Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Akkurt Basınla Tanıştı

TEOG’da sıkıntılar düzeltilecek!İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) yerleştirme sıkıntısı öğrencinin kendisinden kaynaklandığını belirtti. Akkurt: “Kahramanmaraş...

TEOG’da sıkıntılar düzeltilecek!

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) yerleştirme sıkıntısı öğrencinin kendisinden kaynaklandığını belirtti. Akkurt: “Kahramanmaraş için belirtiyorum. Türkoğlu’na, Osmaniye’ye, Andırı’na yerleştirilen öğrenciler oldu. Bu tür yerleştirmeler yapıldı ama bunlar tamamen öğrencilerin kendi tercihlerinden kaynaklanan sıkıntılar” dedi

 

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, müdür yardımcıları ve şube müdürleri basın mensupları ile bir araya gelerek, eğitim seviyesi ve derslikler hakkında bir toplantı düzenledi. Yerel ve ulusal basın mensuplarının katıldığı toplantı Öğretmenevinde gerçekleşirken, Akkurt, Kurumsal olarak oldukça yenilendiklerini belirtti. Eğitim noktasında eksiklerden bahseden Akkurt, yeni oluşturulan kurumsal yapı ile eksikliklerin bir an önce tamamlanacağını söyledi. Akkurt şunları söyledi: “

TEOG YERLEŞTİRME SIKINTISI ÖĞRENCİNİN KENDİSİNDEN KAYNAKLANIYOR’

Bu yerleştirmelerle alakalı basına da yansıyan sıkıntılar vardı. Kahramanmaraş için belirtiyorum. Türkoğlu’na, Osmaniye’ye, Andırı’na yerleştirilen öğrenciler oldu. Bu tür yerleştirmeler yapıldı ama bunlar tamamen öğrencilerin kendi tercihlerinden kaynaklanan sıkıntılar. Eğer onlar gerek rehber öğretmenlerine gerek bizim burada açmış olduğumuz sınav müracaat ofislerine irtibatta olmuş olsalardı bu hatalara düşmeyeceklerdi. Bunun telafisi var ve mümkün. Bunun telafisi de şu eylül ayının sonuna kadar yerleştiği yerden memnun olmayan öğrencilerin tercih yapmak suretiyle boş kalan kontenjanlarımıza müracaat etmelerini arzu ediyoruz. Türkiye de 15 bin boş kontenjan kalmış. Bu 15 bin kontenjan çok ciddi bir hareketliliği de beraberinde getirecek. Bu 15 bin boş kadro ilimize de bin 415 olarak yansıdı. Bizim ilimizde de şuan bin 415 boş kadromuz var. Öğrencilerimiz bu süreçleri takip ederlerse öğrencilerimize tekrar yerleştirmeler yapıyoruz. Eylül ayı sonuna kadar da ümit ediyorum boş kalan öğrencimiz kalmayacak. İstemediği hiçbir okulda eğitim görmeyecek. Bu da bizim temel anlamda ciddi bir şekilde karşımıza çıkan bir süreç.

 BUNDAN SONRA Kİ SÜREÇTE NELER YAPABİLİRİZ DÜŞÜNCESİNDEYİZ

Bu toplantıyı yaparken birazda Kahramanmaraş’ın bir profilini sizinle paylaşmak manasında planladık. Kahramanmaraş’a bundan sonra ki süreçte neler yapabiliriz, neler yapmamız gerekiyor, basının bizden beklentileri neler gibi bir planlama yaptık. Ben göreve başlayalı yaklaşık 2 ay oldu. Eğitim öğretimin sonunda buraya geldim. Eğitim öğretim tatile girdi. Öğretmenler de tatile girince yöneticiler de tatil yapıyor gibi bir algı oldu. Ancak bu tatil de biz çok yoğun çalışmalar yaptık. Performans ve efor sarf etmemiz gereken bir süreçti. Bu yoğunluğu önemli bir şekilde kullanmaya gayret ettik. Bunlar okulların yeni yıla hazırlanması, öğretmen atamaları, öğrenci sınavları, öğrenci nakilleri, taşımalı eğitim gibi konuları olabildiğince hızlı bir şekilde bitirmeye gayret ettik. Okullar açıldıktan sonra da daha rahat bir çalışma ortamının olacağını düşünüyorum.

BÜYÜK BİR RİSK ALDIK

Bakanlığımız büyük bir değişim içerinsin de bunu daha önce de belirtmiştim. Bakanlığımız Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemini de revize etti. Bakanlığımız eğitim felsefesinin değiştirdi. Test ağırlığının dışına çıkarak okuyan ve düşünen araştıran bir gençlik yetiştirmek için sınav sisteminde çeşitli değişimler yaptı. TEOG dediğimiz sistemin temelinde de aslında bu konular vardır. Geçtiğimiz yıl bu sınavı ilk defa uyguladık. İlk defa yapmış olduğumuz bu sınan 8. Sınıf öğrencilerinin 6 dersten 2 sınavı olan öğrencilerin ilkini, 3 sınavı olan öğrencilerin ikincisini tüm Türkiye de ortak yaptık. Aslında bizim bu yaptığımız büyük bir riskti. Eğer biz bunun altında kalkamasaydık. Bakanlık olarak daha sıkıntılı bir süreci değerlendiriyor olacaktık. Bu süreci sıkıntısız ve problemsiz olarak atlattık. Şuan yerleştirmeleri yapıyoruz. Bu yerleştirmelerle ilgili olarak da öğrencilerimizin iki tercih alanı vardı. Bunlardan birisi okul isimleri verilerek yapılan tercihleri, ikincisi de alanlar verilerek yapılan tercihlerdi.

‘260 BİN ÖĞRENCİMİZ VAR’

Kahramanmaraş’ta 34 okul öncesi kurumumuz, içinde anasınıfı bulunan 405 kurumumuz var. Çok geniş bir alana hitap ediyoruz. Bunların bir kısmı ikili, bir kısmı da normal eğitim yapıyor. Müstakil olarak da devam eden kurumlarımız da var. Bunların çok ciddi rakamı var. 260 ortaokulumuz, 12 yatılı bölge okulumuz var. Öğrenci sayılarımıza geldiğimiz zaman da okul öncesi eğitim 15 bin 281 öğrencimiz var. İlkokul da 95 bin 334 öğrencimiz var. İmam hatip ortaokulumuzda 4 bin 363 öğrencimiz var. Ortaokullarımıza baktığımız zaman genel olarak toplam 81 bin 422 öğrencimiz var. Çok devasa bir alanı kullanıyoruz.  Bu öğrencilerin öğretmen sorunları, ulaşım sorunları ve taşımalı eğitimle alakalı büyük sorunlarımız var. 117 tane orta öğretim kurumumuz var. Bunların okul türlerine göre Anadolu liseleri, fen liseleri, güzel sanatlar liseleri anlamında baktığımız zaman takriben 19 bin öğrencimiz var. Mesleki teknik eğitim liselerine baktığımız zaman 26 bin 500 öğrencimiz var. İmam hatip liselerinde 14 bin öğrencimiz var. Özel eğitim kurumlarımız da 4 bin 500 öğrencilerimiz var. Lise düzeyin ise 2 bin 100 öğrencimiz var. Toplam da baktığımız zaman 260 bin civarında öğrenci ve 12 bin 500 civarında da öğretmenle beraber eğitim öğretim hizmetini sunmaya gayret ediyoruz.

‘TORBA YASA DA 35 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI VAR’

Bu devasa yapının içinde her şeyin mükemmel olması ancak bu kadar olabiliyor. Yapmış olduğumuz işler ve çalışmalar da en ufak bir hatayı tespit etme hakkına sahibiz. Bunları sistem üzerinde kontrol edebiliyoruz. Örneklemek istiyorum, şuan henüz kanun çıkmadı ancak torba yasa çıkarsa Türkiye de takriben 35 bin öğretmen ataması olacak. Bu 35 bin öğretmen ataması sıfır hata ile yapılacak çok nadir ufak teknik hatalar olacaktır. Bu 35 bin rakamı Türkiye de açıkça söylüyorum hiçbir bakanlığın bir anda personel alabildiği bir rakam değil. Kimseyi küçük görmek için söylemiyorum ama mesela sadece bir atama döneminde biz 460 öğretmen ataması yaptık. Hem il içi hem de il dışında. Bazı bakanlıklar dahi vardır ki bir yıl içerisinde yaptığı atama bu kadar yoktur. Bu rakam onların bir yıl da yapabileceği bir atama değildir. Ama biz bunu sadece Kahramanmaraş ilinde ve isteğe bağlı atama ile yapıyoruz. Zorunlu yapılan atama, ilk defa yapılan atama, özür grubundan yapılan atamalar vardır. Bu kısımlara ayrı ayrı atama yapılır. Yılda takriben bin-bin 500 civarında atama yapıyoruz. Ama bunların içinde de çok küçük eksiklikler ve hatalar olabiliyor. Sistemden dolayı veya farklı nedenlerden dolayı hatalar olabilir.

‘TAŞIMALI EĞİTİM VE YEMEK HİZMETİMİZİN MALİYETİ 21 MİLYON!’

Biz bu kadar fazla öğrenciler ile aslında çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Rahat bir sınıf ortamını, taşımalı eğitim ve bu taşımalı eğitim yapılan öğrencilere sıcak yemek hizmeti gibi çalışmalar yapıyoruz. Rakamsal olarak söylemek gerekirse 784 merkezden taşıma yapıyoruz. 25 bin civarında da taşıma eğitimi verdiğimiz öğrencimiz var. Bu öğrencilerin taşıması yapılması içinde 21 milyon civarında da bir ödeme yapıyoruz. Bu ödemeyi taşıma ve yemek hizmetine yapıyoruz. Bu rakama baktığımız zaman Avrupa’nın birçok yerinde ulaşılmayacak bir rakamı konuşuyoruz. Ancak biz sadece Kahramanmaraş için rakamı sarf ediyoruz. Türkiye şartlarına baktığımız zaman ise 18 milyon öğrencisi ve 800 bin çalışanıyla bu devasa kurumu yönetmeye çalışıyoruz. Bizlere de Kahramanmaraş ayağında ki sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışıyoruz.

YENİ BİR FEN LİSESİ YAPIYORUZ’

Geldiğim zamanda konuşulan bir konu vardı. Hala söylemler mevcut. Öğretmen liselerinin dönüşümüyle alakalı. Bakanlığımız öğretmen liselerinin artık öğretmen eğitiminin dışına çıktığını değerlendirdi. Bunların Anadolu liselerine dönüştürülmesini sağladı. Bizim ilimizde de 4 öğretmen lisemiz vardı. Bu öğretmen liselerinin üçü fen lisesi oldu. Biri de sosyal bilimler lisesine dönüştürüldü. Sosyal bilimler lisesine dönüştürülen okulumuzla ilgili eleştiriler vardı ancak bugün itibariyle söylemem gerekir ki 424 puanla kapattık. Kontenjanımız da doldu. Sosyal bilimler lisesinin de Kahramanmaraş için çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Şairin, yazarın, sosyal bilimcisinin çok olduğu bir şehre bu okulun geç kalınmış bir okul olduğu söylemek gerekir. Sosyal bilimler okulunun karşılığı olarak yeni bir fen lisesi yapıyoruz”

 

 

Genel Haberleri