10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Derneği tarafından düzenlenen bir programla kutlandı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Çamlıca Restorant'ta düzenlenen geceye; Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Milletvekilleri Dr. Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu ve Sıtkı Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, Onikişubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Coşkun Doğan İl Emniyet Müdürü Ümit Yaşar Adalar, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Cumhuriyet Savcısı (Basın Savcısı) Mehmet Sabri Kılıç, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekili Halit Uğur, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, TRT Temsilcisi Fatih Nalbantbaşı, Anadolu Ajansı Temsilcisi İsmail Hakkı Demir, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Adnan Toprak katıldılar.
Gecede Kahramanmaraş'ın duayen gazetecilerinden Ahmet Yaşar Başer ve sürekli sarı basın kartı sahibi Akif Arslan'a basında geçen emeklerinden dolayı birer plaket verilirken; tüm konuklara da günün anısına bir yüzünde Türk Bayrağı ve diğer yüzünde KGC'nin amblemi ile '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Anısına-2015' yazılı birer flama hediye edildi. KGC'nin 2. Kuruluş Yıldönümü Pastası'nın da Vali ve diğer protokol üyeleri tarafından kesildiği gecede Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü Şube Müdürü Nur Doğan da 'onur konuğu' olarak yer aldı. KGC'nin ilk kez düzenlediği ve yaklaşık 150 konuğun ağırladığı programın açılış konuşmasını yapan Cemiyet Başkanı Kemal Sayın "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olduğu gibi ayrıca 10 Ocak İdareciler Günü de olduğunu belirterek, “Sayın Valimiz şahsında 10 Ocak İdareciler Gününü ben ve arkadaşlarım adına, gazeteci meslektaşlarımın Gazeteciler Gününü de şahsım adına kutluyorum." Dedi.
Başkan Sayın konuşmasına şöyle devam etti: "10 Ocak tarihi neden Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır.
1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayete kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika'nın öncülüğünde, BASIN adıyla 3 gün kendi gazetelerini yayımladılar.
O tarihten sonra 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, "bayram" olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başladı.
Çalışan gazeteciler, her yıl 10 Ocak gününü, 212 Sayılı Yasa'nın yıldönümü olarak kutlarlar. "Basın mesleğinde çalışanlarla çalıştıranlar arasındaki münasebetlerin tanzimi hakkındaki 5953 Sayılı Kanunun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesine Dair Kanun" başlığını taşıyan, Milli Birlik Komitesi'nce 4 Ocak 1961'de kabul edilen ve 10 Ocak 1961 günü Resmi Gazete'de yayınlanarak aynı gün yürürlüğe giren bu yasa, gazetecilerin bazı sosyal haklarını güvence altına almaktadır.
Gazetecilerin çalışma şartlarını göz önüne aldığımızda bu hakların yeterli olup olmadığı konusunda yorum yapmak istemiyorum. Ama
Bu haklardan biri olan yıpranma payı bildiğiniz gibi 2008 yılında iptal edilerek 2013 yılında bazı düzenlemelerle yeniden verildi. Yapılan düzenlemeler kanunun amacının kötüye kullanılmasını engellemek maksadıyla yapılan düzenlemelerdi. Yalnız ben bu düzenlemede gazete sahiplerinin unutulduğu kanaatindeyim. Hükümetimiz haklı olarak yıpranma payı hakkını getirirken çalışan, emek veren ve yıpranan gazetecileri düşünerek gazete sahiplerine bu hakkı vermemiştir. Ama yerel gazeteleri göz önüne aldığımızda bu gazetelerin sahiplerinin neredeyse tamamı kendi gazetelerinde bir fiil çalışmakta, gazetenin haber bulma aşamasından tutun da okuyucunun eline gelene kadar geçen her aşamada alın terini dökmektedir. Bu gazete sahipleri… oranı % 5 i dahi bulmayan ülke genelinde yayın yapan ve bazılarının da gazetelerini amaç olarak değil araç olarak kullandığı bilinen medya patronları ile bir tutulmamalıdır. Bu durum göz önüne alınmadığı için olsa gerek ki gazete sahiplerine yıpranma payından faydalanma hakkı verilmemiştir. Hükümetimizin bu durumu da göz önüne alarak ileriki tarihlerde kanunda gerekli düzenlemeyi yapacağına inanıyorum.
Gazeteciler Günüyle sadece gazetecilerin haklarında iyileştirme yapılmasına değil, basın organlarının yayın yapma ve halka bağımsızca haber verme özelliğine de dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır.
Demokratik yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan "basın", demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan önemli unsurlardandır.
Hızla gelişen kitle iletişim araçları yanında, hızlı değişim sürecindeki "Enformatik Toplum" gerçeği ile değerlendirildiğinde, etkinliği her geçen gün artan basın kuruluşları, haberleşme özgürlüğünün kullanılmasında önemli rol oynamaktadır.
Şüphesiz, çağdaş bir toplum için; basının güvenilirliği ve tarafsızlığı büyük önem arz etmektedir.
Basın, kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleğidir.
Farklı görüşlerin seslendirilmesine imkân sağlamak, sorunlar hakkında özgür tartışma ortamı oluşturmak, yanlışlıkları dile getirmek, toplumsal bilinci güçlendirmek, kamu yararını gözetmek gibi toplumsal açıdan çok önemli bir işlevi yerine getirirken, yorulan, yıpranan, gözden uzak emek veren insanların en yoğun çalıştığı bir alandır "Basın".
Bu görevini yerine getirirken hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan İl, ilçe ve ulusal düzeyde faaliyetlerde bulunan yerel gazete, radyo ve televizyonlarımız ile yaygın gazete ve ajansların temsilciliğini yapan tüm değerli gazeteci dostlarımı huzurlarınızda bu gayretli çalışmalarından dolayı kutluyorum.
Değerli gazeteci arkadaşlarım, göreviniz ne kadar zor olursa olsun sizlerin de uyması gereken etik kurallar olduğunu unutmamanızı rica ediyorum. Bu yönde genç gazeteci arkadaşlarıma da buradan seslenmek istiyorum. Dürüst ve tarafsızca mesleğini yapan hiçbir gazeteci arkadaşımın, zengin ya da ünlü olmak için bu işi yaptığını düşünmüyorum. Yapılan iş haksızlığa, zorbanın gaddarlığına, güçlünün güçsüzlere uyguladığı baskıya ve gerçeği gizlemek isteyenlere karşı verilen bir mücadeledir. Bu mücadeleyi verirken dik duruşunuzu ve tarafsızlığınızı, ya da doğrudan taraf olma özelliğinizi sakın kaybetmeyin. Dini, dili, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun daima doğrudan yana olun. Yazdığınız haber ve köşe yazılarının doğruluğunu araştırarak yazın, bildiğiniz doğrudan şaşmayın. Doğru bildiğiniz yanlış çıkarsa da, hatadan dönmek erdemliktir, hatanızı düzeltmek için gayret sarf edin. Hiçbir kişi ve kuruluşun itibarını zedeleyecek, hakaret içeren, alaycı ve küçük düşürücü cümleler kullanmayın. Bu tür cümleler sizi yüceltmez, sadece küçültür. Bunları genç gazeteci arkadaşlarımın aklından çıkarmayacağını umut ediyorum" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'a bir hatırlatma da, bir de istekte bulunan Cemiyet Başkanı Kemal Sayın, "Hatırlatmam şu sayın başkanım 30 Mart seçimleri öncesi cemiyetimize vermiş olduğunuz bir söz vardı. Tabi bu sözün ne olduğunu buradan ben zikretmek istemiyorum. Uygun görürseniz siz ifade edersiniz ve sözünüzün ne aşamada olduğunu bizlerle paylaşırsınız.
İsteğime gelince partinizin seçim propagandası döneminde ekranlarda yayınlanan ve izleyen herkesi duygulandıran bir reklam filmi vardı. Hepiniz hatırlamışsınızdır. Hani meçhul kişi tarafından indirilen Türk Bayrağını vatandaşların tek vücut olarak tekrar göndere çekmesini anlatan film.
Benim de sizden isteğim partinizin konu aldığı bu olayı Kahramanmaraş'ımız da gerçekleştirerek, Mercimektepe'de meçhul demeyeyim de malum kişi tarafından indirilen Türk Bayrağını tekrar göndere çekmenizdir. İnanıyorum ki bu yalnız benim isteğim değil tüm Kahramanmaraşlıların isteğidir." dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Erkoç ile Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer de birer konuşma yaparak Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.
HABER MERKEZİ