı gerçeklerden birisi daha Son sayımlarda Türkiye nüfusu 77,5 milyon civarı.

Bunun % 32’sini çocuk (0-18 yaş aralığı)

Bununda % 10 civarı intihara meyilli veya teşebbüs ettiği bir başka değişle depresyonda olduğu gözlenmektedir.

Cinsel istismarlar ve tacizler bu konuya girmek istemiyorum çünkü her gün gerek gazete gerekse görsel medyada rastlıyoruz.

Oysa bu günün çocukları ile önümüzdeki 75 yıla veya 100 yıla damga vurmaya hazırlanırken bunlar haktan revamı sorusunu kaç kişi SORGULUYOR acaba demekten kendimi alamıyorum.

Bizler öyle bir neslin torunlarıyız ki atalarımız bir çocuk doğduğun da hemen ağaç diker veya ağaçlar dikermiş.

Yarınları için sermaye olsun düşüncesine sahip iken acaba kaç kişiyiz çocuğu olduğunda bir fidan diken veya fidanlar diken.

Hepimiz biliriz ki Çelebi Mehmet Kaç yaşında ülke yönetmeye başlamış. Veya bir başka değişle kaç yaşında İmparatorluk kurmuştur.

Bu ve bunun gibi örnekleri saymakla bitiremeyiz.”

Dünya Çocuk ve Gençlik Derneği’nin (DUCGED) amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Sadullah Kavak:

“Bir Sivil toplum kuruluşu olarak,

Toplumda gördüğü eksiklikleri giderebilmek,

Her şeyi Devletten bekleme mantığını revize edebilmek,

Toplum olarak üzerimize düşeni veya Sivil toplum kuruluşlarının bu konularda daha eğilimli hareket etmelerinin öncüsü olabilmek.

Biz DUCGED olarak 104’cü maddenin değişmesi yönünde gerek basın bildirisi gerekse önerge verdirttik. Bununla beraber Bu girişimden sonra Sayın Bakan Hanımın bu istismarı yapanların hadım edilmesi yünündeki açıklamasını da biz sonuna kadar destekliyoruz.

Madde bağımlılığı ile ilgili Doç.dr. Aydın Karakuzu’nun başkanlığında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Ege Üniversitesi ile Ducged ortaklığında Madde bağımlılığı ilgili Kasım sonu veya Aralık başında Toplantı organize edilecektir.

Ülkemizde resmi kayıtlara göre 1 milyon civarı gayri resmi 6 milyon civarında madde bağımlısı olduğu bilinmektedir.

Bu rakamlara sigara, alkol, internet vb. hariçtir.

Ülkemizde 3 ilimizde tedavi merkezi bulunmaktadır. Ve yatak sayısı 485 tir. (Ankara-İstanbul-Manisa)

İngiltere’de ise 800 tedavi merkezi var. İtalya’da bir köy kurulmuş.

Şu anda Ülkemizde bu konu üzerinde hassasiyetle durmamız gerekmektedir.

Madde bağımlıları Eroin Esrar vb. alanları iyi takip etmeliyiz. Aileler çocuklarını çok iyi gözlemlemeliler.

İçiciler sigara ile başlıyor. Sigaranın içerisin de madde ile başlıyorlar. İçtiklerinin farkında bile olmuyorlar.

Gene 2011 yılı Çocuk Hiz. Gen. Md. Lüğünün baktığı çocuk sayısı 15 bin aynı yıl çocuk suçları ile ilgili savcılığın takip verdiği sayısı ise 200 bin

Büyük bir potansiyel suç işlemeye verimli bir nesil yetişmekte.

Yıllık ülkemizde Resmi nikah sayısı 485 bin

İlk 5 yılda boşanma sayısı 150 bin

DUCGED olarak Çocukları, gençleri, engellileri ve Aile ve kadına çalışma alanları içindedir.

Farkındalık yaratmak ve farkındalıklarla ilgili çalışma yapmak DUCGED in çalışma alanlarındandır.

Örnek olarak Ducged’le görme engelli eğitimi veren bir özel okulla protokol imzaladık. Ülkemizde eğer çocukların görme oranının üzerisinde ise hemen körler okuluna gönderiyorlar. Çocuk kör eğitimi alıyor. Şuanda Türkiye de ve Almanya da verilen Görme engelli eğitimi bir okulda % 1 algılama bile yeterli bir yıllık bir eğitimle bu çocuklar görme bozukluluğuna göre okuyabiliyor ve de yazabiliyorlar.

DUCGED olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa 100 bin ile 400 bin arası Fidan dikimi yapılacak.

Galatasaraylı DD Drogba ile Kendisinin kurmuş olduğu Fildişi Sahillerin engelli ve çocuklarla ortaklaşa Gerek ülkesine gidilecek gerekse ülkesinden çocuklar misafir edilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk hizmetleri Gen. Müd. Lüğü öncülüğünde Yurtların kapatılarak., Sevgi evleri, Koruyucu Aile Gönüllü aile çalışmaları yapılacaktır.Bununla beraber Medyatik aile ve insanlarla teşvik edici unsurları göz önünde bulundurarak çalışmalarımız devam edecektir” diye konuştu.

Genel Haberleri