Edebiyat Bülteninden Abdurrahim Karakoç İçin Çok Özel Bir Özel Sayı

EDEBİYAT BÜLTENİNDEN ABDURRAHİM KARAKOÇ İÇİN ÇOK ÖZEL BİR ÖZEL SAYITürkiye Dil Ve Edebiyat Derneği Çorum Şubesi yayın organı Edebiyat Bülteni, Nisan 2014 tarihli 10. Sayısını Abdurrahim Karakoç Özel Sayısı olarak çıkarttı.“Bu...

EDEBİYAT BÜLTENİNDEN ABDURRAHİM KARAKOÇ İÇİN ÇOK ÖZEL BİR ÖZEL SAYI

Türkiye Dil Ve Edebiyat Derneği Çorum Şubesi yayın organı Edebiyat Bülteni, Nisan 2014 tarihli 10. Sayısını Abdurrahim Karakoç Özel Sayısı olarak çıkarttı.

“Bu toprağın sesi olan şairler, ilgiyi, iltifatı ve vefayı fazlasıyla hak etmektedirler” anlayışıyla Abdurrahim Karakoç’u anmak, anlamak ve anlatmak için kolları sıvayan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Çorum Şubesi, dolu dolu bir özel sayı ile Abdurrahim Karakoç’un anısına yakışır bir dergi ortaya koymuşlar.

Abdurrahim Karakoç ile ilgili olarak daha önce Ankara’da yayımlanan Doğuş Edebiyat (1983), Kayseri’de yayımlanan Dost (1993), Niğde’de yayımlanan Genç Kardelen (1998), Hatay’da yayımlanan Türkmence (2006,) Kahramanmaraş’ta yayımlanan Alkış (2012) ve Kardeş Kalemler (2012)  dergileri de özel sayı hazırlamışlardı. Bunların dışında haberdar olamadığım dergiler olabilir. Dergilerin yayımlandığı iller de gösteriyor ki Abdurrahim Karakoç Türk-İslâm kültür ve medeniyetiyle yoğrulmuş olan Anadolu’nun evladı, sesi, sentezi ve karakteridir.

Abdurrahim Karakoç ile ilgili olarak yayımlanan yukarıda bahsi geçen dergilerin büyük bir kısmını inceleme imkânım oldu. Doğrusunu söylemek gerekirse Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Çorum Şubesi tarafından yayımlanan Edebiyat Bülteni üstad ile ilgili olarak hazırlanan en kapsamlı özel sayı özelliğini taşıyor.

Derginin önsöz niteliğindeki yazısında TDED Çorum Şube Başkanı Turhan Candan, “… Abdurrahim Karakoç; aynasında kendimizi gördüğümüz şiirleriyle vefanın en güzelini hak edenlerden biridir. Zor zamanların şairi olan Anadolu’nun kavruk yüzlü, yanık gönüllü, gözünü budaktan, sözünü dudaktan esirgemeyen bu koca yürekli şairin şiirini okuyup da vurulmayan ne sağcı kaldı ne de solcu bu memlekette.” cümleleriyle Karakoç’un anısına bir dergi çıkartmanın heyecan ve mutluluğunu dile getiriyor.

Dergideki yazılar, Abdurrahim Karakoç’u yakından tanıyan, bir kısmı dostluğuna mazhar olmuş, etkinliklerde bir araya gelmiş, geride güzel hatıralar bırakmış, sıcak sohbetinden istifade etmiş; bir kısmı onun şiirleriyle beslenmiş yazarlar tarafından kaleme alınmış.

Mustafa Özçelik, Dr. Mehmet Güneş, Halit Yıldırım, Nihat Örs, Adem Arslan, Ramazan Avcı,  M.Hâlistin Kukul, Mehtap Altan, Muhsin İlyas Subaşı, Salim Kanat, Mehmet Nuri Yardım, Oğuz Karakoç, Nurcan Avcı Bayrakdar, Tayyip Atmaca, Sergül Vural, İnci Okumuş, Dr. Lütfi Şahsuvaroğlu, Hatice İslamoğlu Erdem, Ahmet Doğan İlbey, Halil Manuş, Ahmet Sandal, Afşin Selim gibi güçlü kalemler, Abdurrahim Karakoç’u mümkün olduğunca birinci ağızdan anlatarak onu yeniden keşfetmemize, yorumlamamıza ortam hazırlamışlar.

Dergide ayrıca Mehmet Ali Kalkan, Ahmet Tevfik Ozan, Halit Yıldırım, Samettin Şenkaya, Halil Manuş, Mehmet Güneş, Gazi Hüseyin Kılbaş, Cemal Gören, Hülvani Baştuğ’un Abdurrahim Karakoç’a yazdıkları güzel şiirler yer almaktadır.

Derginin son bölümünde derginin Genel Yayın Yönetmeni Halit Yıldırım, Mahmut Yivli ve Atıf Baştuğ tarafından Abdurahim Karakoç’un şiirlerinden bestelenen eserlerin notalarına yer veriliyor.

Abdurrahim Karakoç, bizi biz yapan ulvî değerlerin şairidir. Anadolu kültürüyle mayalanmış şiirleri aşk ve ülkü yıldızı olarak bizlere kılavuz olacaktır. Edebiyat Bülteni dergisinin, Cumhuriyet döneminin alpereni için en güzel özel sayıyı hazırlama gayreti, derginin kapağından baskısına, muhtevasından hacmine kadar kendini hissettirmektedir. Emeği geçenleri tebrik ediyor, şairimizi saygı ve rahmetle bir kez daha anıyorum.

Ramazan AVCI

Genel Haberleri