Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mehmet Fatih Karaaslan önce Kurtuluş Bayramımızı ardından Üniversitemizi tanıttı.
Milliyet Gazetesi Kahramanmaraş’ın 94. Kurtuluş yıldönümü nedeniyle 12 Şubat tarihli sayısının orta iki sayfasını Kahramanmaraş’a ayrılmış ve ‘Kahramanmaraş’ın gurur günü’ başlığı ile Türkiye’ye duyurmuştu. Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Fatih Karaaslan’da ‘12 Şubat Türk Milletinin varoluş kavgasıdır’ başlıklı mesajı ile bu sayfalarda yer almıştı, Rektör Karaaslan bir gün sonra yani 13 Şubat tarihinde yine Milliyet Gazetesinde bu kez ‘Sütçü İmamla aynı kaderi paylaşan üniversite’ başlıklı değerlendirmesi ile sayfalarda yer aldı. Milliyet Gazetesinde yer alan haber şöyle;
SÜTÇÜ İMAM’LA AYNI KADERİ PAYLAŞAN ÜNİVERSİTE
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) adını aldığı; Kurtuluş Savaşının işaret fişeğini yakan ilk kurşunu atan Sütçü İmam ile aynı kaderi paylaşıyor.
Kahramanmaraş; 1919-20 yılındaki Fransız işgalinden kendi imkânlarıyla ve hemen her ferdinin gösterdiği direnişle kurtularak Kurtuluş Savaşının ilk zaferini kazanmış ve bu sebeple bütün şehre TBMM tarafından 5 Nisan 1925’te verilmiş olun Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasını hak etmiş bir şehrimiz olarak biliniyor. Bu mücadelenin ateşleyicisi; Fransız askerlerinin taciz ve taşkınlıklarına tahammül edemeyerek İstiklal Harbinin ilk kurşununu atan Sütçü İmam olmuştu. Sütçü İmam bu yönüyle İstiklal harbinin sembol isimlerinden olan Milli bir kahraman. Ne var ki; bu Milli kahraman, tarihçiler arasında bile Kurtuluş Savaşında ilk kurşunu attığı halen tartışmalı olan gazeteci Hasan Tahsin kadar tanınmıyor.
Bu eksikliğin giderilmesi ve üniversitenin etkinliğinin her geçen gün artması yolunda çabalar sarf eden KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Kahramanmaraş antik dönemlere uzanan tarihi kalıntıları, Selçuklu İmparatorluğu’ndan sonra en uzun süreli ve döneminin en mamur beyliklerinden biri olan Dulkadiroğlu Beyliği, nihayet İstiklal harbinde gösterdiği kahramanlıkla köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Kahramanmaraş günümüzde; olağanüstü doğal güzellikleri ve yaylaları, tarihi kalıntıları ve Germanica antik kenti mozaikleri, kuyumculuk, bakırcılık, sim sırma nakış işleri, köşkerlik gibi el sanatları, zengin mutfağı, sıcak konukseverliği ile alternatif turizmin saklı cennetlerinden biri olmanın yanında önemli bir sanayi kentidir. Türkiye’de üretilen ipliğin üçte biri, kumaş üretiminin onda biri, çelik mutfak eşyalarının üçte ikisi burada üretilmekte, sanayi elektriğinin onda biri burada tüketilmektedir. Gıda sektöründe tüm Türkiye’de tanınan markaları yanında, dünya çapında tanınan markalarımızın üretim üssü olma yolunda ilerlemektedir. Kahramanmaraş’ın Türkiye ekonomisinin önemli itici güçlerinden biri olma vasfı da ne yazık ki pek fazla bilinmemektedir.
HAK ETTİĞİ ÖLÇÜDE BİLİNMİYOR
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi de önemli başarılara imza atmasına karşın, adını aldığı Sütçü İmam gibi, hak ettiği ölçüde bilinmemektedir. KSÜ henüz 20 yıllık bir üniversite olmasına karşın Türkiye’deki yaklaşık 180 üniversite arasında kendine önemli bir yer edinmiştir. Bilim- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler sıralamasında 134 üniversite içinde 2013 yılında 33. sıraya yükselme başarısını göstermiştir. Üniversite-Sanayi işbirliği konusunda Teknokentimiz yeni kurulmuş olmasına rağmen birçok üniversiteyi geride bırakacak bir gelişme sağlamıştır. Teknoloji Transfer Ofisi kurulma aşamasındadır. Türkiye’deki 5 adet Bor Araştırmaları Yetkinlik Merkezinden 3. sü KSÜ’de kurulmuştur. Önemli patentleri, tescilleri, faydalı fikirleri bulunmaktadır. Kahramanmaraş’ın güçlü sanayisinin gelecekte ihtiyaç duyacağı İnovasyon ve Ar-Ge çalışmaları için son derece elverişli bir zemin hazırlanmıştır.
KENTİN EN MUTENA YERİNDE KAMPUS
Kahramanmaraş’ın en güzel yerinde, etrafı baraj gölüyle çevrili şehre nazır panaromik bir tepelik alanda kurulu olan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Türkiye’deki en güzel yerleşkelerden birine sahiptir. 10 Fakülte, 4 Yüksekokul, 8 Meslek yüksekokulu, 3 Enstitüsü ile 27 bin öğrenciye, yaklaşık 1100 akademik personeliyle eğitim sunmaktadır. 3 binin üzerinde Yüksek Lisans ve Doktora öğrencisi ve Uzaktan Eğitim programlarıyla geleceği yakalama yolunda önemli atılımlar gerçekleştirmektedir.
ATEŞLEYİCİ BİR ROL ÜSTLENME İDDİASI
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi bu yönleriyle tanınma konusundaki eksikliklerin farkında olmakla birlikte; alt yapısı, potansiyeli ve vizyonu ile tıpkı Sütçü İmam gibi, Türkiye’nin akademik, bilimsel ve teknolojik gelişmesinde ateşleyici bir rol üstlenme iddiasını sürdürecektir.”