Yarıyıl tatili yaklaşırken, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta okuyan binlerce ortaokul öğrencisini “kurtarma sınavı” endişesi sardı.
Bu yıl Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre, bütün notlar verildikten sonra herhangi bir dersten puanı 50’nin altında olan öğrencilere ‘kurtarma sınavı’ uygulanacak. Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, ortak sınavın ayrıntıları Manşet Gazetesi haber ekibine anlattı.
“KURTARMA SINAVI”
Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumu’nun, belirlemiş olduğu liselerde zayıf notu olan öğrenciler için bir nevi ‘kurtarma sınavı’ yerine geçecek ‘ortak sınav’ zorunluluğu getirdiğini ifade eden Akkurt, “Bu sınav sadece başarısız öğrencilere yönelik değil, iyi not alıp notunu daha da yükseltmek isteyen öğrenciler de sınava girebilir” ifadesini kullandı. Akkurt, “Herhangi bir dersten ortalaması 50’nin altında olan bütün öğrenciler bu sınava girmek zorunda. Sınava girmeyenler sıfır alacak ve not hesaplamasında bir yazılı daha ekleneceği için ortalamaları daha da düşecek. Bu sınavlarda kopya çekenler ve sınava giremeyenlerin de aynı şekilde notları hesaplanıp karnesine yansıyacak. Girmesi gereken sınava girmeyenlere ‘girmedi’ ibaresi konularak puanları ona göre hesaplanacak. Yüksek not alanlarda böyle bir zorunluluk yok, sınava girmese de olur” dedi.
Akkurt, ‘ortak sınav’la öğrencilerin başarılarını sağlamayı, özgüvenlerinin yerine gelmesi için ‘bu sistemi devreye koyduklarını söyledi.
e-okul programı sayesinde tüm öğrencilerin notlarını gördüğünü belirten Akkurt, “Şunu peşinen kabul etmek lazım, bazı öğrencilerin notları düşük bazılarının ise yüksek olacaktır. Okul bazında dönem sonu raporlarında öğrencilerin hangi derslerde ne kadar başarısız, puan aralıklarına varana kadar hepsini en ince ayrıntısına kadar görüyoruz. Başarısız öğrenciler için yetiştirme kursları dediğimiz kurslarımız var. Bu kurslarda öğrencilerin zayıf olan dersi hangisiyse; Türkçeden tut müzik dersine varana kadar her branştan eğitimler veriyoruz. İkinci dönem bu kursların daha da artacağını umut ediyorum” açıklamasını yaptı.
DERSHANELER 1 EYLÜL’DE KAPANIYOR
01.09.2015 tarihinde dershaneler fiilen hükmünü yitireceklerini tekrar gündeme getiren, Akkurt, “Bu tarihe kadar dileyen dershaneler faaliyetlerine devam edebilir. Yalnız onların bu tarihe kadar özel okula dönüşmelerini teşvik ediyoruz. Okullara dönüşebileceklerini düşünüyoruz. 2015-2016 eğitim öğretim yılı için zaman zaman bazı dershaneler seviye tespit sınavı yaparak indirimli kayıt yapmak istiyorlar. Kamuoyunu yanıltıcı gördüğümüz bu süreç hakkında vatandaşlarımız dikkat etmeli. Biz hiçbir şekilde süre uzatmayacağız. Kanunlar bu şekilde kaldığı sürece 1 Eylül 2015 tarihinde dershaneler diye bir şey kalmayacak” dedi. 1 Eylül sonrası için dershanelere kayıt yaptırıp o yanıltıcı sürece düşmemeleri konusunda vatandaşları uyaran Akkurt, “Bu konuyla ilgili olarak iznimiz de bilgimiz de yoktur. Bizim vatandaşlarımızdan isteğimiz bu tür şeylerden kesinlikle uzak durmalarıdır. Çünkü sonrasında sorunlar ortaya çıkabilir. ‘Sınava gönderdik, parasını peşin verdik, paramızı geri vermiyorlar gibi sorunlar yaşanılabilir. Bu konuda kamuoyunu bilgilendirmemiz gerekiyor” dedi.
Yalnızca yabancı dil kurslarına izin verileceğini, KPSS kursu gibi oluşumlara da geçit verilmeyeceğinin altını çizen Akkurt şu bilgileri verdi.
“Dershaneleri aratmamak adına, talep olduğu durumlarda Halk Eğitim Merkezlerinde kurslar açılacaktır. Yaptığımız sınavlarda dershane öğrencisinin başarılı olma ihtimali yok. Okulda başarıyı arttırma adına yönelik sorular soruyoruz. Örneğin, TEOG sınavı yaptık. Arkadaşlarımız sınavın değerlendirmesini yaptı. Birebir derste anlatılanı, derste kazanılanı soruyoruz. Dolayısıyla vatandaş çocuklarını dershanelere gönderdiklerinde daha başarılı öğrenci haline gelmiyor. Dershaneler bize bağlı kurumlar. Onları bu sistemin dışında tutarak konuşmuyorum. Bu kurumlar ancak hızlı test çözme konusunda geliştirir. Biz ise okuyan, anlayan, düşünen nesiller yetiştirmeyi amaçlıyoruz ve uyguluyoruz. Eğer fark ediliyorsa artık soru sorma tarzları da değişti. Önümüzdeki yıl Fatih Projesi devreye girerse öğrenciler klasik tarzda sınav yaparak sınıf atlayacak. Bu projesin alt yapısı için çalışılıyor. Artık eğitim sistemi çok gelişti. Sınavlarda çıkan her sorunun bizim kitaplarımızda karşılığı var, okul dershanelerin yerini tutmaz gibi algıların kırılması lazım”
EĞİTİMDE KAHRAMANMARAŞ’IN ALT YAPISI İYİ
Kitap ve kültür fuarı düzenlendi. Katılan her yazarı okullara götürmeye çalıştıklarını ifade eden Akkurt, “İlçelerimiz de dahil olmak üzere öğrencilerimizi kitap fuarına getirmeye çalıştık. Öğrenciler, kitapla haşir neşir olsun, yazarı görsün, kitabı tanısın diye buna benzer çalışmaları İl Müdürlüğü olarak yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde faaliyete geçireceğimiz ‘ iyi ki kitaplar var’ isimli bir projemiz var” dedi.
Eğitimde Kahramanmaraş’ın alt yapısının iyi olduğunu belirten Akkurt, “Okumaktan ziyade yazmaya da teşvik etmek gerektiğini düşünüyorum. Eğer yazıyorsanız bir şeyleri araştırarak yazmak zorundasınız ki bu da beraberin de öğrenmeyi getirir” açıklamalarında bulundu. HABER: MANŞET GAZETESİ - MÜCAHİT DALKARA