Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe’nin ikinci kez Meclis toplantısına katıldıklarını, bu toplantıda yeni Meclis üyeleri tanışmak ve son katılımından sonraki gelişmeleri konuşmak amacıyla davette bulunduklarını söyledi. Öksüz şöyle devam etti: Sayın Valimiz mesleğinde 40 yılı aşkın süreden beri ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde çok başarılı görevler yapmıştır. Kendisinin mesleki tecrübelerinin zirvesine ulaştığı bu dönemde ilimizde de çok başarılı bir şekilde görevine devam etmektedir.Her kesimin olduğu gibi yatırımcının da daima arkasında olarak, ilimiz sanayisinin ve ekonomisinin gelişmesi için büyük gayret göstermektedir. İlimizin geri kaldığı eğitim sektöründe de çok önemli yatırımlar yapılmıştır.Kendisi çok iyi bir vali olmasının yanında, aynı zamanda iyi bir abi, iyi bir dost, iyi bir devlet adamı, kimilerine iyi bir baba, en önemlisi de iyi bir evlat olmuştur”.
AB sürecinin sanayileşmeye olumsuz etkileri bulunduğunu hatırlatan Öksüz şunları kaydetti: “2-3 gün önce sayın Bakanımız Egemen Bağış’ın ağzından ilk defa Türkiye AB’ye girmeyebilir lafı çıktı. Elli yıllık bir çabanın arkasından nihayet gerçekleri görmeye başladık. Fakat hemen arkasından herkesin söylediği “girmesek te Avrupakriterlerini mutlaka bu ülkenin benimsemesi lazım”. İlerde inşallah bu söylemlerden de kurtuluruz.Çünkü biz kültürümüzle, inancımızla, tarihimizle farklı bir toplumuz. Neden Türk kriterleri değil de Avrupa kriterleri? Neden biz kendi demokrasimizi oluşturamıyoruz. Halkı ve kültürü aynı olmayan iki toplumu aynı kriterlerle yönetmek ne kadar başarılı olur? Bugün ülkemiz ne bir Avrupa ülkesi, ne de bir Ortadoğu ülkesi… Avrupa’yı da gözümüzde büyütmeyelim. Biz Avrupa’yı da geçeriz. Yeter ki ülkemizin istikrarı bozulmasın”.
Dünya tarihinde birçok ülkenin yükseldiğini, birçoğunun da yok olduğunu söyleyen Öksüz, “Bugün gelişmesini gıpta ile izlediğimiz Çin Avrupa kriterleri ile mi yönetiliyor? Avrupa artık duraklama döneminde. Alacaksak kendimize Çin’i örnek alalım” dedi.
Yunaniş adamları ile yaptığı görüşmeleri anlatan Öksüz, “Yunanistan’dan iki iş adamı misafirim geldi. Birisi Yunanistan’ın en büyük pamukçusu. Bana Avrupa Birliğini anlattı. Aynen şunları söyledi: “AB’den önce Yunanistan’da iyi-kötü bir sanayimiz vardı. AB’ye katıldıktan sonra bunların hepsi battı. Özellikle çevre ve sendika sorunlarına hiçbirisi dayanamadılar. Gelişmiş Alman, Fransız, İngiliz ve İtalyan sanayii ile rekabet de edemediler. Biz şu anda tam bir tüketim toplumu olduk. Herkes AB’den bol miktarda düşük faizli krediler buldu, devlet bile oy alabilmek için borç para aldı ve memur maaşlarını yükseltti. Borçla yaşamaya başladık, şimdi de bu borçları ödeyemeyecek hale geldik” diye devam etti.Hatta bir Yunanlı’nın ağzından “keşke biz Türkiye ile birlikte bir birlik kursaydık” sözünü hayretle dinledim. Bunu duyunca da dedim ki, iyi ki biz AB’ye girmemişiz. Girsek Yunanistan’dan daha kötü olurduk.Değerli arkadaşlarım, bu ülkenin daha fazla istihdama, daha fazla ihracata, daha fazla vergi toplamaya ihtiyacı var. Bunları yapacak olan da siz müteşebbislersiniz. Sorumluluğumuz çok büyük. Moralinizi hiçbir zaman bozmayın. ‘Türkiye’nin büyük sorunları var’. Biz bu lafı her zaman duyuyoruz. Türkiye hiçbir zaman sorunsuz olmadı. Bizim gençlik yıllarımızda da bu ülkede sağ-sol sorunları vardı. Yine terör vardı. Artık bu sorunlar Türkiye’nin bir yaşam şeklidir. Her zaman pozitif düşünen insanlar kazanır. Ben çok iş adamının ağzından duydum. Artık Türkiye’ye yatırım yapılmaz. Artık Türkiye bitti. Bunları söyleyenlerin hepsi geri kaldılar. Zaten ülkemiz varsa herşey var. Bu nedenle özellikle Kahramanmaraş yatırımcıları olarak hiçbir şeye aldırmadan yolumuza hızla devam etmeliyiz. Yeter ki doğru projeler seçelim. Gücümüz yetmezse biraraya gelip yapalım. Bu büyük sorumluluğumuzu hiçbir zaman unutmayalım.Devletimizin de yatırımcıya daha büyük itibar ve işlerine daha kolay çözüm üretmesini bekliyoruz.Maalesef bu kadar önemli şeyler istediğimiz yatırımcı, yatırımı yapmak için bürokrasi ile çok büyük mücadeleler vermektedir. Yatırımı zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı çözümler bekliyoruz.
Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük konuşmasına, geçtiğimiz ay hayatını kaybeden, 22. Grup Taşımacılık Meslek Komitesi Başkanı Hüdayi Kılıç’a Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Ardında da, Nazar Tekstil ve ÇMS Tekstil’de yaşanan yangın felaketi dolayısıyla geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, “Bu olayların tekrar yaşanmamasını ve Nazar Tekstilde çıkan yangında hayatını kaybeden kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Kahramanmaraş’ın yatırım, üretim, istihdam, KMTSO üye durumu, ihracatımız, kredi ve mevduat, vergiler, kullanılan destekler, marka ve patent başvuruları, turizm, eğitim, sağlık, yapı ruhsatları, KMTSO makro projeleri ve fuar ve tanıtım çalışmaları hakkında bir sunum yapan Karaküçük, “Kahramanmaraş’ın ekonomik performansı; 5 milyar dolar özel sektör yatırımı yapan son 5 yılda yıllık 6 milyar TL sanayi hâsılası, Türkiye iplik üretiminin %35’i, kumaş üretiminin %10’u, metal mutfak eşyalarının %60’ı, Türkiye elektrik kurulu gücünün %7’si, Türkiye çimento üretiminin %7’si, ilk 1000’de15 şirketi 2005 yılında 450 milyon TL vergi üretirken 2012 yılında 1,5 milyar TL vergi geliri, 2005 yılında 45 bin kişiye istihdam sağlarken 2012 yılında 100 bin kişiye istihdam, 2005 yılında 235 milyon dolar ihracat yaparken 2012 yılında 765 milyon dolar ihracat, Türkiye’nin en çok sanayi elektriği tüketen illeri sıralamasında 11. sıradaki yeri ile Kahramanmaraş 2023 vizyonuna doğru hazırlanmaktadır” dedi.
Karaküçük konuşmasına şöyle devam etti: “Bunlar övündüğümüz gerçekler ama maalesef Kalkınma Bakanlığının 61 parametreyi göz önüne alarak değerlendirdiği sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre Kahramanmaraş 2011 verilerine göre 60. Sıradadır.Buda bizim için üzüntü vesiledir. Bu yerimiz hakikaten bizi çalışma konusunda ve bu 61 parametrenin içerisinde eğitim sağlık gibi birçok sosyal sektörde daha ileriye gitmemiz gerektiğini gösteriyor. Bununla birlikte İş Bankası’nın sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre genel gelişmişlik sırasında 38, finansal gelişmişlikte 35. sıradayız. Yani burada daha iyi durumdayız. Kahramanmaraş’ın 2023 ekonomik vizyonuna baktığımızda; önümüzdeki 10 yıl için 10 milyar dolar yatırım ön görüyoruz.Yıllık 15 milyar TL sanayi hâsılası, yıllık 5 milyar dolar ihracat, %35 ihracat oranı, 200 bin kişilik istihdam, sanayi enerji tüketiminde ilk 7’inin içerisine girmek, Türkiye iplik üretiminin %50’si, Türkiye kumaş üretiminin %20’si, Türkiye metal mutfak eşyalarının %80’i, Türkiye elektrik üretiminin %20’si, Türkiye çimento üretiminin %10’u, Türkiye kâğıt üretiminin %30’u, enerji üretiminin %10’u, teknik tekstile geçiş, metal mutfak eşyasında savunma yan sanayine ve otomotiv yan sanayiye geçiş, gıda sektöründe yeni yatırımlar, kuyumculuk sektöründe liderlik, modern meyvecilik ve su ürünlerinde de önde olmayı arzu ediyoruz.”
Kahramanmaraş’ın teşvik belgeleri hakkında bilgi veren Karaküçük, 2005 yılında 85 ve 2012’de de 73 teşvik belgesi ile kapatmışız. Bu yılda 7 ay içerisinde 67 teşvik belgesi var. Burada dikkat edilmesi gereken husus, 2008 dünya krizinin olduğu dönemde 25, 2009’da takip eden yılda da 33 olmuş.Sadece krizin olduğu yıllarda bir düşüş yaşamışız, onun haricindeki teşvik sayılarında herhangi bir azalma yok. 5084 sayılı teşvik yasasından sonra yaklaşık yapılan yatırımlar ve devam edenler 4 milyar 316 milyon dolar yatırım yapılmış buraya baktığımız zaman yatırım alanlarına bu miktarlar arasında yine en büyük pay tekstil sektörü %45 tekstil, enerji %20, inşaat ve çimento %19,5 ve diğer gruplarda da oranlar küçülerek devam ediyor. Devam eden yatırımlarda sektörel dağılıma baktığımızda enerji burada ön plana geçmiş yaklaşık %35’e yakın enerji yatırımları, tekstil %32, kâğıt %20 ve diğer sektörler yine devam ediyor” şeklinde konuştu.
İmalat sanayii hakkında bilgi veren Karaküçük, şöyle konuştu: “Sanayi imalatına baktığımız zaman 870 imalat sanayi firmamız var. 6,1 milyar TL sanayi hâsılası, 60 bin kişiye sanayi istihdamı ve 1 milyar dolar dış satım gerçekleşmiş. Bu dış satım direk ihracat ve ihracat kaydı ile yapılan satışları içeriyor. Burada 1 milyar dolar rakamına ulaşmış durumdayız. Elektrik üretimine bakıyoruz, elektrik üretiminde 2012 yılında 9 milyar 680 milyon kWh elektrik üretirken 2013’ün 7 aylık döneminde kısmi bir düşüş var baktığımız zaman yine 2012 rakamını yakalamakta biraz zorlanacağız gibi görünüyoruz. Enerji sektöründe Türkiye Kurulu gücünün %7’sine sahibiz, enerji sektöründe Türkiye termik kurulu gücünün %16’sına sahibiz, enerji sektöründe Türkiye hidrolik kurulu gücünün %6’sına sahibiz, enerji sektöründe Türkiye toplam üretimin %4’üne sahibiz, elektrik abone sayılarında doğal bir artış var devam ediyor. Elektrik tüketiminde il genelinde baktığımız zaman yine normal bir gidiş var fakat bazı dönemlerde özelliklebu dönemde kojenarasyonyatırımlarının devreye girmesiyle biraz tüketimde düşüş görünüyor. Sanayinin elektrik tüketiminde herhangi bir düşüş görünmüyor. Tatlı bir yükseliş var 2011 ile 2012 arasında, 2013’te de bu devam edecek gibi. Elektrik tüketimlerinde kısmi düşüşün sebebi yine söylediğim gibi 40 MW düzeyinde bir kojenarasyon kapasitesinin devreye girmesidir”.
İstihdama baktığımız zaman SGK işçi sayılarında 2011 yılında en yüksek maksimum rakama ulaşmışız diyen Kararküçük, “2011’den sonra teşvik bitmeye başladığında adım adım bunlar düşmeye başlamış. Haziran’ın 2012 rakamı ile baktığımız zaman 115 bin rakamına kadar çıkmışız. En tepe noktasında, 5084’ünbitmeye başladığı zaman burada çok ciddi bir kırılma var. Yani teşvikin Kahramanmaraş’a sağladığı, istihdama sağladığı faydalar, artılar ve eksiler burada çok bariz bir şekilde görünüyor. Kahramanmaraş imalat sanayinde yaklaşık 60 bin kişi istihdam edilmektedir. Şu anda yaklaşık 95 bin kayıtlı istihdamın 60 bini imalat sanayinde faaliyet göstermektedir.Bunun da %12,4’ü kadın çalışanlardır. Burada sanayi istihdamındaki 60 bin rakamına baktığımızda 40 binini tekstil oluşturuyor; iplik, boya kasar, konfeksiyon, örme ve dokuma yani Kahramanmaraş’ın yine istihdamda da üretimde de şu an ki lokomotifi tekstil” dedi.
Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odasının üye durumu hakkında bilgi veren Karaküçük, 2012 itibari ile faal ve gayrifaal olmak üzere 10 bin 657, 2013’te 11 bin 145 üye bulunduğunu, her geçen gün üye sayısının arttığını, şirket kuruluşlarında artış olduğunu söyledi. Karaküçük şöyle devam etti: “Üye dağılımına baktığımız zaman anonim şirketler 668, limited şirketler 2 bin 161, şahıslar 2 bin 67, kooperatifler 142, kollektif şirket 8 olmak üzere toplam şu anda faal 5 bin 46 faal üyemiz var. Açılan firma sayılarına baktığımızda burada da yine devam eden bir artış var. 2012 yılında 754 firma kurulmuş, 2013’te şu anda 8 aylık dönemde baktığımızda 708 firma kurulmuş,Nisan ayındaki çok yükselen bu grafikteki gösterge Piazza alış veriş merkezinde kurulan firmalardan dolayı ciddi bir kayıt yapmışız. Bundan dolayı bir o döneme ait ciddi bir yükseliş var. Kapanan firmalara baktığımız zaman 2012 yılında 248 firma, 2013 yılında 174 firma 8 aylık verilere göre kapanmış. İhracata bakıyoruz. İhracat bizim için Türkiye için ve ilimiz için de önemli bir gösterge. 2002 yılına kadar Kahramanmaraş Cumhuriyet tarihinde 693 milyon dolar ihracat yapmış ama 2002 yılından 2012 yılına kadar son 10 yılda 4,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmişiz. Yani 80 yılın kazanımlarını son 10 yılda 10 kat daha büyütmüşüz. 2012’de 765,6 milyon dolar, 2013’te 8 aylık verilere baktığımız zaman yaklaşık 540 milyon dolar ihracat var. İthalatta, 2012 yılında 1milyar 30 milyon dolar, 2013’te 765 milyon dolara ulaşmışız. Bununla birlikte ihracatın ithalatı karşılama oranına değerlendiriyoruz. 2012 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı 2013 Temmuz’da %75, 2013 Temmuz’unda%86, demek ki bu son bir yılda ithalatın ihracatı karşılama oranı %15 artmış. Kahramanmaraş’ın ihracatına baktığımız zaman ihraç kayıtlı satışlar dâhil olmak üzere 2011 yılında 926,5 milyon dolar, 2012 yılında 1 milyar 60 milyon dolara ulaşmışız. İhracatın Türkiye’de ki Kahramanmaraş’ın yerine bakıyoruz maalesef bu konuda çok küçüğüz. 2012’deki Türkiye’de ki payı binde 5, 2013 payı binde 5,5, ama %10 oranında bir artış var. İthalata baktığımız zaman 2012 Türkiye’nin payında binde 4,4, 2013’te binde 5,1, ithalatta da yine artış oranımız var. 2023 hedefine bakıyoruz. 2023’te Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar, Kahramanmaraş’ın 2023 ihracat hedefi 5 milyar dolar. Kahramanmaraş’ın son 10 yıllık ihracatını incelediğimizde 2002 yılında 131 milyon dolarla başlayan ihracat 2012 yılı sonu itibari ile 765 milyon dolara ulaşmışız. Son 10 yıl içerisinde %483’lük bir artış var. Aynı ekonomik istikrarla gittiğimizde Kahramanmaraş’ın önümüzdeki 10 yıllık süreçte gelebileceği nokta 4,5 milyar dolar. Yani konulan 5 milyar dolar hedefi ulaşılamaz bir hedef değil, önemli olan arzu edelim ve isteyelim ki ülkemizdeki 10 yıldan beri devam eden ekonomik istikrar devam etsin”.
Kahramanmaraş’ın kredi ve mevduat durumuna değinen Karaküçük, Kahramanmaraş’ın 2012 yılında toplam 6,9 milyar TL, 2013 ilk altı ayında 7,9 milyar TL kredi hacmi oluştuğunu, mevduatta ise 2012’de 2,7 milyar TL, 2013 Haziran ayı itibariyle 3,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşme olduğunu vurguladı. Türkiye’de kredilerdeki payının yüzde 0,65, mevduatta yüzde 0,53 paya sahip olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş’ın 2012 yılında 1,3 milyar TL vergi geliri ürettiğini hatırlatan Karaküçük, Türkiye içindeki payının %0,3 seviyesinde olduğunu ve 81 il içerisinde 2012 itibariyle 26. sırada yer aldığını söyledi.
Kahramanmaraş’ın kamu destek programlarından aldığı paya değinen Karaküçük şöyle konuştu: “2008-2012 döneminde 5,5 milyon TL KOSGEB desteği kullanılmıştır. Buna göre Kahramanmaraş Türkiye’de Ağustos ayı itibariyle 20. sırada yer almaktadır. Kahramanmaraş’ta 2003-2012döneminde Kedi Faiz Desteği kapsamında 122 milyon TL kredi hacmi oluşturulmuş, bunda da Türkiye sıralamasında 23. sırada yer almıştır. Odamız bünyesinde yer alan Kredi Garanti Fonu ise 2011 yılında buyana 26 milyon TL başvuru almış, 16,8 milyon TL kredi ve 14,2 milyon TL kefalet kullandırmıştır. KGF verilerine göre, Türkiye pastasından %3 pay almıştır. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın verilerine göre 260 proje ve 33 milyon TL ile Kahramanmaraş toplam destek miktarının %39’unu kullanmıştır. Kırsal Kalkınma programlarında ise Türkiye pastasının %3,6’ına sahiptir. Bu kapsamda 19,5 milyon TL destek tutarı ile ortalamanın üstünde performans sergilemiştir. Bu programlar ile ilgili Odamızda sürekli eğitim seminerleri düzenlemekteyiz. Bu seminerlere katılarak buradaki payımızı daha da yukarıya çekebiliriz. Maalesef bu konuda yeterli ilginin olduğunu söyleyemeyiz”.
Kahramanmaraş’ın marka ve patent başvurularına değinen Karaküçük, bu alanda 23 ila 30. sıralarda yer aldığını söyledi. Karaküçük şöyle devam etti: “2012’de 444 marka başvurusundan 229’u tescil edilmiş, buna göre tescilde Türkiye’de 23. sırada yer almıştır. Patentlerde 11 başvuru, 2 tescil olmuş ve buna göre 31. sıradadır. Faydalı model başvuruları 19, tescil 5, tescilde 32. olmuşuz. Endüstriyel tasarım başvurularında 65’te 30 tescil gerçekleşmiş, sıralamada 21. olmuşuz” şeklinde konuştu.
Turizm rakamlarına değinen Karaküçük, 2012’de 6473 yerli ve 2.477 yabancı turist geldiğini, 2013 Ağustos itibariyle 6.940 yerli, 2.489 yabancı turistin kentte giriş ve konaklama yaptığını söyledi.
Eğitim konusunda bilgi veren Karaküçük, yükseköğretimde 26.580 öğrenci 1.052 akademik personel olduğunu söyledi. Karaküçük şöyle devam etti: “Milli eğitimde 1064 okul ve 6.844 derslik ile hizmet verilmektedir. Öğrenci sayısı 250 bine yaklaşmış, öğretmen sayısı 12.246 olmuştur.”
Sağlık sektörüne değinen Karaküçük, 2002 yılında 1.120 olan kamu hastaneleri yatak sayısının bu sene 1.486’ya yükseldiğini, kamu hastanelerinde ayakta tedavi edilenlerin 2012’de 2,8 milyon, 2013 ilk altı ayında 1,3 milyon olduğunu, yatakta tedavi edilenlerin 2012’de 103 bin, 2013 altı ayında 73 bini geçtiğini söyledi. Özel hastanelerde 2003 yılında 80 olan yatak sayısının 336’ya çıktığını ifade eden Karaküçük, 2012 yılında ayakta tedavi edilenlerin 882 bin, 2013 Haziran itibariyle 493 bin kişi olduğunu, yatakta tedavi edilenlerin sayısının 2012’de 28 bin, 2013 ilk altı ayında 18 bine ulaştığını bildirdi.
Yapı kullanma izin istatistikleri hakkında bilgi veren Karaküçük, 2012’de 439, 2013 Ağustos itibariyle 236 yapı kullanma izni verildiğini, yapı ruhsatı sayısının 2012’de 1.021, 2013 Ağustos itibariyle 1.032’ye ulaştığını söyledi.
Kahramanmaraş’ın ekonomik gelişimini sürdürülebilir kılmak adına KMTSO olarak makro projelere imza atıldığını hatırlatan Karaküçük, Tomsuklu OSB projesinin ciddi ilerleme sağladığını, hali hazırda ÇED sürecinin devam ettiğini söyledi. Narlı Havalimanı konusunda çeşitli gelişmelerin devam ettiğini, bu sürecin de iyi yönde ilerlediğini ifade eden Karaküçük, Islah OSB’ler kapsamında 1294 hektar alanda, 377 parsel 93 sanayi tesisi yer aldığını, İş Geliştirme Merkezi Projesi kapsamında 19 bin m2 alanda 34 işyeri ve 1 idari bina yapılacağını, bu konuda da sözleşme aşamasına gelindiğini söyledi. Zabun Konağı’nın Turizme Kazandırılması Projesi kapsamında tarihi Zabun konağının restorasyon çalışmasının devam ettiğini vurgulayan Karaküçük, bu projelerin artması gerektiğini söyledi.
2011 yılından buyana, yurtdışında 10 fuara iş gezisi organizasyonu düzenlediklerini söyleyen Karaküçük, bu kapsamda 163 şirketin bu organizasyonlara katılarak yeni pazar arayışlarına girdiğini ifade etti.
Karaküçük, Ankara ve İstanbul’da yapılan tanıtım günlerinde de Ankara Tanıtım Günlerinde 500 m2 ve İstanbul Feshane’de 120 m2 stant alarak şehrin ürünlerinin tanıtımına destek verdiklerini söyledi.
KMTSO ile Teksas - Houston Şehri Fort Bend TSO Arasında "Kardeş Oda" Protokolü imzalandığı bilgisini veren Karaküçük, bu protokol ile ABD ile ticaretin ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesini amaçladıklarını ifade etti.
Meclis Toplantısına katılan Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, 30 Haziran tarihi itibariyle kentte 5 milyar 292 milyon 905 bin TL tutarında 565 projenin devam ettiğini söyledi. Haziran ayı itibariyle ödeneğin 735 milyon 438 bin TL olduğunu belirten Kocatepe, “Yürütülen 565 projeden, 82 proje tamamlanmış, 332 projede çalışmalar devam etmekte, 104 proje ise ihale aşamasında bulunmaktadır. 2014 yılı için kamu kuruluşlarından gelen yatırım tekliflerini incelediğimizde ise 1 milyar 261 milyon TL tutarında 240 adet yeni proje teklifinde bulunduğunu görüyoruz” diye konuştu.
İkinci Organize Sanayi Bölgesi ve bölgesel havaalanı konularına da değinen Kocatepe, bu projelerde de Valiliğin koordinatörlüğünde çalışmaların aralıksız devam ettiğini işaret etti. Kocatepe, sözlerini şöyle tamamladı:“İkinci ihtisas OSB çalışmaları zaman kaybetmeden devam ediyor. Bakanlığa müracaatı yaptık ve bakanlığın yol vermesiyle çalışmalarımıza başladık. Buradan sonra inşallah ilerleyen süreçte Pazarcık’ta 3. OSB’yi de yapmayı amaçlıyoruz. Burada da son derece inşaata elverişli düz bir hazine arazisi var. Bunu da iyi bir haber olarak size sunuyorum. Bölgesel havaalanı konusunda ise Gaziantep’in bizi desteklemesini bekliyorduk, birlikte hareket edeceğimizi düşünüyorduk. Ancak bu konunun onların gündeminde olmadığını gördük. Kamuoyunda ilgi görmediğini mevcut havaalanında onarım yapmak için çalışma başladığını gördük. Ama biz müracaatımızı yaptık, takip edeceğiz. İnşallah sorunsuz bir havaalanı yapılması konusunda çalışmalarımız sürüyor.”
Toplantı soru-cevap bölümüyle son bulurken, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe’ye, devlet hizmetinde 40. yılı dolayısıyla Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük tarafından plaket takdim edildi.