Her odayı kullanım amacına uygun farklı sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak ısı tasarruf sağlıyor.
Cihazın sıcak su ayar düğmesi varsa 40-42°C’ye ayarlamak gerekiyor. Böylece suyu soğutmak için yeniden soğuk su kullanmaya gerek kalmamış oluyor.
Evden uzun süre uzak kalınacaksa, cihazı pilot kullanımda tutmak yerine kapatmak gerekiyor.
Bulaşık makinesinin tam dolu olarak çalıştırılması gerekiyor.
Sıva üzerinden döşenmiş sıcak su borularını izole ettirmek doğalgaz tasarrufu sağlıyor.
ENERJİ ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) ise gazdan tasarruf etmenin bazı yöntemlerini şöyle sıralıyor:
Mantolama yaptırın: Mantolama kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağlıyor.
Merkezi Sistemle ısıtılan bir binada yaşıyorsanız ısı tüketiminin ölçüldüğü Isı Pay Ölçer sistemlerin kurulması için yöneticinizle görüşün: Kısa ve düzenli aralıklarla otomatik kaydedilen ölçüm verileri ile evlerdeki rutin enerji israfı tespit edilebiliyor.
Kapı ve pencerelerdeki aralıkları kapatarak ısı ve serinlik kaybını önleyin: Evlerin pencereleri ahşap çerçeveli ise cam kenarlarının macunlandığından ve çerçevelerde boşluk kalmadığından emin olunması gerekiyor. Ahşap kapı ve pencerelerde ise izolasyon bant ve çıtaları kullanılarak yalıtım sağlanabiliyor.
Evinizin duvarlarında ve çatınızda açık renkli yalıtıcı boya kullanın: Evlerin iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük olan yalıtımlı açık renk boyalar tercih edilerek, yüzde 25’e kadar ısı yalıtımı sağlanabiliyor.
Pencereden ısı kaybını kaldırın: Cam filmi sayesinde camlardan giren sıcak ve soğuk engellenebiliyor.