Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda da Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü Eczacılık birimi tarafından il Sağlık müdürlüğü çalışanlarına “Akılcı İlaç Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan “Akılcı İlaç Kullanımı” bilgilendirme toplantısına Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan, İl Sağlık Müdürü Dr. M .İlker Çitil, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Kamil Türkmen, Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Abdulkadir Göğremiş, KSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkan Vekili Doç. Dr. Hasan Uçmak, KSÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bili Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa ÇELİK, İl Sağlık Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve Müdürlük personeli katıldı.
Konuyla ilgili bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Çitil: Amacımız, akılcı olmayan ilaç sarfiyatını önlemektir. İlk 1985’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından başlanan bu çalışma; doğru ilacın uygun dozda, uygun süre, ucuz bir şekilde, kolaylıkla ulaşılır bir şekilde hastalara sunulması amacıyla başladı. Buna tüm hekimler, hastalar, reçeteyi veren eczacılar, hasta yakınları ve toplumun bizzat katılarak görev paylaşımı bilinci içerisinde olmaları gerekiyor. Amacımız bu farkındanlığı oluşturmaya çalışmak, diyen Çitil; bu vesileyle “akılcı ilaç” konusunda emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ederim diyerek sözlerini tamamladı.
İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç İl Temsilcisi Ayşenur Okur, slayt eşliğinde “Akılcı İlaç Nedir” konusunda yaptığı sunumda; Yurdumuzda 2011 yılında 7,6 milyar Tl sağlık harcaması yapılmış, Gayri Safi Milli Gelir’in yüzde 5,9 u bu husussa harcanmıştır. Yılda 1 milyar 700 milyon kutu olan ilaç harcamasının büyük kısmı antibiyotikler ve ağrı kesicilerdir. İlaçların yanında bitkisel ürünlerde gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bu konuda dikkatli davranılmalı ve kişi sorumluluğunun bilincinde tercih yapmalıdır.
Akıllı ilaç ve Akılcı ilaç kavramları farklıdır. Akıllı ilaçlar özel teknoloji üretilen ilaçlarken, Akılcı İlaç bütün ilaçların akılcı kullanımını kapsar. İlaç kutularında yer alan Bid, Forte, CR, Plas, Ec ve benzeri ifadeler farklı anlamlar taşırlar ve o ilacın özelliklerini oluşturan ibarelerdir; dikkatli kullanım gerektirir.
Akılcı İlaçta doktor, eczacı, hemşire ve hasta unsurları önemlidir. Ayrıca toplumun her kesiminin bu konuda bilinçlendirilmesi ve uygulanmasının sağlanması gerekir. İlacın saklanması ve atıklarının imhası da dikkat gerektiren konulardır.
Çok değil, doğru kullanılan ilaç iyileştirir, konularının altı çizildi.
Ayrıca “Akılcı İlaç” bilgilendirme toplantısı başlamadan önce; tamamı ilimizde görev yapan sağlık çalışanlarının fotoğraflarından oluşan ve geçtiğimiz aylarda İstanbul’da düzenlenen ve 81 ilin sağlık yöneticilerinin ve Bakanlık Yetkililerinin de katıldığı toplantıda Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU tarafından açılışı yapılan ‘Sağlık ve Sanat’ konulu fotoğraf sergisine ve 02 Kasım 2013 tarihinde ilimizde düzenlene “Akılcı İlaç Kullanım Paneline” katkılarından dolayı Doç.Dr. Mustafa Çelik, Doç. Dr. Hasan Uçmak, Uzm. Dr. Abdulkadir Göğremiş, Sağlık Müdür Yardımcısı Sadi Ulun, Araştırma Bilgi Sistemleri ve Sağlığın Geliştirilmesi Şube Müdürü Şahin Yelek, Özel Sağlık Hizmetleri, Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Şube Müdürü Dr.Ülkü Karakaya, Ecz. Ayşenur Okur, Birgül Erden ve Nadir Emre Ünsal, Baş şoför Zafer Dolu ve olup aynı zamanda Müdürlüğümüz Basın Sorumlusu Şair-Yazar Yasin Mortaş’ a birer teşekkür belgesi takdim edildi.