12 Şubat Ruhunu Ülkeye Yayma Projesi

12 ŞUBAT RUHUNU ÜLKEYE YAYMA PROJESİRamazan AVCI“Maraş'ın kurtuluş günü Nasıl ilktir Kurtuluş Savaşımız Nasıl örnektir ezilen uluslara Maraş ilk destandır Kurtuluş Savaşı'nda İlk gazidir Onunçün...

12 ŞUBAT RUHUNU ÜLKEYE YAYMA PROJESİ

Ramazan AVCI

“Maraş'ın kurtuluş günü

 Nasıl ilktir Kurtuluş Savaşımız

 Nasıl örnektir ezilen uluslara

 Maraş ilk destandır Kurtuluş Savaşı'nda

 İlk gazidir

 Onunçün bizim ilk yazdığımız destan

 Maraş'ın ve Ökkeş'in Destanı'dır.”

Gülten Akın'ın yukarıdaki mısralarla önemini vurguladığı Kahramanmaraş'ın Kurtuluş Savaşı, Türk milletinin asil karakterinin somutlaştığı bir destandır. Kahramanmaraş'ın Kurtuluş Savaşını öğrenmek; Türk milletinin hasletlerini, özgürlüğe olan düşkünlüğünü, azmini; vatan, millet, din ve bayrak aşkını yeni şartlar içinde sindire sindire nüfuz etmek demektir, tarih şuuru kazanmak demektir.

Kahramanmaraş Belediyesi, sorumluluğunu taşıdığı bu tarih şuurunu yeni nesillere aktarmak için 2009 yılında Kahramanmaraş Millî Eğitim Müdürlüğü ve Bilim ve Sanat Merkeziyle örnek bir işbirliği yapmak suretiyle koordinasyonunu ve jüri başkanlığını şahsımın yaptığı ülke genelindeki ortaokul öğrencileri arasında "Madalyalı Kahraman Şehir" isimli resim, şiir ve kompozisyon yarışması başlattı.

Madalyalı Kahraman Şehir yarışmasıyla ülke genelindeki ortaokul öğrencilerini Kahramanmaraş'ın kurtuluş mücadelesi hakkında araştırma yapmaya sevk etmek ve bu vesileyle Kahramanmaraş'ın millî mücadelede gösterdiği kahramanlığı tanıtmak, millî mücadele ruhunu yaşatmak ve öğrencilerin millî duygularını resim, şiir ve kompozisyon gibi sanat ürünleriyle yansıtmalarını sağlamak amaçlandı. 2009 yılında başlayan bu etkinliğin bu yıl beşincisi gerçekleştirildi.

Bu etkinlik, amacına ulaştı mı? Bunun cevabını eldeki verilere dayanarak vermek gerekir. Bu yarışma Millî Eğitim Bakanlığı tarafından beş yıl boyunca ülkemizin en ücra noktasındaki ortaokullara kadar duyuruldu, Türkiye'deki bütün ortaokullarımızda Kahramanmaraş gündeme geldi, yarışma konusu münasebetiyle öğretmenler tarafından Kahramanmaraş'ımızın millî mücadelede gösterdiği kahramanlıklar hakkında yüz binlerce öğrenciye bilgiler verildi. Yarışma sayesinde ülkemizin çocukları, yarışma projesinin başlangıcından bu güne kadar 12.500 kişiyle yarışmaya katılarak12 Şubat coşkumuza ortak oldular. Bu yarışma Türkiye’nin en prestijli ve en yüksek katılımlı yarışmalarından biri hâline geldi.

Yarışmaya katılmak isteyen öğrenciler, konuyla ilgili araştırma yapmak amacıyla kaynaklara başvurdular, büyüklerinden yardım istediler. Bütün bu araştırmanın sonunda bilgilerini harmanlayarak, sentezleyerek, duygu ve düşünceleriyle yoğurarak resme, şiire, kompozisyonlara döktüler. Sonra Edirne'den Kars'a, Diyarbakır'dan İstanbul'a, Antalya'dan Mardin'e, Trabzon'dan Mersin'e dek vatan sathındaki öğrenciler, Sayın Belediye Başkanımız Mustafa Poyraz'ın ifadesiyle kutlama mesajı olarak kabul ettiğimiz eserlerini erinmeden, yüksünmeden; kimi postayla, kimi kargoyla Kahramanmaraş'a gönderdi. Neticede ülke genelinde yapılan katılımı en yüksek yarışmalardan biri başarıyla gerçekleştirilerek bugüne kadar geldi.

Yarışmaya katılan resim, şiir ve kompozisyonlardan da anlaşılıyor ki bu yarışma vesilesiyle Kahramanmaraş'ın yakın tarihini inceleme fırsatı bulan öğrencilerimiz bayrağın kutsiyetini daha yakından tanıdılar. Özgür olmayan bir toplumun Cuma namazını bile kılamayacağını anladılar. Vatan, millet, bayrak, din sevgisi olmaksızın, manevi güç olmaksızın ne kadar maddî güce sahip olunursa olunsun başarılı olunamayacağını öğrendiler. Bu yarışma sayesinde yetişen nesillere 12 Şubat ruhunu aktarma imkânı sağlandı.

Yarışma sayesinde yetişen nesiller Kahramanmaraş'ın haritadaki yerini ve önemini isteyerek öğrenme imkânı bulmuş, Güneyin bu sırlı, gizemli, saklı cennetini keşfetmişlerdir.  Yarışmayla ilgili olarak teknik bir bilgi almak üzere telefonla bizi arayan İzmirli bir Hanımefendi, şu ifadeleri kullanmıştı: “Biz İzmirli bir aileyiz. Kahramanmaraş'a hiç gitmedik, Maraş'ı hiç görmedik. Kızım yarışmanıza resimle katılacak. Bu vesileyle bizim evde on beş günden beri Kahramanmaraş konuşuluyor. Bu sayede Sütçü İmam'ı, Rıdvan Hoca'yı, Zeki Karakız'ı, Bayrak olayını öğrendik.  Maraş'ın Kurtuluş Mücadelesinde oynadığı rolü daha iyi kavradık. İlinizin tanıtımı bakımından çok güzel bir etkinlik yapıyorsunuz. Tüm emeği geçenleri tebrik ediyoruz.”

Yarışmaya Kütahya’dan katılan bir öğrencimiz kompozisyonun sonunu şöyle bağlıyor: “… İşte arkadaşlar ben de bugüne kadar, öğretmenimizin bu konuyu bize verinceye kadar bu şehir  için isminden farklı bir şey düşünmemiştim. Ama bu şehrin destanını araştırdığımda o kahramanlık madalyasını kazanan Maraş halkının önünde saygıyla eğildim.

Kurtuluş Savaşı’nda çok acılar çekilen Kütahya’mızdan kardeş şehir Kahramanmaraş’a sevgilerle.. Acınız acımız, gururunuz gururumuzdur.

Kübra Gündoğdu, Başaran Yıldız Ortaokulu Kütahya

Sanırım bu ifadeler yarışma projesinin etkisini ortaya koymaya yeter.  Denilebilir ki bu yarışma beş yıldan beri ilimizin sessiz, gürültüsüz fakat en etkili tanıtım organizasyonu olmuştur.

Yarışmaya gönderilen bütün eserlerin bir kitap hâline getirilmesinin mümkün olmadığı bir gerçek. Ancak bu eserlerin arasında bir seçme yapmak suretiyle öğrencilerimizin duygu ve düşüncelerini sanat tezgâhında nasıl işlediklerini geniş bir okuyucu kitlesiyle paylaşmak için hazırlamış olduğum iki kitap Kahramanmaraş Belediyesi tarafından yayınlanarak Türkiye’nin bütün illerine ve içerisinde eseri yayınlanan öğrencilere gönderildi. Böylece Türkiye’nin istikbali olan çocuklar 12 Şubat ruhuyla bu kitaplarda bir araya geldiler.

Madalyalı Kahraman Şehir yarışmasında bu sene derece alan öğrenciler, adeta Türkiye’nin haritasını çizdiler. Tekirdağ, Iğdır, Trabzon, Hatay, Ankara, Rize, Afyonkarahisar,  Bursa, Mardin, Konya ve Kahramanmaraş. Bu tablo, 12 Şubat ruhunu Türkiye’ye yayma projesi derken bir hayalî çalışmadan söz etmediğimizi, 12 Şubat ruhunun ölmediğini, bu ruhun bir ilin sınırları içine sıkıştırılmak yerine bilakis ülkeye yayıldığını göstermektedir.

Öğrencilerimizin şiirlerinde, kompozisyonlarında ve resimlerinde yüreklerin aynı duygu ve düşüncelerle çarptığını hissetmek, bizlere her zamankinden daha fazla güven vermektedir. Zira tarih şuuru, birlik ve beraberlik içerisinde geleceği paylaşma ülküsünü oluşturmaktadır.

Genel Haberleri