Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ), ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan kaçak su ile mücadelede kararlı bir tavır sergiliyor. KASKİ Genel Müdürlüğü ekiplerince Afşin genelinde yapılan denetimlerde kaçak su kullanan kişiler tutanakla tespit edilerek haklarında yasal işlem başlatıldı.
1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası
Yapılan denetimlerde kaçak su kullanıldığı tespit edilen yerlerde ilk etapta para cezası, sonrasında ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanmaktadır.
Başkan Güven: “Su sorunu öncelikli konumuz”
Ülke genelinin yanı sıra Afşin’de de son günlerde yaşanan su sıkıntılarından kaynaklanan kesintilerden vatandaşların olumsuz bir şekilde etkilendiğini kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, şöyle konuştu:
“Hem kaynak sularının azalması hem de yeraltı sularının ciddi manada çekilmesi, içme suyu başta olmak üzere ciddi bir su sorununu ortaya çıkardı. İlimizin Büyükşehir olmasıyla birlikte artık içme sularının tamamından KASKİ sorumlu oldu. KASKİ Genel Müdürlüğü bu konularla ilgili olarak son 1 haftadır sahada yoğun bir şekilde çalışmalara başladı. Su sorunu, şu anda Büyükşehir’in en öncelikli, Afşin’in ise en önemli konularından birisi. Bunun için sağlıklı bir planlamayla su sorununun üstesinden geleceğiz” dedi.
Her yer taranarak, kontrol altında tutulacak
Başkan Güven, KASKİ’nin başlatmış olduğu çalışmayla kaçak suların tespit edilmesi için sahada yoğun bir tarama yapıldığını açıklayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Suyun birçok yerde bahçe sulaması için kaçak olarak kullanıldığı tespit edildi. Bu sorunun üzerine ısrarla gitmeye devam edeceğiz. Yeni ekipler oluşturuldu. Bütün saha, beldelerimiz, mahalleye dönüşen köylerimizin hepsi taranacak. Her yer sürekli olarak kontrol altında tutulacak. Vatandaşlarımızın da bu konuda hassasiyet göstermesi gerekiyor. Kaçak su kullanımının belediyemize bildirilmesi lazım. Çünkü bu sular, kamunun hakkıdır, kul hakkıdır.
18 yerde kaçak su tespit edildi.
Son 10 günde ekiplerimiz tarafından 18 yerde kaçak su tespit edildi. Bunun hem maddi olarak cezası ağır hem de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası var. Vatandaşlarımızın bu konuda mutlaka duyarlı ve bilinçli olması lazım.”
Arızadan kaynaklanan kaçakların bulunması için de teknik ekipler tarafından çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Başkan Güven, içme sularındaki kaçak ve kayıpların hızlı bir şekilde tespit edilmesi amacıyla gerekli teknik teçhizatlar ile taramalar yapıldığını ve tespit edilen su kayıplarına anında müdahale edilerek arızaların giderildiğini söyledi.
Başkan Güven, lokal çözümlerin yanı sıra uzun vadeli kalıcı çözümler bulmak için de çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.
AFŞİN’e yeni şube müdürü…
KASKİ Oniki Şubat İlçesi Şube Müdürü olan hemşerimiz Mehmet Ağır, Afşin’e KASKİ Şube Müdürü olarak atandı.
Atamayla ilgili olarak KASKİ Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanı Fatih Aslan ve Afşin Şube Müdürü Mehmet Ağır tarafından Afşin Belediyesi’ne bir ziyaret gerçekleşti.
Ziyarette kaçak su kullananlarla ilgili yapılan işlemler hakkında bilgi veren Ağır şunları söyledi: “Ekiplerimiz tarafından kaçak su kullanıldığı tespit edilen bir yerin fotoğrafı çekilir ve tutanak tutulur. Daha sonra bu kişilere resmi yazı yazılır ve kesilen cezanın ödenmesi için 7 gün süre tanınır. Bu süre içinde idaremize başvurulmazsa ilgili kişi hakkında suç duyurusunda bulunulur ve yasal işlem başlatılır.
Ekiplerimiz Afşin genelindeki tüm su şebekelerini düzenli olarak denetlemektedir. Su tüketimleri de bilgisayar ortamından kontrol edilmekte ve şüpheli durumlar kaçak su denetim ekiplerimize bildirilmektedir. Bunun yanında da 511 79 66 nolu “Kaçak Su İhbar Hattı”na ve bilgiedindirme@afsin.bel.tr adlı mail adresimize de yapılan ihbarlar anında değerlendirilmekte ve ekiplerimizce denetlenmektedir” dedi.