Kahramanmaraş Belediyesi tarafından restorasyon çalışması tamamlanan Katiphan’ın tanıtımı yapıldı.
Ulucami ön kısmında bulunan Katiphan önünde yapılan tanıtım programına Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Oniki Şubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Uzunlar, Burhaneddin Türkkahraman, Fatih Ertaş, Melike Özdemir, Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, Türkiye Muharip Gazileri Derneği Başkanı Tayfun Özbek ile belediye birim müdürleri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, metruk bir halde olan Katiphan’ın restorasyon çalışmalarını tamamladıklarını ifade ederek: “2 sene öncesinde baktığımızda burası metruk bir halde idi. Şimdi güzel bir görüntüye kavuştu.
Kahramanmaraş Belediyemiz ve Özel İdaremizin destekleriyle Etüp Proje Müdürlüğümüz başta olmak üzere, İmar Müdürlüğümüz içerisindeki KUDEB Birimi restorasyon çalışmalarını tamamlayarak güzel bir görünüme kavuşturdular. İçerisinin dizayn görevini ise Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz tamamladı. Burada insanlarımıza şehrimize ait el sanatları ve yöresel lezzetlerimiz sunulacak. Burası 1500 yıl önce yapılmış bir bina. Restorasyon çalışmaları sırasında burasının bir sabun imalatı yapılan yer olduğunu öğrendik. Ondan sonra da uzun bir süre han olarak kullanılmış ve bundan dolayı da ismini Katiphan olarak almış.
Buranın bu hale gelmesinde emeği geçen arkadaşlarımızı tek tek kutluyorum. Çarşılarımızın restorasyonu ile Kent Meydanımız ile Kalemiz ile şehrimizde insanlarımızın özellikle şehir dışından gelen misafirlerimizin gezip göreceği güzel mekanlarımız oldu.
Önceden bir devlet büyüğümüz geldiği zaman çarşıları gezdirmeye çekinirdik. Ama şimdi hepsi de pırıl pırıl oldu.
Doğu ve Batı bölümü olmak üzere iki bölümden oluşan Katiphan’ın doğu bölümünde 240 metrekare zemin kat, 200 metrekare yemek salonu ve 40 metrekare de mutfak olarak kullanılırken, batı bölümünde ise 60 metrekarelik batı oda içerisinde 4 adet mahzen inişi, 35 metrekarelik büyük salonda zeytinyağı taşı sergiye sunulmuştur. 1. Katta 110 metrekarelik büyük yemek salonu olarak düzenlenmiş, 2. Katta bulunan sofa etrafına açılan 20’şer metrekarelik 6 adet oda geleneksel Maraş Kültürünü yansıtan zanaat ürünlerinin tanzimine açılmıştır” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Katiphan’ın içi gezildi ve Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından misafirlere ikramlarda bulunuldu.