Dedeoğlu, Şeker Fabrikalarının Sorunlarını Meclis’e Taşıdı

Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde şeker fabrikalarının kalifiye personel ihtiyacı her geçen gün büyük bir sorun olmaya başladığını belirterek, üretim ve istihdam açısından fabrika...

Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde şeker fabrikalarının kalifiye personel ihtiyacı her geçen gün büyük bir sorun olmaya başladığını belirterek, üretim ve istihdam açısından fabrika özelleştirmelerinden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunmuş olduğu meclis araştırma önergesinde, insan sağlığının korunması ve geliştirilmesinin geçmişten günümüze devletin en önemli görevleri arasında yer aldığını vurguladı. Ruh ve beden sağlığının hem insan hayatı, hem de ülke ekonomisine katkı sağlama açısından büyük önem taşıdığına işaret eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, meclis araştırma önergesinde şu sözlere yer verdi:

“Gıda güvenliği bu bakımdan ele alındığında milletimizin geleceği açısından üzerinde durulması gereken en önemli konular arasında yer almaktadır. Gıda ürünlerinden doğal şeker pancarı üretimi ve kullanımı da bu kapsamda önemlidir. Özel tatlandırıcılar karşısında şeker pancarı şekerinin özel bir yeri ve özelliği bulunmaktadır. Dünden bugüne şeker pancarı konusu hem çiftçilerimizin hem de bu sektörde çalışan işçilerimizin ekmek kapısı haline gelmiştir.

Bugün ülkemizin ekmek kapısı haline gelen şeker fabrikalarında işçi sayısı her geçen gün azalmakta ve erimektedir. Bu kurumumuzda da diğer pek çok kamu kurum ve kuruluşunda olduğu gibi kalifiye işçilerin yerini taşeron işçiler almış durumdadır.

Özelleştirme kapsamında bulunan şeker fabrikaları bünyesinde 2000’li yıllarda 30 bin 612 olan çalışan sayısı 2014 yılında 10 bin 536 kişiye düşmüştür. Hükümet, bugüne kadar azalan bu işçi sorununa çözüm bulmak yerine kayıtsız kalmayı tercih etmiştir. Bu durum, fabrikalarda üretime büyük darbe vurmaktadır.

Hükümet şeker fabrikalarında üretim yapmak yerine, bu fabrikaları satmayı birinci öncelikleri arasına almış durumdadır. Uygulanan ve geliştirilen politikalar bunun üzerine kurulmaktadır.

Hükümete bağlı özelleştirme idaresi başkanlığı, şeker fabrikalarında işçi istihdamına engel olmakta ve izin vermemektedir. 4046 sayılı özelleştirme kanununun hükümleri kapsamında şeker fabrikalarının işçi alımı dahil tüm stratejik kararlarını almakla yükümlü olan özelleştirme idaresi kalifiye işçi konusundaki talepleri göz ardı etmeyi sürdürmektedir.

Kaldı ki Sayıştay bile bugün şeker fabrikalarının kalifiye personel ihtiyacının günden güne arttığını dile getirmektedir. Stratejik öneme sahip olan şeker fabrikalarında üretim artırılarak, fabrikalar özelleştirme kapsamından çıkarılmalıdır.

Şeker fabrikaları, ekonomik büyüklüğü, vergi, istihdam ve milli gelir bakımından ülkemizin en önemli kurumları arasında yer almaktadır.”

Genel Haberleri