Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü tarafından 1-5 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ‘7. Ulusal Analitik Kimya Kongresi’ başladı.
KSÜ Avşar Yerleşkesi Cahit Zarifoğlu Konferans salonunda düzenlenen Türkiye’nin bir çok üniversitesinden onlarca Akademisyenin katıldığı 7. Ulusal Analitik Kimya Kongresi, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
KSÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölüm Başkan Yardımcısı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Gölcü hem Türkçe hem İngilizce olarak açılış konuşması yaptı. Geleneksel hale gelen Ulusal Analitik Kimya Kongresinde amaçlarının Analitik Kimya Camiasını bir araya getirerek bilgi alışverişini sağlamak ve yeni işbirliklerine zemin hazırlamak olduğunu dile getiren Prof. Gölcü: “7. Ulusal Analitik Kimya kongresini Kurtuluş savaşında işgale direnişi nedeniyle İstiklal Madalyası verilmiş, şehrimizde yapmaktan ve birbirinden değerli bilim insanlarını şehrimizde ve üniversitemizde ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk ve gurur duymaktayız” dedi. Kongre’ye yaklaşık 310 katılımcının toplam 320 sunumla katkı sağlayacağını, bunların 13 çağrılı (5 yurt dışı, 8 yurtiçi), 39 sözlü, 268 poster sunumu olarak gerçekleştirileceğine değinen Gölcü katılımcılara KSÜ hakkında bilgi de vererek, Kongre dolayısıyla kendilerinden yardım ve desteğini esirgemeyen Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe ve KSÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Fatih Karaaslan başta olmak üzere herkese teşekkür etti.
Kahramanmaraş’ı tanıtıcı slaytın ardından Prof.Dr. Şeref Güçer’in rahatsızlığı nedeni ile onun yerine kısa bir konuşma yapan Prof.Dr. Yavuz Ataman’a Prof.Dr. Turgut Gündüz tarafından bir plaket verildi. Daha sonra kürsüye gelen KSÜ Rektör Vekili Prof.Dr. Ahmet Tutuş ise 7. Analitik Kimya Kongresine KSÜ olarak ev sahipliği yapmanın kendileri için ayrı bir mutluluk olduğunu dile getirerek katılımcılara hoş geldiniz derken emeği geçenlere de teşekkür etti. ‘Yenilikçi ve Girişimci Üniversiteler’ sıralamasında 2014 yılında KSÜ’nün Türkiye’de ki bütün üniversiteler arasında 23. sıraya, Devlet Üniversiteleri arasında ise 16 sıraya yerleştiğini belirterek bu başarının bu tür organizasyonlarla geldiğini söyledi. Tutuş: “Bu kongrenin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyor, başarılar diliyorum” dedi. Yaptığı konuşmanın ardından günün anısına KSÜ Rektör Vekili Prof.Dr.Ahmat Tutuş’a Adana Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Selahattin Seren tarafından bir plaket verildi.
7. Ulusal Analitik Kimya Kongresi’nin ilk oturumuna konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Özkan, ise Hastalıkların tedavi edilmesinde ilacın önemine vurgu yaparak ilaç analizinin önemini hakkında açıklamalarda bulundu. Prof.Dr.Özkan şunları söyledi: “İlaç analizi, analitik kimyada ayrı bir öneme sahiptir. Bu konuya özellikle vurgu yapmak istedim. Çünkü günümüzde ilaç analizi çok çalışılan bir konu. Bildiğiniz gibi ilaç, insanlarda hastalıklardan korunma, tanı, tedavi veya bir fonksiyonun düzeltilmesi ya da insan yararına değiştirilmesi için kullanılan genellikle bir veya birden fazla etken maddenin yardımcı maddelerle birlikte formüle edilmesiyle elde edilen dozaj şeklidir. İlaç, hastalıkların tedavi edilmesinde en önemli unsurdur. İlacın ihtiyaç duyulduğunda tüketimden vazgeçilemeyecek ve yerine başka bir ürün konulamayacak bir özelliği vardır. Bu nedenle analizinin de çok özenle yapılması ve ehil kişilerin elinde olması gerekir. Ama akademik kariyerde artık sizler de sanıyorum hissediyorsunuz bunu. Sadece ilaç analiziyle elde edilen verilerin yayına dönüştürülmesinin sıkıntısını yaşıyoruz. Zaten artık analitik kimya bir analizin yayınlanmasından ibaret değil”
1-5 Eylül tarihleri arasında 5 gün sürecek ve toplam 12 oturumla devam edecek olan Yerli-yabancı çeşitli üniversiteden onlarca öğretim üyesinin katıldığı 7. Ulusal Analitik Kimya Kongresi açılış seremonisi kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket verilmesiyle sona erdi.