Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hükümetin öğretmenlerin sorunlarına her geçen gün yeni sorunlar eklediğini ifade ederek dershanelerin kapatılmasına karşı çıktı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türkiye’de eğitim camiasının belki de bugüne kadar hiç yaşanmamış zor ve sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyledi. Eğitimi yeniden yapılandırma söylemleriyle yola çıkan hükümetin bu konuda tam bir hüsran yaşattığını belirten MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, eğitim konusunda bugüne kadar uygulanan hükümet politikalarından memnuniyetsizliğin her geçen gün artığına dikkat çekti.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hükümetin dershaneleri kapatma konusunda almış olduğu kararın milletimiz tarafından büyük bir tepkiyle karşılandığına değinerek, “Eğitim alanında yaşanan sorunlar ortadan kalkmadan, dershanelerin kapatılması uygun değildir. Bu şekilde dershanelerin kapatılmasına karşıyız.
Bir ülkenin kalkınması ve çağdaş ülkeler seviyesine yükselmesi iyi yetişmiş bir insan gücüne bağlıdır. Uygulanan eğitim politikaları ve hükümetin eğitimcilerimize bakış açısı bu bakımdan çok önemlidir.
Sürekli olarak yapılan sistem değişiklikleri, hem öğretmenleri, hem öğrencileri, hem de öğrenci velilerini mağdur etmektedir. Bugün ülkemizde eğitimciler, yöneticiler ve öğrenciler hiç dönemde yaşamadıkları kadar sıkıntının içine düşmüştür.” dedi.
Hükümet tarafından uygulanan politikaların, sürekli olarak eğitimcilere itibar kaybettirdiğine de işaret eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, konuşmasını sürdürdü:
“Hazırlanan bu yasa tasarısı, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açmıştır. Yapılması planlanan değişiklikler eğitimcileri ve öğrencileri sokaklara dökmüştür. Hükümet, sokaktan gelen bu seslere kulak vermelidir.
Bu tasarı, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve eğitimcilerin de görüşlerini alarak yeniden ele alınmalıdır. Tasarı, hükümet-cemaat hesaplaşmasına dönüşmeden ve ülkemizde yaşanan eğitim sorunlarını ortadan kaldıracak bir şekilde hazırlanmalıdır.
Tek taraflı yapılan bu düzenlemede maalesef bu yapılmamıştır. Tasarı ile öğretmenlerin iş güvencesi yok edilmektedir. Bu düzenlemeden sonra hükümet, öğretmen olmayı iyice zorlaştırmakta ve tartışma yaratacak düzenlemelere imza atmaktadır.
Bundan böyle, öğretmen olmak için yalnızca KPSS’yi kazanmak yeterli olmayacak. KPSS’yi kazanarak öğretmen olanlar, bir yıl içinde disiplin cezası almadan, performansa tabi tutulacak. Ayrıca bu konularda başarılı olan öğretmenlere yine aynı yıl içinde yazılı ve sözlü sınavla ölçüm yapılacak.
Sözlü sınavların neye göre yapılacağı tasarıda belirtilmemiştir. Bütün bu değerlendirmelerde başarılı olanlar, öğretmen olarak yoluna devam edecek. Başarılı olamayanlar, öğretmenlik yapamayacak.
Bu düzenleme, atama bekleyen 350 bin öğretmeni “torpilli” atama konusunda endişelendirmiştir. Hükümet, kanun tasarısı ile ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı hariç bütün üst düzey yöneticilerin görevlerine son verilmektedir.
Yani daha önceki bakanlar tarafından atanan bürokratlar, mevcut bakan tarafından görevden alınmaktadır. Ülkemizde 4 yıl ve üzerinde okul müdürlüğü ve müdür yardımcısı olarak görev yapan eğitimcilerin görevleri de, bu kanun tasarısı ile sona ermektedir.
Bundan böyle okul müdürleri ve müdür yardımcıları sınavsız bir şekilde İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi ile Vali’nin onayı ile dört yıllığına atanacaktır. Bu düzenleme, diğer düzenlemeler gibi yüzlerce müdür ve müdür yardımcısının mağdur olmasına yol açacaktır.”