Doğal - Suni Granit, KMTSO 3.Ar-Ge Proje Pazarında İlgi Odağı Oldu !

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Fakülteleri’nde öğrenim gören öğrencilerin sanayide uygulanabilir nitelikteki projelerinin yarıştığı 3. Ar-Ge Proje Pazarında, ikincilik ödülünü elde eden Doğal-Suni...

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Fakülteleri’nde öğrenim gören öğrencilerin sanayide uygulanabilir nitelikteki projelerinin yarıştığı 3. Ar-Ge Proje Pazarında, ikincilik ödülünü elde eden Doğal-Suni Granit ilgi odağı oldu !

3. Ar-Ge Proje Pazarında ikinciliği elde eden ve katılımcıların en çok dikkatini çeken projelerden biri olan Doğal-Suni Granit projesi hakkında proje ekibinden Jeoloji Mühendisi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi Ali Can Demirci projeleriyle ilgili bilgi verdi.

Demirci yaptığı açıklamada "Bu projede doğal granitoidlerin ve mermerlerin blok verme zorlukları ve  yüksek üretim maliyetleri gibi sebepler sektörde suni mermer üretimini geliştirmiştir. Bu çalışmada ilk kez arenalaşmış granitoidlerden suni granitoid üretilmesi düşünülmüş, Türkiye’de ve dünyada önemli miktarlarda bulunan arenalaşmış granitoidlerin bileşenlerinin birer endüstriyel hammadde olarak kullanılmasının dışında doğaltaş sektöründe yeni bir bakış açışıyla kullanılması ve bu potansiyelin ekonomiye kazandırılması amaçlanmıştır." dedi.

Demirci, günümüzde granitin bir çok yerde kullanıldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti, "Granit, günümüzde gelişmiş üretim metodları ve yüksek teknoloji ile işlenerek inşaat sektöründe iç mekanlarda (mutfak-banyo tezgahları - zemin döşemesi - duvar kaplama - merdiven basamak ve süpürgelikleri, korkuluk ve trabzanlar - asansör, banko ve şömineler - masa ve sehpa gibi kullanım eşyaları ile dekoratif eşyalar vb.) ve dış mekanlarda ( bina dış cephe kaplaması - yer döşeme - merdiven basamak ve süpürgelikleri- kaldırım taşları ve bordürleri – havuz ve çeşmeler -  anıt ve heykeller - bahçe düzenlemeleri vb.) olmak üzere oldukça geniş spektrumda kullanım alanına sahiptir. Granitoyidlerden üretilen yapıtaşlarının yapıları dış etkenlerden koruması, bina içerisindeki ısı ve nem gibi iklimsel unsurları muhafaza etmesi, uzun ömürlü olması, gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra zengin renk ve doku seçenekleriyle gerek iç mekanlarda gerekse dış mekanlarda dekoratif olarak da kullanılabilme üstünlüğüyle modern mimaride tercih edilen bir yapı malzemesidir. Bu ürettiğimiz ürün ile de tüm kullanım alanlarında doğal granit gibi kullanılabilmesi amaçlanmıştır."

Doğal-Suni Granitoid'in oluşum süreci nasıl gerçekleşti ?

Arenalaşmış granitoidden doğal-suni granitoidin elde edilişi şu aşamalardan meydana gelmektedir. Malzeme sahadan  arenalaşmış halde alındıktan sonra laboratuvara getirilir.  Malzemeyi yabancı maddelerden ayırmak için suda yıkama işlemi uygulanır ve doğal halde kurumaya bırakılır. Malzeme kuruduktan sonra bir miktar malzeme doğal haliyle yapılmak üzere rastgele numune torbasına koyarak ayrılır. Bu işlemden sonra malzeme farklı boyutlarda ürün elde edilmek için elenerek boyutlandırılır. Ürüne  estetik görüntü katmak  amacıyla farklı boyut ve renklerde doğal mineraller ve kayaç parçacıkları (kuvars, kuvarsit, obsidyen, serpantinit, gabro vb.)  eklenir. Doğal minerallerin yanında farklı boyut ve renklerde cam ve sim de eklenerek malzemeden meydana gelecek ürüne görsel olarak zenginlik kazandırılabilir.

Malzemeyi boyutlandırmak için kromdan yapılmış hazır kalıplar kullanılır. Hangi kalıba hangi malzemenin konulacağının  planlaması yapılır. Malzememizin ara maddesi olan polyester-sertleştirici-dondurucu belirli oranlarda karıştırılarak hazırlanır . Hazırlanan ara malzeme önce bir miktar kalıba dökülür ve sonrasında karıştırılması istenen malzeme kalıba dökülerek bir tarak ve mala yardımıyla düzlenip preslenir. Malzeme düzeltildikten sonra hazırlanmış olan ara malzeme malzemenin üzerini tamamen kaplayacak şekilde dökülür  ve oda sıcaklığında en az yirmi dört saat beklemeye bırakılır .

Kalıplarda donmuş olan malzeme, kalıptan çıkarılır. Çıkarılan malzemenin varsa fazlalıkları kesilerek eş boyutlu hale getirilir. Yüzeyinde meydana gelen fazlalıklar ve engebeler ise tarak makinesinde düzeltilir. Tarak makinesinde düzenlenen malzeme silim makinesinde silinerek ve yüzeyi cilalanarak ürün haline gelmiş olur.

Suni mermer (mermerit) ile bu çalışmada elde edilen Doğal-Suni granitoid arasında üretim maliyetleri açısından fark bulunmaktadır. Suni mermerde kullanılan kimyasal maddeler ve suni mermerin hammaddesinin maliyeti doğada oldukça fazla miktarda ve üretime yerinde hazır bulunan arenalaşmış granitoidler ile kıyaslandığında suni mermerin  daha pahalı üretildiği sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

Arenalaşmış granitodlerin doğal ortamında ayrışmıs ve parçalanmış olmasından dolayı üretime hazırlanırken suni mermer hammaddesinin veya diğer doğal taşların uretimine kıyasla daha az enerjiye ihtiyaç duyulması ve çevreye karşı daha az kirletici durumunda olmasından dolayı bir hammadde olarak arenalaşmış granitoidlerin üstünlükleri olarak ön plana çıkmaktadır.

      

Genel Haberleri