Kamu Taşeron İşçileri Birliği Derneği’nden Ankara çıkarması

Kamu Taşeron İşçileri Birliği Derneği (KATİB) Ankara’da düzenlenen ‘Kamuda çalışan Taşeron İşçileri”nin mitingine katıldı. Ankara’da bir dizide ziyaret gerçekleştiren KATİB heyeti, Kahramanmaraş’a döndü.Kamu...

Kamu Taşeron İşçileri Birliği Derneği (KATİB) Ankara’da düzenlenen ‘Kamuda çalışan Taşeron İşçileri”nin mitingine katıldı. Ankara’da bir dizide ziyaret gerçekleştiren KATİB heyeti, Kahramanmaraş’a döndü.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin sorunlarına dikkat çekmek amacı ile Taşeron İşçi Dernekleri Federasyonu (TİDF) ve Kamu Taşeron İşçi Dernekleri Federasyonu (KİDF) tarafından 28 Eylül’de Ankara’da düzenlenen mitinge katılan Kahramanmaraş Kamu Taşeron İşçileri Birliği, hedefine ulaşmış bir şekilde Kahramanmaraş’a döndü.

Ankara’da ilk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının düzenlediği 10. Çalışma Meclisi Toplantısına katılan KATİB heyeti, burada kamuda çalışan taşeron işçilerin sesini duyurdu.

26 Eylül’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda Başbakan Erdoğan işçinin emekçinin yanında olduklarını, işçi memur ayrımı olmaksızın bir düzenleme yapılmasını istedi.  Bu iki günlük toplantıda “bakanınızla müsteşarınızla ve sosyal taraflarla bu sorunu çözün bu toplantıdan bir sonuç istiyorum, buradan anlaşıp ayrılmanızı istiyorum” dedi.  Başbakanın konuşmasında sonra söz alan Çalışma Bakanı Faruk Çelik “10. Çalışma Meclisini topladık çünkü bizlerde artık bu sorunun çözülmesini istiyoruz, işçinin emekçinin hakkını vermek istiyoruz” dedi.

26 Eylül öğleden sonra yapılan 2. Oturumda sendika temsilcilerinin yaptığı konuşmalardan sonra panel düzenlendi ve panelistlerin 10’ar dakikalık konuşmalarının ardından soru cevap şeklinde devam eden toplantıda bir taşeron çalışanın talebi üzerine kürsüde iki dakikalık bir konuşması oldu.

TAŞERON İŞÇİNİN KONUŞMASI:

KATİB Başkanı Sultan Ünal, toplantıda kamuda çalışan işçiler adına konuşma yapan emekçinin konuşmasını şu şekilde aktardı: “Taşeron çalışan çalışma bakanı ve müsteşarın da bulunduğu toplantıda “sayın bakanımız bize 803 tl iyi para, geçinilir diyorsunuz, mutfak tüpünün,  zeytinin, peynirin.şekerin kilosu ne kadar? diyor. Sayın bakanımızdan bir ricam olacak bir aylık maaşımız olan 803 tl yi verelim bir ay geçinsin de bizde nasıl geçinildiğini öğrenelim, bizler geçim sıkıntısından intihar etme noktasına geldik,Benim maaşım 803 tl bunun 300 tl si kira parası 200tl si mutfak giderim 80tl elektrik su  giderim benim hiç bayramım , düğünüm, cenazem, sosyal etkinlim olmasın mı ve 3 çocuğum var  vatana millete  insanlara nasıl faydalı ve bilinçli yetiştirebilirim.Sayın başbakanım en az 3 çocuk diyor  bizim iş güvenliğimiz olsun kurumlarla sözleşme  yani 657 tabi sözleşmeli işçi statümüz olsun  size söz 6 çocuk  yapacağım dedi  ve sözünü bitirdi.bir başka taşeron işte çalışan arkadaşımız söz aldı  ve cebinden 10,15 adet banka kartı çıkartarak bizler yıl dolmadan şirket değiştirdiğimizden şirketlerde  başka bankalarla bizlere de promosyon  vermeden  anlaştığından her bankada hesabımız var incelete bilirsiniz başkanım dedi bu sıkıntılarımız ailelerimize cok fazla yansıdığından aileler arası huzursuzluk cinnet geçirme ve boşanma sebeplerinden bir tanesi diyerek sözünü tamamladı.”

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK’İN GÜNDEM DIŞI KONUŞMASI;

Bunun üzerine Bakanımız Faruk Çelik gündem dışı konuşarak,  “sözlerimiz farklı anlaşılmıştır. Biz 803 tl iyi para demedik  803 tl minimum iş veren daha fazla verdide biz vermemi dedik diyerek anlaşmak istediklerini belirtmişlerdir. Anlaşmak istediği konu bizlerin fikirlerini almada hiçe sayaraktan düzenlediği  özel istihdam büroları aracılığı ile  geçici iş ilişkisi yani şu anlamda küresel  ekonomi ve teknoloji gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda gerek iş arayanların kendilerine geçici iş bulmak için baş vura bilecekleri  yasal kurumların kurulması gerekse iş verenlerin  hızlı ve doğru bir biçimde ihtiyaç duydukları geçici işçileri temin edebilecekleri  kurumlara  yönelik ihtiyaçların doğduğu görülmektedir diyerek konu çalışma meclisi gündemine alınmıştır.” dedi.

Söz alan Türk Sağlık İş Sendika Genel Başkan Yardımcısı Halit Kayalı, daha önce taşeron olarak çalıştığını ve bir taşeron işçinin sıkıntılarını sorunlarını iyi bildiğini şu sözleri ile açıkları; “Servis gelir önce kadrolular yer kalırsa taşeron işçi, yemek gelir önce kadrolular eğer yemek kalırsa taşron işçi yer yoksa da taşeron işçinin hiçbir şekilde hakkını aramak yada savunmak gibi bir durumu olamaz” diyerek taşeron işçinin yaşadıklarını en güzel şekilde açıkladı. 27 Eylül 3. Oturumda söz alan TİSK genel başkanı neden topun hep işverenin üstüne atıldığını bizlerde bu durumdan memnun değiliz bizim önümüze ihale dosyası nasıl gelirse biz o şekli ile imzalıyoruz. İşçinin ücretini de haklarını da çalışma şeklini de bakanlık ve ihale makamı düzenliyor diyerek tepkisini gösterdi. Sizler ihale dosyalarına işçiye fazla maaş verin yazdınız da bizler mi asgari ücret ödüyoruz diyerek asıl sorunun alt işverende değil üst işverende olduğunu belirtti. Sosyal taraf olan kamu taşeron işçi dernekleri ve federasyonları alt iş verenlik uygulamasının kamu kurumlarında olmasını istemediklerini kamu kurumlarında çalışan işçilerin devlet güvencesi altında çalışmaları gerektiğini belirtmiştir. 27 Eylül 3. Oturumun sonuç değerlendirme bölümünde alt işverenlik uygulamasının kaldırılmadığını ve rapor edildiğini gören Kamu Taşeron İşçi Dernekleri Başkanları ve Kamu İşçi Dernekleri Federasyon Başkanlarının tepki göstermesi sonucu değiştirmemiştir.  “Sosyal taraf olarak önerimizi dikkate almıyorsanız bizim bu toplantı da yerimiz olamaz” diyerek toplantıyı protesto anlamında alkışlayarak salonu boşaltmışlardır. Toplantıda bulunan TÜRKİŞ temsilcilerinin ve bir çok sendika temsilcilerinin taşeron işçilik uygulamasının kaldırılması yönündeki konuşmalarının ardından 3. Oturum bitmiş ve öğle arasına çıkılmıştır.

MEHMET SAĞLAM GÖRÜŞMESİ;

Toplantı sonrası Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam’ı makamında ziyaret eden KATİB heyeti, sorun ve sıkıntılarını burada da dile getirdi.

Ziyarette konuşan Sağlam, kamu kurumlarında taşeronluğunun kaldırılacağını tüm işçilerin devlet güvencesine alınacağını, emsal teşkil eden işçi ile aynı özlük haklara sahip olunacağını aynı işi yapanların eşit ücret alacağını, bu konu üzerinde üç aydır çalışıldığını, bu konunun düzeltilmesi için Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın canla başla çalıştıklarını belirtti.

KATİB Dernek Başkanı Sultan Ünal ise şunları söyledi: “Bizde bakanımıza randevu talebimizi kabulü  bizleri aydınlattığı için teşekkür ederek  Kahramanmaraş döndük biz kamuda çalışan taşeron arkadaşlarımızın KATİB çatısı altında birleşmesini ve hak  ettiğimiz  emeğimizin  karşılığını alacağımızı ümit ederek  sağlıcakla  kalın diyorum.”

Ziyarette, KATİB dernek başkanı Sultan Ünal’ın yanı sıra Teşkilat başkanı Murat İnce Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aladdin Gökmen ve Dernek Sekreteri Kübra Yörür’de hazır bulundu. Haber: Cebrail SARI

Genel Haberleri