Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, engellilerin sorunlarının çözüm beklediğini belirterek, bütün bu sorunların çözümüne yönelik Milliyetçi Hareket Partisi olarak her türlü çalışmaya hazır olduklarını söyledi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Dünya Engelliler Günü nedeniyle gündem dışı konuşma yaptı. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, burada yapmış olduğu konuşmada Türkiye'deki engelli sayısının milyonlarla ifade edildiğine işaret ederek, engellilerin çözülemeyecek sorunlarının bulunmadığını kaydetti.
Engellilerin istedikleri en önemli şeyin evlerinde kapalı kalmamak olduğuna da dikkat çeken MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir insan dünyaya engelli gelebilir, daha sonra da engelli olabilir. Bu engelli olarak dünyaya gelen vatandaşımızın ilk önce eğitimi, sağlığı, rehabilitasyonu ve iş istihdamı daha sonra da kendi hayatını idame ettirecek, hayati şartlarını sağlayabilecek o imkânları sağlamak, bu da devletin görevidir.
Eğitimle ilgili birçok problemleri var engellilerimizin maalesef üzülerek söylüyorum bunu ben. Daha bugün olmuş, engelliler kaynaşma okullarında mı okusun yoksa her engel grubuna ayrı ayrı okullar mı açılsın, bu Hükûmet daha hâlâ buna karar veremedi; her iki yılda, üç yılda bu kanun, bu yönetmelik ayrı ayrı değişmekte. Bununla beraber, Engelli, okulunu bitirdikten sonra bu meslek grubunda çalışabilir mi, bunda çalışamaz mı, bunun engeli bu çalışmaya, bu devlet kademesinde görev almaya uygun mu değil mi? maalesef üzülerekten söylüyorum, buna hâlâ karar veremedi.
Engellilerin istedikleri en önemli bir şey eve kapalı kalmamak, evden dışarıya çıkmak ama dışarıya çıktığında da fiziki şartlarının yerinde olması yani apartman girişlerinde, toplu taşım araçlarında, dolaşabilecekleri iş yerlerinde, çarşılarda, alışveriş merkezlerinde sağlıklı bir şekilde alışveriş yapabilecekleri, yürüyüş yapabilecekleri ve kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir şekilde hayatlarını sürdürebilmek.
Ama maalesef görüyoruz ki şu anda bu da sağlıklı bir şekilde Türkiye şartlarında yerine gelmiş değil. 2005 yılında 5378 sayılı bir kanun çıktı. Bu kanun, belediyelere çok büyük bir yaptırım getiriyordu, maalesef o beş yıl içerisinde bu yerine getirilemedi, bir uzatmaya gidildi; şu anda o kanunun 07/07/2015 yılında süresi bitiyor.
Bu kanun, fiziksel engelli ve görme engellilerimizin hayatlarını idame ettirmeleri noktasında belediyelere çok büyük yaptırımlar getiriyordu ve hapis cezaları vardı ama görüyorum ki şu ana kadar, şurada kalmış bir altı-yedi ay süreleri, bu süre içerisinde de belediyeler bu konuyla ilgili yakın ilgi ve alaka içerisinde değiller.
Tabii, bunların içerisinde, problemlerin içerisinde en büyük problemleri ilgi bekliyorlar, devletten ilgi bekliyorlar; Türkiye'deki engelliler acınmayı beklemiyor tüm dünyada olduğu gibi. Bizim onlara acımadan hayatlarını nasıl yaşayabilirler, nasıl hayatlarını idame ettirirler o konuda yardımcı olmamız gerekiyor. Nasıl olmamız gerekiyor?
Buradan çıkaracağımız yani Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden çıkaracağımız kanunlarla olur. Üç yıl önce engellilerle ilgili bir kanun teklifi verdim. Şimdi diyorum ki, hep beraber bir araya gelelim -Türkiye'de engellilerin problemleri o kadar büyük değil, birlik beraberlik içerisinde bu kanunları çıkartalım ve yaşanabilir bir Türkiye hâline getirelim engelliler için.
Şimdi, bununla beraber en büyük olaylarda engellilere imkân verdiğiniz zaman yapamayacakları iş yok, gösteremeyecekleri başarı da yok.
Burada spor konusuna da değinmek istiyorum. Geçtiğimiz 2012'de Londra'da yapılan olimpiyat ve paralimpiklerde engelliler çok sayıda madalya aldılar. Eğer bu imkânları bunlara verirsek bu madalyalar katlanarak devam edecek, dünyada ses getirecek bir duruma, bir konuma gelecek. Onun için, birlik beraberlik içerisinde engellilerin bütün problemlerini çözmeye yönelik çalışmalara biz Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak hazırız.”