Dünya genelinde bir numaralı ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmek, kalp hastalıkları riskini azaltacak önlemler konusunda toplumları bilgilendirmek amacıyla, Dünya Kalp Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) iş birliğiyle 29 Eylül "Dünya Kalp Günü" olarak kabul edilmiştir.
Kalp ve Damar Sağlığı, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir. Kalp ve Damar Sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurlar; sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve strestir.
Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler(tempolu yürüyüş vb.), kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur.
Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozukluğu ile ilgili olan sorunların üzerinde durulmalı; kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasına dikkat edilmelidir.
Bireysel, ailevi ve toplumsal bakımdan çok ağır maddi ve manevi maliyeti olan kalp ve damar hastalıklarına karşı başarılı olabilmek için toplumumuzun ve insanımızın yapılan uyarıları dikkate alarak sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam tarzının benimsemesi gerekmektedir.