Kahraman Şehrimizin İstiklal Madalyası’nın 89. Yılı Kutlu Olsun

Kahramanmaraş’a, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyası verilişinin 89. Yıldönümü törenlerle kutlandı.Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama törenlerine Vali Şükrü Kocatepe, Garnizon Komutanı...

Kahramanmaraş’a, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyası verilişinin 89. Yıldönümü törenlerle kutlandı.

Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama törenlerine Vali Şükrü Kocatepe, Garnizon Komutanı Muh. Kur. Alb. Kerim Acar, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan, Dulkadiroğlu Kaymakamı Metin Maytalman, Oniki Şubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Oniki Şubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, diğer ilgililer, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen tören çelenklerin sunulması ile başladı.

İlk olarak Valilik Çelengi’ni Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Garnizon Komutanlığı Çelengini Garnizon Komutanı Muh. Kur. Alb. Kerim Acar, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çelengini Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç sundular.

Çelenk sunulmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, ilimize Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilen Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası’nı şanlı bayrağımıza taktı.

Daha sonra saygı duruşunu müteakiben İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, 89. Yıldır aynı coşku ve heyecanı yaşadıklarını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç yaptığı konuşmada: “Bu mutlu ve anlamlı günde sizlerle birlikte olmaktan, bu şehrin tarihteki kahramanlıklarının bir belgesi olan İstiklal Madalyası'nı şanlı bayrağımız üzerine takma onurunu yaşamaktan büyük sevinç duyuyorum.

Bayram olarak nitelendirebileceğimiz bu gurur dolu günü yaşadığım için mutluyum, gururluyum.

Bu madalya, yokluklar içerisinde aziz canlarını ortaya koyarak bağımsızlık ateşini yakan şehitlerimiz ve gazilerimizin hatıralarına büyük millet meclisimizin bir armağanıdır.

O kahramanları bu vesileyle rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

İstiklal Madalyası'nın önemini daha iyi kavramak için o günleri hatırlamakta yarar vardır.

Maraş halkı, ülkemiz işgal altındayken milli mücadele ateşini yakan, toprağını ve bayrağını savunmak için muhteşem bir direniş destanı yazan unutulmaz bir halktır.

Yıllar önce Sütçü İmam, Aslan Bey, Rıdvan Hoca, Senem Ayşe gibi kahramanların bize yaşattığı o büyük direniş destanı bir ulusun kurtuluşunun da ilham kaynağı olmuştur.

Tam 22 gün ve gece bu şehrin sokaklarında bir ulusun kahraman evlatları canlarını vererek direndiler. Bu kahramanlara inançları ve vatan sevgisi yardım etti. Bu topraklara düşen şehit kanı sadece bu şehirde değil, bütün ülkede özgürlük ateşini yaktı.

Bu yüzden bu şehrin, bu halkın milletimizin tarih yolculuğunda çok özel ve güzel bir yeri vardır.

Bu şehrin kahramanlığının bir daha asla unutulmamasını sağlayacak olan madalyayı yüce meclisimiz 5 Nisan 1925 yılında şahıslara değil şehre verir.

Destansı Maraş Savunması ve Milli Mücadeleyi ateşleyen cesaretinden dolayı Türkiye Büyük

Millet Meclisi, 7 Şubat 1973 tarihinde bu şehre "kahraman" unvanı vererek bu şehrin ismini ve kahramanlığını ise ölümsüzleştirmiştir.

O özgürlük sevdalısı kahramanların başlattıkları şanlı yürüyüş, büyük bir azim ve kararlılıkla hala devam etmektedir.

Yaşadığımız o günleri asla unutmamalıyız. Bizi biz yapan, bu milleti büyük yapan, bu ülkeyi güçlü yapan şey de işte bu fedakârlıktır. Bu toprakların nasıl kazanıldığını, özgürlük ve bağımsızlığımızın hangi şartlarda korunduğunu asla unutmamalıyız.

Eğer o kahramanlar olmasaydı bugün biz burada olamayacaktık. Böyle bir vatanın sahibi olarak onlarla ne kadar gurur duysak azdır. Kahraman bir milletin çocukları olarak tarihimize, şehitlerimize, gazilerimize sahip çıkmalıyız.

Bize düşen; yöneticilere ve vatandaşlara düşen, bu adı bilinmeyen kahramanların hatırasını yaşatarak, yeni kuşaklara aktarmaktır.

Kahraman Maraşlılar,

Bu güzel şehir, tarihin içinde bir altın gibi parlayan kahramanlığının yanı sıra kendi ayakları üzerinde duran şehir olduğu için de gurur duyulacak bir yerdir.

Kahramanmaraş bugün Türkiye'nin en gelişmiş, en önde şehirlerinden biri durumuna gelmiştir. Sanayide, imalatta Kahramanmaraş, Türkiye'nin sayılı illerinden biri olmuştur.

Burada üretim vardır, emek vardır, çalışkanlık vardır, birlik ve beraberlik vardır, refah ve mutluluk vardır. Modern fabrikaları, organize sanayi bölgeleri ile Kahramanmaraş adeta yeniden bir milli mücadele vermektedir.

Kahramanmaraş Türkiye'ye güç veriyor, moral veriyor, azim veriyor.

Bu düşüncelerle Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diye konuştu.

Konuşmanın ardından 5 Nisan Ortaokulu öğrencisi Sena Datlı’nın okuduğu şiirle tören sona erdi.

Genel Haberleri